Artikeln innehåller reklamlänkar

Årets bästa plattång – från budget till lyx

bäst i test plattång

Bäst i test – plattång!

Platta, locka eller göra vackra vågor – en plattång är en säker investering när du vill kunna skapa oändligt antal looks. Men vilken plattång är bäst och vilken passar just ditt hår? Här är ELLEs stora bäst i test och vinnarna av årets bästa plattång!
15 december, 2021

En plattång är det perfekta värmeverktyget för att skapa spikraka längder – eller eleganta lockar. Men det gigantiska utbudet kan göra det svårt att veta vilken plattång som passar just dig och ditt hår. Ingen fara! ELLE guidar dig igenom de vanligaste frågorna – och listar favoriterna i alla kategorier.

street style paris fashion week

Street style på Paris Fashion Week SS22.

Saira MacLeod/Shutterstock

Hur lockar man håret med plattång?

Ja, hur gör man egentligen lockar med en plattång? Det är inte så svårt som det verkar– tvärtom! När du har fått in snitsen, går det av bara farten.

Steg för steg: locka håret med en plattång

1. Börja med att sektionera upp håret för att vara säker på att du får med alla hårslingor. Applicera sedan värmeskydd i hela håret. Det minskar risken för att håret slits i onödan.

Här hittar du ELLEs stora bäst i test med värmeskydd – för alla hårtyper.

2. Ta en hårslinga och lägg mellan plattorna på plattången (högt upp mot hårfästet). En tunnare hårslinga ger tunnare och mer kompakta lockar, medan en bredare hårslinga ger större lockar. Tänk på att plattången glider enklare när du lockar i något mindre hårslingor.

3. Samtidigt som du drar plattången genom håret roterar du också plattången. Om du roterar plattången bort från huvudet faller lockarna också utåt. Roterar du åt andra hållet, in mot huvudet, blir böjen på lockarna inåt. Tänk på att dra plattången ganska långsamt. Så: rotera plattången ett halvt varv och dra ner en bit på längderna. Rotera plattången igen ett halvt varv åt samma håll och dra ner ytterligare. Fortsätt tills du nått topparna på håret.

4. Låt lockarna svalna ordentligt innan du kammar igenom håret med en borste eller fingrarna. Får håret inte svalna finns det en risk att du borstar bort lockarna.

Vill du istället använda dig av en locktång? Här hittar du ELLEs bäst i test med årets bästa locktång.

locka håret med plattång steg för steg

Backstage på Versace AW21.

Hur använder man en plattång?

Det finns några viktiga saker att tänka på när du använder en plattång. Det viktigaste är att aldrig glömma att applicera värmeskydd i håret! Ett värmeskydd skyddar mot slitage och hjälper också till att bevara hårfärgen. Ställ sedan in värmen på plattången. Många experter brukar säga att den optimala värmen för att platta och locka håret är 185 grader. Men tänk på att ett väldigt tunt och skört hår ofta klarar sig på 150 grader, medan ett mycket grovt hår kan behöva något högre värme.

Vill du, kan du med fördel dela in håret i sektioner. När du plattar håret är det också bra att inte platta för tjocka slingor så att du behöver gå in och platta samma slinga flera gånger. Jobba hellre lite långsammare.

Vilken plattång är bäst?

Det finns mängder av plattänger på marknaden, en del med keramiska plattor och en del med titaniumtäckta plattor. Många av dagens plattänger har en fantastisk teknologi! Ghd Platinum+ styler mäter till exempel värmen i plattången upp till 250 gånger i sekunden och Dyson Corrale har plattor i koppar som formar sig efter håret vilket minskar slitaget på de sköra stråna. Hitta din nya favorit i ELLEs stora bäst i test nedan.

Missa inte! ELLE har testat årets bästa varmluftsborstar – här är favoriterna!

gigi hadid på Coperni spring summer 2022

Backstage på Coperni Spring Summer 2022.

ELLE listar årets bästa plattång

Långt, kort, tunt eller tjockt – ELLE listar bästa plattängerna för alla hårtyper. Vilken plattång passar dig?

Bästa sladdlösa plattång, Corrale – Dyson

Dyson står bakom några av hårvärldens mest innovativa värmeverktyg. Det senaste tillskottet Corrale är inget undantag! Den sladdlösa plattången (som tog närmare 10 år att ta fram) har flexiplattor som formar sig efter håret, vilket enligt märket också minskar slitage med upp till 50 procent. Plattorna, som är av koppar, hjälper också till att fånga in håret, vilket gör att användningen går smidigare och att plattången glider enklare genom håret, utan att några strå smiter iväg.

