Glittrig, glammig och lyxig nyårsmeny – som du bara måste laga!

Lyxig nyårsmeny

Champagne, ostron, blinier, hummer och chokladmousse med hallon – här är rätterna som gör din nyår extra lyxig och god!
07 december, 2020

Champange med tilltugg

Champagne och tilltugg till nyår

Välkommen 2021!

Inled kvällen med bubblande champange, goda nötter och rotfruktschips.

Lyxiga nyårssnittar

ostron med granité, blinier med rom och rödbetschips

Ostron med granité

Nyårsaftons partystartare.

12 stycken

12 ostron

rödvinsvinägergranité

1/2 dl strösocker

1 dl vatten

1 dl rödvinsvinäger

1/4 rödbeta, skalad, väl rengjord och grovriven (eller några droppar röd hushållsfärg)

Gör så här:

  1. Mät upp alla ingredienser till granitén i en kastrull, koka upp och rör tills sockret löst sig.
  2. Lyft av från plattan och låt svalna.
  3. Sila om du använt rivna rödbetor och häll i en vid form.
  4. Ställ in i frysen i minst 2 timmar, eller tills granitén är genomfryst.
  5. Öppna ostronen. Lyft av locket och lossa försiktigt ostronköttet utan att saften rinner ut. Placera ut ostronen på krossad is.
  6. Skrapa upp granitén med en gaffel så att den blir som snö. Fördela granitén på ostronköttet och servera direkt.

Blinier med rom och citronfraiche

Små fluffiga godsaker.

12–18 stycken

1 ½ dl mjölk

1/2 paket jäst (25 g)

1 dl bovetemjöl

1/2 dl vetemjöl

1 ägg

1 nypa salt

25 g smör

snabbpicklad rödlök

1 rödlök

1 msk röd- eller vitvinsvinäger

1 krm salt

topping

80 g valfri rom

1 dl crème fraiche

1 citron, rivet skal

Gör så här:

  1. Värm mjölken till 37°. Smula ner jästen i en bunke, häll över mjölken och rör om tills jästen löst sig. Vispa ner båda mjölsorterna till en jämn smet. Dela ägget i gula och vita och vispa ner gulan och salt i mjölblandningen. Låt smeten jäsa under bakduk i 40 minuter.
  2. Skala rödlöken och skiva tunt. Lägg i en skål och häll över vinäger och salt. Blanda om och låt stå 30 minuter.
  3. Smält smöret och låt det svalna. Vispa äggvitan till hårt skum. Blanda ner smör och äggvita i den jästa smeten. Klicka ut små plättar i stekpannan och grädda på medelvärme. Vänd och grädda också andra sidan. Låt svalna något och toppa med rom, en klick crème fraiche, picklad lök och rivet citronskal.

Rödbetschips med parmesankräm

Olika strukturer som dansar i munnen!

18–22 stycken

1 påse rödbetschips, ca 125 g

1/2 ask krasse

parmesankräm

2 dl crème fraiche

1 1/2 dl finriven parmesan

1/2 citron, rivet skal

1 liten klyfta vitlök, riven

1–2 tsk honung

2–3 krm salt

1 krm nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Blanda samman ingredienserna till parmesankrämen och skeda ner den i en spritspåse med tyll. Ställ kallt.
  2. Plocka ut de största chipsbitarna (servera resten i en skål till senare drinkar) och spritsa parmesankrämen på chipsen, strö över klippt krasse. Servera direkt.

Hummer med sojagelé och sesamaioli

Hummer med sojagelé

Inget nyår utan hummer!

4 portioner

2 hela humrar

2 skivor kavring

2 msk smör

50 g späda salladsblad

2 tsk limesaft

1 msk god olivolja

2 salladslökar

ätbara blad, oxalis eller krasse

1 msk sesamfrön

ingefärspicklade polkabetor

2–3 små polkabetor

1 dl ättiksprit

1/2 dl strösocker

1 1/2 dl vatten

2 cm ingefära, finhackad

sojagelé

2 gelatinblad

1/2 dl japansk soja

2 msk mirin

2 msk vatten

sesamaioli

1 äggula

1/2 tsk vitvinsvinäger

1–1 ½ dl rapsolja

ca 10 droppar sesamolja

salt

Gör så här:

