Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

Nyårsmat för många – 9 enkla och festliga recept

15 dec, 2020 
Recept på nyårsmat för många
Letar du efter goda rätter till nyår? ELLE Mat & Vin listar 9 festliga recept som enkelt tillagas i ugn.
Annons
12 goda tilltugg till nyårsmiddagenBrand logo
12 goda tilltugg till nyårsmiddagen

Oavsett tid på året är det uppskattat att spendera mer tid med sitt sällskap och mindre tid i köket. Även om både jul och nyår ser lite annorlunda ut i år, är det alltid tacksamt med festliga rätter som till stor del lagar sig själva. Här hittar du 9 recept som är underbart goda och enkla att slänga ihop. Gott nytt år!

1. Roulader med ugnsbakade rotfrukter

Roulader är både smart, gott och kräver ingen större insats. Det som dessutom är tacksamt i detta recept är att rouladerna tillagas tillsammans med ugnsbakade rotfrukter. Garnera med timjan, oregano eller persilja. En svårslagen rätt för hela familjen!

Nyårsmat för många

2. Ugnsbakad fetaost med saftiga tomater

Fetaost är en uppskattad ingrediens oavsett årstid. Testa att ge den populära osten en liten twist och baka den i ugn lagom till nyårsmiddagen. I ELLE-profilen Sofia Woods fantastiska recept möter fetaost saftiga tomater och toppas med basilika. Servera med baguette et voilà!

Annons
Sofia Woods recept på ugnsbakad fetaost med tomater

3. Ugnsrostad spetskål med brynt sojasmör och rostade hasselnötter

Inspireras av ELLE-profilen tillika mästerkocken Catarina König och bjud på ett magiskt gott tillbehör med sann festkänsla. Denna ugnsrostade, eller grillade, spetskål serveras tillsammans med ett nötigt brynt sojasmör toppat med rostade hasselnötter. Ett ljuvligt komplement till kött, fisk, fågel och vegetariskt.

Recept på ugnsrostad spetskål med brynt sojasmör och rostade hasselnötter

4. GLASERAD LAX MED PICKLAD RÖDLÖK OCH TARTARSÅS

Lax är en välbekant komponent vid julbordet. Denna glaserade lax med picklad rödlök och tartarsås tar inte lång tid att göra och är dessutom underbart god. Laxen sköter sig själv i ugnen medan du kan lägga krut på tillbehören. Bättre blir det inte!

Annons
Recept på glaserad lax med picklad rödlök och tartarsås

5. Ugnsbakade fikon med getost

Letar du efter en lyxig förrätt eller ett extra festligt tilltugg? Missa inte dessa magiskt goda ugnsbakade fikon med getost och valnötter som genast tar nyårsmåltiden till nya höjder. Om du mot förmodan inte känner dig sugen på getost eller kanske föredrar en annan ost, är det bara att byta ut mot valfri krämig variant. Ricotta eller gorgonzola är att rekommendera!

Recept på ugnsbakade fikon

6. Pizza i långpanna med bresaola och ruccola

Om du har svårt att bestämma dig för vad exakt som ska ätas till nyår så är pizza ett säkert kort som alltid går hem. I det här receptet kommer pizzan i en något annorlunda form då den bakas i långpanna. Addera lite vin i pizzadegen för att göra den extra seg och god eller använd dig av en färdig pizzamix.

Annons
Recept på pizza i långpanna med bresaola och ruccola

7. Purjolök och fänkål i foliepaket

Testa att tillaga mat i folie! Det är inte bara smaken som framhävs bättre utan ingredienserna får även en saftigare konsistens. Det här läckra foliepaketet med purjolök och fänkål sköter sig själv så att du kan fokusera på annat till nyårsmiddagen. Även perfekt för dig som letar efter goda vegetariska alternativ.

Recept på purjolök i foliepaket

8. Ugnsbakad pumpa med grönkål

Får det lov att vara ugnsbakad pumpa? Pumpa må vara starkt förknippad med hösten och Halloween, men det betyder inte att den inte passar andra tider på året. Denna ugnsbakade pumpa tillagas smidigt i ugnen medan du kan lägga tid på annat. Receptet är vegetariskt men blir snabbt veganskt genom att byta ut tillbehören till mjölkfria alternativ. Perfekt för hela familjen!

Annons
Recept på ugnsbakad pumpa med grönkål

9. Spenatfylld lammstek med myntayoghurt och balsamicotomater

Bjud på välsmakande lammstek till nyår. Det här receptet hämtar inspiration från Mellanöstern med en saftig, spenatfylld lammstek som serveras med matig tabbouleh och frisk myntayoghurt. Dessutom serveras rätten även med läckra balsamicotomater i stekt tappning. Blir det en ny nyårsfavorit månntro?

Recept på spenatfylld lammstek med myntayoghurt och balsamicotomater

LÄS MER:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons