Linguine med tomater, dill och musslor
Använd blåmusslor eller vongole, eller en blandning av olika musslor, efter tillgång och smak.
4 portioner
Du behöver:
1 kg musslor
400 g linguine
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
4 msk olivolja till stekning
100 g dadeltomater
1 ½ dl vitt vin
1 stort knippe dill
3 msk mascarpone
1 ekologisk citron, skal och saft
Garnering:
Dill
Gör så här:
- Rengör och sortera musslorna. Kassera de öppna och skadade. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
- Skala lök och vitlök och stek i olja i en panna. Skölj och halvera tomaterna och låt dem koka med i 2 minuter. Häll på vin, låt det ånga bort och tillsätt musslorna. Ånga musslorna i 2 minuter under lock. Rör om och ånga dem i ytterligare 1 minut under lock.
- Mixa dillen med mascarpone, citronsaft och fint rivet citronskal med stavmixer. Blanda ner blandningen i den nykokta pastan.
- Vänd ner pastan och lite kokande vatten i musslorna. Garnera eventuellt med mer dill på toppen.
Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft