Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

Bjud på middag utan ansträngning – 7 enkla tips

07 jun, 2023 
AvAnna-Lena Pettersson
Bjud på middag utan ansträngning – 7 enkla tips
Gör det enklare och smidigare att bjuda dina vänner på trerätters middag genom att planera, förbereda och sluta krångla till det. Du får tipsen du behöver, från fördrink till avec.
Annons
Smashed burger med lök & tryffelmajonnäsBrand logo
Smashed burger med lök & tryffelmajonnäs

Att bjuda över kompisar på middag låter i teorin som den bästa idén. Sitta och snacka samtidigt som man äter god man och sippar på ett glas vin. Så himla sofistikerat och trevligt. Men hur brukar det bli i realiteten? Redan planeringen och alla inköp som ska göras efter att du har jobbat klart gör att du går på knäna och då har du inte ens börjat laga maten. Väl där får du stå och svettas vid spisen och diskbänken istället för att sitta och sippa vin på ett sofistikerat sätt med dina vänner.

Hur ska man undvika spisfällan när man bjuder på middag? Lugn lugn. Det finns knep.

Annons

1. Fråga om matpreferenser redan när du bjuder in

Fråga om gästernas matpreferenser redan från början så slipper du överraskningar tätt inpå

Du vill inte bli stående som ett fån på din egen middagsbjudning när du plötsligt får veta att en kompis plötsligt har blivit vegetarian eller att en annan kompis har slutat äta gluten. Och om möjligt, försök att laga samma rätter till alla. Även om inte alla är vegetarianer behöver du inte tvångsmässigt servera kött till köttätarna. Har du vegetarianer i sällskapet – gör en vegetarisk middag. Och nej, du behöver inte ta hänsyn till allas preferenser, om det inte finns hälsoskäl till deras sätt att äta och om du känner att det blir på tok för krångligt. Men det är så klart trevligare om alla kan äta allt du bjuder på.

Annons

Det är också bra att veta om någon vill ha alkoholfritt, för då kan du se till att det finns goda alternativ och du slipper erbjuda enbart kranvatten.

2. Duka bordet kvällen före

Vackra vårdukningar att inspireras av.
Vackra vårdukningar att inspireras av.

Plocka fram tallrikar, glas, servetter och uppläggningsfat till förrätten så att du ser att allt är rent och får plats. Allt för att undvika att stå och panikdiska smutsiga tallrikar som du har plockat ut ur diskmaskinen eller upptäcka att alla gäster inte får plats vid bordet. Det bästa är att tajma diskmaskinen så att den är diskad och tömd när middagen börjar. Då blir du av med tallrikar och annan disk som annars blir staplade på diskbänken och skapar en väldigt rörig bakgrund till middagen.

Annons

Dukar du dagen före behöver du inte heller få panik över att duken är skrynklig eller att ljusen och servetterna är slut precis innan gästerna kommer.

3. Bjud på enkla men lyxiga drinkar

Imponera med enkla och lyxiga drinkar

Det känns lyxigt att bjuda sin gäster på en drink när de kommer eller duka upp hemmabaren efter middagen men alla dessa ingredienser som ska inhandlas och förberedas... Lugn, vi har samlat tio lyxiga drinkar med endast tre ingredienser! Och för alla som inte dricker alkohol så har vi samlat sex goda och svalkande mocktails!

Annons

4. Välj enkla tilltugg som också är förrätt

Starta kvällen med lyxiga tilltugg

Tilltugg till fördrinken behöver du inte laga. Folk är nog lite hungriga, men de kräver för den sakens skull inte lagad mat till sin fördrink. Oliver, kryddig nötmix, parmaskinka, melonbitar, salamiskivor, grissini och crostini med en burk tapenade. Voilá! Ett lyxigt tilltuggsbord utan att du har behövt sätta på en enda platta.

Annons

Om ni sitter vid bordet och äter funkar den här typen av matigare tilltugg dessutom både som tilltugg och förrätt. Det gör inget om alla gäster inte kommer samtidigt. De som kommer får sätta sig vid bordet och så fyller ni på allt eftersom gästerna kommer.

5. Låt maten laga sig själv

Vi har samlat massa goda recept som går att förbereda dagen innan så du inte missar halva festen

Du vill ju inte missa hela fördrinkshänget genom att stå och slita vid spisen. Gör en varmrätt som antingen går att laga dagen innan och som dessutom vinner på att stå till sig, som en mustig och lyxig gryta eller mat som ska stå i ugnen medan du dricker fördrink, som en god lasagne eller en helstekt kyckling.

Annons

Och en sak till – krångla inte till det. Ni äter middag tillsammans för att umgås, inte för att du ska slå knut på dig själv och dina matlagningsskills genom att vispa champagneskum till några nyfrästa pilgrimsmusslor. Om du inte är väldigt duktig på att laga mat är det inte heller säkert att svårare mat är godare mat. Då är alla gladare av en lasagne.

6. Ta en genväg till desserten

Bjud på en läcker tårta gjord på färdiga tårtbottnar och spara tid

Om du vill bjuda på efterrätt så kan du gott ta en liten genväg! Med färdiga tårtbottnar, smördeg och maränger kan du snabbt trolla fram magiska desserter. Lägg energin på en god fyllning eller en härlig topping istället nu när du får tid över!

Annons

Och nej, det är inte hela världen om du har köpt en färdig dessert. Tvärtom kan den ju vara superlyxig och god om du till exempel köper den på ett bra konditori.

7. Ha roligt!

Det är inte kul att gå på middag hemma hos någon som bara stressar omkring och aldrig tar av sig förklädet. Går något lite snett kommer världen inte att gå under. Har du glömt sätta på ugnen när du ska ställa in lasagnen? Servera ett extra glas vin medan den blir varm. Blev den lite bränd? Skär bort det svarta. Det viktigaste är att ni har kul – allihop, inklusive du själv.

Artikelinspiration: Huffington Post

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Rostat surdegsbröd med härligt vispad brieostBrand logo
Rostat surdegsbröd med härligt vispad brieost
Annons
Annons