  1. Sojagelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Blanda soja, mirin och vatten och värm tills det blir ljummet. Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i sojablandningen. Häll ut blandningen i en liten form, låt stelna i kylen ca 2 timmar. Skär sedan i små kuber.
  2. Picklade betor: Koka upp en lag på ättika, socker, vatten och ingefära. Låt svalna. Skala betorna och hyvla dem tunt. Lägg dem i lagen och ställ kallt 30 minuter.
  3. Sesamaioli: Lägg äggulan i en bunke och tillsätt vinägern. Tillsätt sedan rapsoljan droppvis i äggulan, medan du vispar med elvisp, fortsätt tills du fått en majonnäs. Smaka av med sesamolja och salt. Fyll upp aiolin i en sprits med liten tyll.
  4. Smula kavringen och stek gyllene i smöret. Lägg salladsbladen i en skål och blanda dem med limesaft och olivolja.
  5. Ta ut köttet från humrarna och arrangera dem snyggt på 4 tallrikar tillsammans med resten av ingredienserna. Toppa med oxalis eller krasse och sesamfrön.

Torskrygg med bränd grädde och forellrom

Torskrygg med bränd grädde och rom

Lyxig fisk med nya tillbehör.

4 portioner

600 g torskrygg

1 1/2 msk salt

2 tsk strösocker

5 dl vatten

bakade jordärtskockor

800 g jordärtskockor

1–2 msk olivolja

flingsalt

BRÄND grädde

4 dl vispgrädde

salt

1 citron, saften

topping

1 Granny Smith-äpple

1/2 citron, saften

80 g forellrom

ca 50 g vattenkrasse

Gör så här:

  1. Häll 2/3 av grädden i en ugnssäker form och rosta på 200° tills ytan blir rejält bränd. Rör om var 10:e minut, det tar ca 20–30 minuter. Mixa den brända grädden tillsammans med den sista 1/3 grädde med stavmixer. Smaka av med salt och citron. Låt stå i rumstemperatur.
  2. Rimmad torsk: Blanda salt och socker med vattnet tills det löser sig. Lägg fisken i saltlagen 1 timme. Ta upp och låt rinna av.
  3. Jordärtskockor: Sätt ugnen på 175°. Skrubba jordärtskockorna. Lägg dem i en form och ringla över olivolja och strö över flingsalt. Tillaga dem mitt i ugnen tills de är mjuka, ca 45 minuter. Sänk värmen till 150°.
  4. Stek torsken gyllene på båda sidorna i smör, lägg den i en ugnssäker form och ställ in den i mitten av ugnen tills innertemperatur är 56°.
  5. Skiva äpplet lövtunt och pressa över lite citronsaft. Arrangera allt på tallriken och servera direkt.

Chokladmousse med salta hallonmaränger

Salta hallonmaränger, mums!

4–6 portioner

125 g mörk choklad

2 äggulor

3 msk florsocker

en nypa salt

1 msk rom

1 1/2 msk espressokaffe

3 dl vispgrädde

salta hallonmaränger

1 äggvita

1 krm citron, pressad

2 msk strösocker

4 msk florsocker

1 msk mosade och passerade hallon

1 1/2 krm salt

koraller

0,4 dl vatten

1 msk rapsolja

2 tsk vetemjöl

1 nypa salt

1 droppe hushållsfärg

topping

1 ask färska hallon

2 Oreo-kakor

frystorkat hallonpulver

Gör så här:

  1. Smält chokladen i kastrull, ta från värmen och låt svalna något. Rör ner äggulorna en i sänder och rör väl efter varje. Tillsätt florsocker, salt, rom och kaffe och låt smeten svalna. Vispa grädden, inte alltför hårt. Vänd ner den lite i taget i smeten. Ställ kallt.
  2. Sätt ugnen på 100° varmluft. Vispa äggvitan och citronsaften tills det blir skummigt. Vispa ner strösockret och vispa tills marängen är fast. Sikta ner florsockret och vänd ner med slickepott. Vänd även ner hallonpurén, smaka av med salt.
  3. Fyll en spritspåse och spritsa ut små maränger på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills de torkat helt.
  4. Koraller: Rör samman alla ingredienser. Hetta upp en stekpanna och klicka ut matskedsstora plättar av vätskan, låt fräsa tills det slutar att bubbla. Lyft upp, låt rinna av på hushållspapper.
  5. Skeda upp två ”ägg” av chokladmoussen. Dekorera med färska hallon, maränger och koraller. Smula över kakorna och strö över hallonpulvret.

Av Anna Wendt/Söderberg Agentur Foto Lisa Björner

Läs mer:

Catarina Königs nyårsmeny med fördrink

Lättlagad nyårsmeny med god fördrink

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: