Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriterSolskydd

Årets bästa plattång – från budget till lyx

23 jan, 2024 
bäst i test plattång årets bästa plattång 2024
Platta, locka eller göra vackra vågor – en plattång är en säker investering när du vill kunna skapa oändligt antal looks. Men vilken plattång är bäst och vilken passar just ditt hår? Här är ELLEs stora bäst i test och vinnarna av årets bästa plattång!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

En plattång är det perfekta värmeverktyget för att skapa spikraka längder – eller eleganta lockar. Men det gigantiska utbudet kan göra det svårt att veta vilken plattång som passar just dig och ditt hår. Ingen fara! ELLE guidar dig igenom de vanligaste frågorna – och listar favoriterna i alla kategorier.

Bästa plattång – årets stora bäst i test

Scrolla längre ner för att läsa mer om produkterna.

bäst i test plattång
Street style på Paris Fashion Week SS22.Saira MacLeod/Shutterstock

Hur lockar man håret med plattång?

Ja, hur gör man egentligen lockar med en plattång? Det är inte så svårt som det verkar– tvärtom! När du har fått in snitsen, går det av bara farten. Tänk på att håret behöver vara torrt när du plattar och lockar håret!

Annons

Missa inte! Årets bästa hårfön – ELLE har samlat favoriterna som vinner bäst i test.

Steg för steg: locka håret med en plattång

1. Börja med att sektionera upp håret för att vara säker på att du får med alla hårslingor. Applicera sedan värmeskydd i hela håret. Det minskar risken för att håret slits i onödan.

Här hittar du ELLEs stora bäst i test med värmeskydd – för alla hårtyper.

2. Ta en hårslinga och lägg mellan plattorna på plattången (högt upp mot hårfästet). En tunnare hårslinga ger tunnare och mer kompakta lockar, medan en bredare hårslinga ger större lockar. Tänk på att plattången glider enklare när du lockar i något mindre hårslingor.

3. Samtidigt som du drar plattången genom håret roterar du också plattången. Om du roterar plattången bort från huvudet faller lockarna också utåt. Roterar du åt andra hållet, in mot huvudet, blir böjen på lockarna inåt. Tänk på att dra plattången ganska långsamt. Så: rotera plattången ett halvt varv och dra ner en bit på längderna. Rotera plattången igen ett halvt varv åt samma håll och dra ner ytterligare. Fortsätt tills du nått topparna på håret.

Annons

4. Låt lockarna svalna ordentligt innan du kammar igenom håret med en borste eller fingrarna. Får håret inte svalna finns det en risk att du borstar bort lockarna.

Vill du istället använda dig av en locktång? Här hittar du ELLEs bäst i test med årets bästa locktång.

locka håret med plattång steg för steg

Hur använder man en plattång?

Det finns några viktiga saker att tänka på när du använder en plattång. Det viktigaste är att aldrig glömma att applicera värmeskydd i håret! Ett värmeskydd skyddar mot slitage och hjälper också till att bevara hårfärgen. Ställ sedan in värmen på plattången. Många experter brukar säga att den optimala värmen för att platta och locka håret är 185 grader. Men tänk på att ett väldigt tunt och skört hår ofta klarar sig på 150 grader, medan ett mycket grovt hår kan behöva något högre värme.

Annons

Vill du, kan du med fördel dela in håret i sektioner. När du plattar håret är det också bra att inte platta för tjocka slingor så att du behöver gå in och platta samma slinga flera gånger. Jobba hellre lite långsammare.

Vilken plattång är bäst?

Det finns mängder av plattänger på marknaden, en del med keramiska plattor och en del med titaniumtäckta plattor. Många av dagens plattänger har en fantastisk teknologi! Ghd Platinum+ styler mäter till exempel värmen i plattången upp till 250 gånger i sekunden och Dyson Corrale har plattor i koppar som formar sig efter håret vilket minskar slitaget på de sköra stråna. Hitta din nya favorit i ELLEs stora bäst i test nedan.

Missa inte! ELLE har testat årets bästa varmluftsborstar – här är favoriterna!

bästa plattång bäst i test årets plattång
Backstage på Coperni Spring Summer 2022.

Plattång bäst i test 2024 – ELLE listar årets bästa plattång

Långt, kort, tunt eller tjockt – ELLE listar bästa plattängerna för alla hårtyper. Vilken plattång passar dig?

Annons

Bästa sladdlösa plattång, Corrale – Dyson

Dyson står bakom några av hårvärldens mest innovativa värmeverktyg. Det senaste tillskottet Corrale är inget undantag! Den sladdlösa plattången (som tog närmare 10 år att ta fram) har flexiplattor som formar sig efter håret, vilket enligt märket också minskar slitage med upp till 50 procent. Plattorna, som är av koppar, hjälper också till att fånga in håret, vilket gör att användningen går smidigare och att plattången glider enklare genom håret, utan att några strå smiter iväg.

Plattången kan användas med och utan sladd och har en batteritid på 30 minuter. Och WOW! Att platta håret har aldrig varit enklare. Plattången glider fantastiskt genom håret, både när håret plattas också lockas. Håret får en fantastisk glans och friss är ett minne blott. Men det som är mest fascinerande med plattången är att stylingen håller sig lika fin fram tills det är dags att tvätta håret. Plattången är dyr, men är också en riktig investering (och kan också ersätta locktången om så önskas). Resultatet blir fantastiskt, håret känns inte torrt och sprött efter användning och plattången känns stadig i handen. En solklar vinnare och ett måste för den som snabbt och enkelt vill ha en snygg styling som håller!
ANNONS Köp Corrale hos Lyko

Dyson corrale bästa plattång
Klicka på bilden och kom direkt till plattången.
Bäst i test: Dyson Corrale plattångBrand logo
Bäst i test: Dyson Corrale plattång

Bästa plattång, Platinum+ Styler – Ghd

Ghd har flera plattänger som alla levererar ett fint resultat. Bästa plattången från ghd är utan tvekan Platinum+ styler. Plattången har en värme på 185 grader (som mäts 250 gånger i sekunden) och värms upp på några sekunder. Dessutom har den sensorer som mäter hur mycket hår du plattar åt gången, samt hur snabbt du drar den igenom håret och anpassar värmen därefter. Låter som raketforskning, men kräver tack och lov ingen anställning på NASA.

Annons

Den lättanvända plattången glider enkelt igenom håret, utan att lämna skarvar. Håret känns lent och mjukt efter användning och har även fått en fin glans. Inte ens bångstyrigt hår som lätt blir frissigt och har en tendens att krulla upp sig, är ett problem för Platinum + styler. Plattångens rundade kanter gör den också perfekt för att locka håret med.
ANNONS Köp hos Lyko
ANNONS Köp hos Bangerhead
ANNONS Köp hos Cocopanda

ghd platinum + styler bäst i test plattång ghd bästa
Klicka på bilden och kom direkt till plattången.
Bäst i test: GHD Platinum+ Professional StylerBrand logo
Bäst i test: GHD Platinum+ Professional Styler

Bästa locktång att locka håret med, Straight & Curl Brilliance – Babyliss

Föredrar du att även använda din plattång för att locka håret med är Straight & Curl Brilliance från Babyliss ett toppenalternativ! Plattången är helt rundad i kanterna vilket gör lockarna kompakta, snygga och skarvfria. Plattorna är också något längre vilket gör håret enklare och snabbare att både platta och locka. Plattången har fem värmeinställningar, blir varm snabbt och dämpar friss fantastiskt.
ANNONS Köp hos Lyko
ANNONS Köp hos Nordicfeel
ANNONS Köp hos Bangerhead

babyliss plattång bäst i test locka håret plattång
Klicka på bilden och kom direkt till plattången.

Bästa plattång för blött hår, Wet2Straight PRO – Remington

När du plattar håret ska håret alltid vara torrt, men Remington har den genialiska plattången Wet2Straight PRO, som också går att platta i fuktigt hår. Plattången avdunstar fukt (tänk på att håret inte kan vara jätteblött) och gör längderna raka. En riktig tidssparare med andra ord! Plattången kan såklart också användas i torrt hår! Oavsett fuktigt eller torrt hår, blir resultatet platt, glansigt och mindre frissigt och elektriskt.
ANNONS Köp hos Lyko
ANNONS Köp hos Cocopanda

remington plattång blött hår
Klicka på bilden och kom direkt till plattången.

Bästa plattång för glansigt resultat, Nourishing Styler – HH simonsen

Har då glåmigt, torrt och frissigt hår lämpar sig plattången Nourishing styler från HH Simonsen extra bra! Plattången går att ställa in mellan 150-220 grader och har en speciell tank där man kan fylla på Keratin Boost. Keratinet som sedan ångar ut mellan plattorna gör håret otroligt glasigt och fint. Dessutom hjälper plattången till att reducera friss och topparna ser som nyklippta ut. Extra plus för att plattången har en lång sladd, vilket är ett måste om du har ett badrum utan eluttag!
ANNONS Köp hos Kicks

Bästa plattång för grovt hår, Steampod 3.0 – L'Oréal Professionell

Steampod 3.0 är den smarta plattången som ångar håret platt! Plattången passar alla hår – även tjockt och grovt hår som annars kan vara svårt att styla. Plattången har, tillskillnad mot dess föregångare, en inbyggd vattentank i handtaget, vilket gör den något mer användarvänlig. Plattången är något större i storleken, men det är värt att se förbi det, med tanke på det fantastiska resultat den ger. Håret blir spikrakt – bara med ett drag, och håller sig också precis lika rakt i flera dagar. Tips! Ta bort kammen som sitter på plattången. Det gör att plattången glider enklare genom håret.
ANNONS Köp hos Nordicfeel
ANNONS Köp hos Lyko
ANNONS Köp hos Bangerhead

plattång tjockt hår bäst i test Steampod 3.0 – L'Oréal Professionell
Klicka på bilden och kom direkt till plattången.

Bästa plattång för hållbart resulat, S9880 PROluxe You Adaptive Straightener – Remington

S9880 PROluxe You Adaptive Straightenerär en smart plattång som konstant mäter temperaturen i håret och även känner av hårets temperatur. Plattången har rörliga plattor som följer håret fantastiskt, vilket minskar att plattorna fastnar i håret eller lämnar hack. Plattången värms upp snabbt och de keramiska plattorna glider enkelt genom håret. De rundade kanterna gör också att plattången är enkel att locka håret med (men med lite tålamod. Plattorna är något smalare vilket gör att det tar lite tid att locka ett tjockt hår).
ANNONS Köp hos Lyko

remington plattång bäst i test bästa plattång
Klicka på bilden och kom direkt till plattången.
Bäst i test: Remington Proluxe You Adaptive StraightenerBrand logo
Bäst i test: Remington Proluxe You Adaptive Straightener

Bästa plattång till budgetpris, Super Smooth 235 Tourmaline – Babyliss

Super Smooth 235 Tourmaline har sex värmeinställningar och en maxtemperatur på 235 grader. Plattången värms upp på mindre än 30 sekunder, har plattor som glider enkelt igenom håret. Plattången är enkelt att använda för att göra håret rakt, men briljerar också när det kommer till att locka håret. Tången är helt runt i kanterna och formar enkelt snygga lockar. Plattången är också perfekt om du vill lägga luggen på plats eller ge en fin böj till en gardinlugg!
ANNONS Köp hos Nordicfeel
ANNONS Köp hos Lyko

plattång bäst i test budget
Klicka på bilden och kom direkt till plattången.

Foto: TT

Dags att rensa badrumsskåpet? Så länge håller dina skönhetsprodukterBrand logo
Dags att rensa badrumsskåpet? Så länge håller dina skönhetsprodukter
Annons