5 goda såser till nyårsmiddagen

20 dec, 2019 
AvLinnéa Ruiz Mutikainen
Recept på goda såser till nyårsmiddagen
Vad vore nyårsmiddagen utan en riktigt god sås eller två? Vi listar 5 härliga varianter – från saffranssås till klassisk BBQ-sås.
Annons

Nyårsmiddagen närmar sig med stormsteg och en viktig komponent till proteinet är förstås såsen. Vi listar 5 festliga såser som är riktiga vinnare. Vilken blir din favorit?

1. Saffranssås

Passa på att hålla hårt i julkänslan med en festlig sås med julens mest framstående komponent – saffran! Såsen är full av smak och det perfekta tillbehöret till nyårsmåltiden. Dessutom passar saffranssås alldeles utmärkt både till kräftor och skaldjur. Bättre blir det inte såhär i nyårstider!

Lättlagad saffranssås
Saffranssås. Foto: Roland Persson.

2. Vitlöks- och basilikasmör

Kryddsmör är alltid ett säkert kort när det kommer till såser och tillbehör. Konsistensen är härligt krämig, smaken är god och måltiden blir ju sällan annat än lyckad när kryddsmöret är framme. Denna variant med vitlök och basilikasmör kombinerar två av våra mest älskade smaker. Tacksamt nog passar den till i princip allt.

Annons
Krämigt vitlöks- och basilikasmör
Vitlöks- och basilikasmör. Foto: Lisa Björner.

3. Hemmagjord BBQ-sås

Kan det någonsin bli fel med BBQ-sås? Om du är sugen på ett matigt protein, oavsett om det är kött eller vegetariskt, så brukar BBQ-sås ofta vara ett vinnande komplement. Imponera på dina nyårsgäster genom att göra din egna variant av den rökiga klassikern – det lär bli både din, och gästernas, nya favorit.

Hemmagjord BBQ-sås
Hemmagjord BBQ-sås.

4. Sesamolja

Sugen på en nyårsmåltid som går i asiatiska smaker? Det asiatiska köket är fullt av härliga smaker, mycket tack vare såserna som ofta lyfter rätterna till nya nivåer. Sesamolja pressas ur sesamfrön och ses som en av de finaste aromatiska och vegetabiliska oljorna. Såsen är perfekt för dig som är sugen på autentiskt asiatiskt – utan att det är starkt.

Annons
Asiatisk glasnudelsallad med strimlad lövbiff
Asiatisk glasnudelsallad med strimlad lövbiff. Foto: Andreas Lundberg

5. Vitlöks- och citronsås

Vitlök och citron är två riktiga vinnare som med enkelhet lyfter vilken måltid som helst. Kombinera de i en god sås och få ett tillbehör som ger nyårsbuffén ett extra lyft! Vitlöks- och citronsås passar perfekt till kräftor och skaldjur, men även till kött och vegetariska proteiner. Tack vare den härliga sältan från citronen blir såsen frisk och fräsch i smaken!

Vitlöks- och citronsås
Vitlöks- och citronsås. Foto: Roland Persson.

LÄS MER:

Annons
Annons