Bakad blomkål med halloumi och za’atar

Recept på bakad blomkål med halloumi och za´atar

Betina Hastoft
Det fina med blomkål är att den går att tillaga på så många olika sätt. Vår favorit är ändå att baka den i ugnen så den blir mjuk, strö över riven halloumi för sälta och krydda upp med za´atar.
07 april, 2021
1:16

Efter reklamen: 3 lyxiga och enkla recept på vardagsmat (ELLE)

(1:16)

Bakad blomkål med halloumi och za’atar

En ny, kryddig favoritkombo!

Så gör du bakad blomkål med halloumi och za´atar
Betina Hastoft

4 portioner

Du behvöer:

2 blomkålshuvuden
1 tsk salt
Ca 1 ½ dl olivolja
400 g halloumi
2 msk za’atar-kryddblandning
3 gula lökar
1 dl honung
4 msk vitvinsvinäger
50 g parmesan
1 stor handfull bladpersilja

Till servering:

Rostade pitabröd

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 230°. Dela blomkålen i stora buketter och blanchera dem i lättsaltat kokande vatten i 3 minuter.
  2. Häll bort vattnet och skölj blomkålen under kallt vatten. Låt rinna av och vänd sedan i olivolja. Fördela buketterna på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Baka i ugnen i 10 minuter.
  3. Riv halloumin grovt och fördela över blomkålen. Strö za’atar över och baka i ugnen i ytterligare 10 minuter, tills osten blir gyllene.
  4. Skiva löken. Värm upp honungen i en kastrull tills den blir ljusbrun i färgen. Stek löken mjuk i honungen. Ta från värmen och rör ner vinägern och 6 msk olivolja.
  5. Fördela löken ovanpå blomkålen och riv parmesan över. Hacka persiljan grovt och strö över blomkålen. Servera gärna med rostade pitabröd.

Recept: Gitte Heidi Rasmussen Foto: Betina Hastoft

Bjud på festlig blomkålspalett

Det perfekta tillbehöret!

Blomkålschowder med majs och bönor

Fyllig soppa för hela familjen!

Pastagratäng med blomkål och tryffel

Perfekt för fest och vardag.