Plattången kan användas med och utan sladd och har en batteritid på 30 minuter. Och WOW! Att platta håret har aldrig varit enklare. Plattången glider fantastiskt genom håret, både när håret plattas också lockas. Håret får en fantastisk glans och friss är ett minne blott. Men det som är mest fascinerande med plattången är att stylingen håller sig lika fin fram tills det är dags att tvätta håret. Plattången är dyr, men är också en riktig investering (och kan också ersätta locktången om så önskas). Resultatet blir fantastiskt, håret känns inte torrt och sprött efter användning och plattången känns stadig i handen. En solklar vinnare och ett måste för den som snabbt och enkelt vill ha en snygg styling som håller!

Här kan du läsa mer och köpa Corrale (länk till Lyko).

Bästa plattång, Platinum+ Styler – Ghd

Ghd har flera plattänger som alla levererar ett fint resultat. Bästa plattången från ghd är utan tvekan Platinum+ styler. Plattången har en värme på 185 grader (som mäts 250 gånger i sekunden) och värms upp på några sekunder. Dessutom har den sensorer som mäter hur mycket hår du plattar åt gången, samt hur snabbt du drar den igenom håret och anpassar värmen därefter. Låter som raketforskning, men kräver tack och lov ingen anställning på NASA.

Den lättanvända plattången glider enkelt igenom håret, utan att lämna skarvar. Håret känns lent och mjukt efter användning och har även fått en fin glans. Inte ens bångstyrigt hår som lätt blir frissigt och har en tendens att krulla upp sig, är ett problem för Platinum + styler. Plattångens rundade kanter gör den också perfekt för att locka håret med.

Här kan du köpa Platinum+ Styler (länk till Lyko).

Vill du se hela ghds sortiment? Klicka här för att komma till alla plattänger (länk till Lyko).

Bästa plattång för glansigt resultat, Nourishing Styler – HH simonsen

Har då glåmigt, torrt och frissigt hår lämpar sig plattången Nourishing styler från HH Simonsen extra bra! Plattången går att ställa in mellan 150-220 grader och har en speciell tank där man kan fylla på Keratin Boost. Keratinet som sedan ångar ut mellan plattorna gör håret otroligt glasigt och fint. Dessutom hjälper plattången till att reducera friss och topparna ser som nyklippta ut. Extra plus för att plattången har en lång sladd, vilket är ett måste om du har ett badrum utan eluttag!

Nourishing styler finns att köpa här (länk till Apprl).

Bästa plattång för grovt hår, Steampod 3.0 – L'Oréal Professionell

Steampod 3.0 är den smarta plattången som ångar håret platt! Plattången passar alla hår – även tjockt och grovt hår som annars kan vara svårt att styla. Plattången har, tillskillnad mot dess föregångare, en inbyggd vattentank i handtaget, vilket gör den något mer användarvänlig. Plattången är något större i storleken, men det är värt att se förbi det, med tanke på det fantastiska resultat den ger. Håret blir spikrakt – bara med ett drag, och håller sig också precis lika rakt i flera dagar. Tips! Ta bort kammen som sitter på plattången. Det gör att plattången glider enklare genom håret.

Steampod 3.0 finns att köpa här (länk till Åhléns).

Bästa plattång för hållbart resulat, PROluxe Hair Straightener S9100 – Remington

PROluxe Hair Straightener S9100 är plattången som presterar som många av dyrgriparna, men till en bråkdel av priset. Plattången värms upp snabbt och de keramiska plattorna glider enkelt genom håret. De rundade kanterna gör också att plattången är enkel att locka håret med (men med lite tålamod. Plattorna är något smalare vilket gör att det tar lite tid att locka ett tjockt hår). Ett perfekt alternativ för den som är nybörjare eller inte använder plattång dagligen.

Här kan du köpa och läsa mer om PROluxe Hair Straightener S9100 (länk till Lyko).

Bästa plattång till budgetpris, Midnight Luxe 235 Straightener – Babyliss

Midnight Luxe 235 Straightener har tre värmeinställningar och en maxtemperatur på 235 grader. Plattången värms upp på mindre än 30 sekunder, har plattor som glider enkelt igenom håret. Plattången är enkelt att använda för att göra håret rakt, men briljerar när det kommer till att locka håret. Tången är helt runt i kanterna och formar enkelt snygga lockar. Plattången är också perfekt om du vill lägga luggen på plats eller ge en fin böj till en gardinlugg! Här hittar du plattången (länk till Åhléns).

Foto: TT

1:04

Efter reklamen: Dags att rensa badrumsskåpet? Så länge håller dina skönhetsprodukter

(1:04)