Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

6 viner att matcha med din favoritpasta

10 jan, 2024 
AvElin Grube
6 viner att matcha med din favoritpasta
fornStudio
Inget värmer i vintern som en riktigt god pasta! Och det kan dessutom vara en riktigt plånboksräddare så här i januari. Men vad dricker man egentligen till en krämig svamppasta, en klassisk carbonara eller en lite lyxigare linguine med skaldjur? Elin Grube guidar kring vilka viner som förgyller sex populära pastarätter!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Lyxig mac and cheese med brynt salviaBrand logo
Lyxig mac and cheese med brynt salvia

1. Pasta al Pomodoro

Busenkel att göra och så god att äta – det är pasta al pomodoro

En lättlagad italiensk klassiker med smak av solmogna tomater som för tankarna till en solstinn piazza i Florens. I det här receptet toppar man pastan med burrata och generöst med basilika för extra lyx! Och vad häller man då i glaset för den rätta ”semester i Italien”-känslan? Jo, ett rött och lättgillat vin på druvan sangiovese! Producenten Brancaia, som drivs av Barbara Widmer, har en fantastisk chianti classico som finns i beställningssortimentet. Med fingertoppskänsla och respekt för naturen gör Barbara vin i Toscana, och här får du en rödbärig, elegant, frisk och flörtig variant som du med fördel serverar svalt.

Annons

RECEPT PÅ PASTA AL POMODORO>>

Brancaia Chianti Classico 2021, Italien, Toscana (70725) 201 kr (BS).

2. Pasta med salsiccia och ugnsbakad sötpotatis

Krämig pasta med salsiccia och ugnsbakad sötpotatis

Inkråmet från färska salsicciakorvar blir perfekt att smaksätta en god pastasås med. Här får också en örtig och ugnsbakad sötpotatis sätta smak på pastan. I glaset häller vi en sydafrikansk blend på typiska Bordeaux-druvor som cabernet sauvignon, merlot och malbec. Vinets runda frukt och örtiga inslag möter upp rättens gröna toner men också den naturliga sötman som finns i sötpotatisen. Det bjuds på mörkröda plommon, toner av ceder, svarta vinbär, choklad och nymalet kaffe. Munkänslan är mullig och vinet har snygg balans. Servera vinet något svalt och gärna ur glas med stora kupor.

Annons

RECEPT PÅ PASTA MED SALSICCIA OCH SÖTPOTATIS>>

Stellenbosch Reserve Vanderstel 2021, Sydafrika, Stellenbosch (4638), 151 kr.

Stellenbosch Reserve Vanderstel 2021, Sydafrika, Stellenbosch (4638), 151 kr.

3. Catarina Königs magiska ginpasta

Du måste testa Catarina Königs magiska ginpasta

Den populära vodkapastan har blivit en lättlagad favorit hos många. Här gör mästerkocken Catarina König en variant med gin istället – som blir minst lika god! I glaset häller vi ett josigt och bärigt vin från norditalienska vinregionen Bardolino. För endast 111 kronor levereras här ett sommarbärig och klunkigt vin med örtig touch. Allt som allt får du en riktig festmåltid som inte bränner hål i plånboken.

Annons

RECEPT PÅ GINPASTA>>

La Corte del Pozzo Bardolino 2022, Italien, Bardolino (2340) 111 kr.

4. Pasta med krämig svampsås

En pasta med krämig svampsås är aldrig fel

Gott, mättande, värmande och rikt på umami. Här har vi en perfekt pasta att laga när kylan tränger sig ända in i märgen. Har du kantareller sedan höstens plock? Grattis, de blir perfekta i den här krämiga svampsåsen! Till den här smakrika och gräddiga pastan väljer vi ett vin på druvan nebbiolo med ursprung i Piemonte i norra Italien. Just det här vinet nästan hoppar upp ur glaset och charmar med sin livliga energi. Här bjuds det pigg frukt av skogshallon, körsbär och röda vinbär med touch av trädgårdsrosor och en knivsudd kanel. Rent, snyggt och som hand i handske till denna svamppasta.

Annons

RECEPT PÅ PASTA MED SVAMPSÅS>>

Azelia Langhe Nebbiolo 2021, Italien, Piemonte (71891) 251 kr (BS).

Azelia Langhe Nebbiolo 2021, Italien, Piemonte (71891) 251 kr (BS).

5. Pasta Carbonara


Vem tackar nej till pasta carbonara?

En snabblagad klassiker som är svår att inte älska. Med både krämighet, fett och sälta kan vi här välja ett vin som har en lätt strävhet i sig – och varför inte testa ett vin på pastakramande druvan sangiovese igen? Vinmakaren Chiara Condello är i princip uppväxt i vingårdarna i det böljande landskapet som kännetecknar regionen Emilia-Romagna i norra Italien – och idag gör hon urgoda viner på just druvan sangiovese, som också kallas ”Jupiters blod”. Här får vi ett skinande exempel på vad druvan kan ge i rätt händer, till ett mycket bra pris dessutom. Det bjuds på mogna mörka bär, örter och lakrits i fin harmoni, med pigg syra och matvänliga tanniner. Inget annat än ett riktigt bra vinval till carbonaran.

Annons

RECEPT PÅ PASTA CARBONARA>>

Al Caleri by Chiara Condello, Italien, Emilia-Romagna (51901) 131 kr (BS).

6. Linguine med tomater, dill och musslor

Lyxlagad pasta linguine med tomater, dill och musslor

Den här smarriga skaldjurspastan kan vinmässigt vara en svår nöt att knäcka, då det är många olika smaker som samsas på tallriken med både tomater, mascarpone, dill och musslor. Här väljer vi därför ett vitt vin som har både aromatik, syra som kan matcha rättens fräschör men också viss munfetma som möter upp krämigheten i pastan. Winkl sauvignon blanc bjuder på doft av citrus, grapefruktzest, fläderblom, lite krusbär och örter. Ett vin som är sofistikerat och elegant med både solig frukt och pigg syra.

Annons

RECEPT PÅ LINGUINE MED MUSSLOR>>

Winkl Sauvignon 2022, Italien, Alto Adige (2799), 201 kr.

Winkl Sauvignon 2022, Italien, Alto Adige (2799), 201 kr.

Omslagsbild: TT

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons