Vegetariska recept och rätter som passar som matlåda
I takt med att vi smått börjar återgå till en mer normal vardag, så väcks även de gamla rutinerna till liv. Att tillaga och ta med matlåda till jobbet är en av dem. Genom att planera och ta med mat till jobbet istället för att äta lunch ute på restaurang sparar du mycket pengar. Enligt ANNONS Swedbanks kalkyl kan du genom att byta ut restaurangbesöken mot matlåda spara hela 18 000 kronor på ett år (!). Det om något kan vara en morot till att börja inspireras och tillaga lunchlådor. Dessutom får du genom att laga maten själv i dig bra råvaror som gör dig mer effektiv under arbetsdagen.
Vegetariska recept och rätter som passar som matlåda
Men vilka rätter är goda att värma på dagen efter? Här listar ELLE 12 olika recept och rätter som passar perfekt att tillaga som matlåda. De är alla lättlagade, nyttiga, goda, billiga och vegetariska.
Halloumistroganoff
ELLEs bloggare Elsa Billgren tipsar om en riktigt god stroganoff där den klassiska korven bytts ut mot halloumi. Önskar man göra rätten vegansk kan osten med fördel bytas ut mot portobellosvamp och mejeriprodukterna mot växtbaserade alternativ. Det här receptet är lika gott att äta direkt efter tillagning som att värma i matlåda.
TILL RECEPTET>>
Grönsakslasagne med champinjoner
En lasagne tröttnar man väl aldrig på? Den här varianten blir extra krämig med zucchini, morötter, grönsaker och champinjoner.
TILL RECEPTET>>
Spenatmos med linser och mozzarella
Edita (foodjunkie) Renlund tipsar om en rätt som passar perfekt att ta med som matlåda. Gott, enkelt och nyttigt! Potatismoset blandas med spenat och får en läcker grön färg. Till det adderas varma belugalinser, rostade pumpafrön, mozzarella och chili.
TILL RECEPTET>>
Halloumigratinerad broccoli
En matig gratäng med mycket fräscht och gott som tomat, salladslök, broccoli och halloumi.
TILL RECEPTET>>
Chili sin carne med avokadodipp
En älskad vegoklassiker som går snabbt och enkelt att tillaga. Avokadodippen med syrlig lime sätter pricken över i:et på den här rätten!
TILL RECEPTET>>
Bönsallad med pancetta, parmesan och citrondressing
Bönor, parmesan, blodapelsin och frisk mynta som serveras ihop med en citrondressing och parmesancréme. Enkel och smidig matlåda som inte behöver värmas.
TILL RECEPTET>>
Nyttig grönsakssoppa
En fräsch och värmande lunch med potatis och broccoli som bas. Toppas med persilja och gärna en bit färskt bröd till.
TILL RECEPTET>>
Enkel och god chévre chaud-sallad
En ultimat höstsalladen som är varm, krispig, söt och salt. Brödet kan med fördel tillagas kvällen innan och värmas på ihop med matlåda dagen efter.
TILL RECEPTET>>
Höstsallad med kantareller, buffelmozzarella och linser
Krispig och smakrik sallad med färska örter och rotsaker. Perfekt alternativ att ta med som matlåda.
TILL RECEPTET>>
Bakad blomkål med halloumi och za’atar
Blomkålen bakas i ugnen och blir mjuk och saftig. Addera riven halloumi för sälta och kryddan za´atar för en nötigt, syrligt och örtigt smak. Det här recptet går utmärkt att tillaga i större mängd och du har matlådor för hela veckan!
TILL RECEPTET>>
Rostade kikärtor med gurkmeja och ris
Kikärtor, ingefära, vitlök, sesamfrön och kokosflarn – ja den här kombinationen är magiskt god. Edita Renlunds recept kan serveras ihop med rotfrukter i ugn, till sallad eller ris som smaksätts med gurkmeja och kokosmjölk.
TILL RECEPTET>>
Linsbiffar med stekt potatis och yoghurtdipp
Saftiga biffar med linser och quinoa. Serveras ihop med en syrlig dipp med mynta och bladpersilja.