Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

10 goda matvanor du garanterat VILL börja med

19 mar, 2019 
AvJoel Linde
Njut av ost, vin, nötter och ekologisk frukt!
Goda matvanor behöver inte vara tråkiga. Här är 10 tips för en god och nyttig kosthållning – som samtidigt tillåter dig att njuta av det goda i livet.
Annons

1. Drick kranvatten

Vatten i flaska är ungefär 1 000 gånger dyrare än kranvatten, det leder till enormt mycket större klimatpåverkan och det är, tvärt emot vad många tror, ofta betydligt fler bakterier i det. Ändå köper svenskar över 200 miljoner liter vatten på flaska varje år.

2. …gärna med citron i

Citroner boostar immunförsvaret och motverkar både virus- och bakteriella angrepp. De är laddade med viktiga vitaminer, antioxidanter och mineraler. Varmt citronvatten sägs dessutom ge viktnedgången en skjuts.

3. Drick vin

Det finns ändligt med fördelar med att regelbundet dricka måttligt med vin. Det kan till exempel minska risken för bröstcancer, tarmcancer, depression och demens, och mycket annat. Det är dock viktigt att ha koll på mängden!

4. Ät ost

Forskare menar att den avgörande faktorn för en hälsosam viktbalans handlar mer om vilka bakterier vi har i magen än antalet kalorier på tallriken. Ost, men även choklad och rödvin är livsmedel som främjar en god bakteriekultur i magen.

Annons

5. Ät choklad

Genom att äta mer choklad gynnar vi våra kognitiva funktioner såsom minne, inlärning, problemlösning, uppmärksamhet och koncentration. Forskarna tror bland annat att det är flavonoider, en grupp antioxidanter, i chokladen som ligger bakom de positiva effekterna.

6. …eller drick choklad

Varm choklad kan vara tre gånger bättre än traditionell hostmedicin vid hosta. Det är kakaons naturliga rikedom på teobromin, det ämne som kopplas till chokladens övriga hälsofördelar, som sägs vara verksamt även mot hosta.

7. Ät nötter

Enligt forskning kan ett dagligt intag av nötter minska risken för sjukdomar som cancer, diabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar. Men du behöver inte häva i dig enorma mängder nötter för att uppnå resultat. Den minskade risken uppnåddes genom att äta cirka 28 gram nötter per dag.

8. Ät mer ägg

Att ägg är nyttigt är det få som ifrågasätter, men forskning visar att det är ungefär dubbelt så nyttigt som vi trott. Det man har funnit är att D-vitaminet som finns i ägg är av en annan typ som är betydligt mer potent och således nyttigare än ”vanlig” D-vitamin.

Annons

9. Ät ekologisk frukt

Att äta ekologiskt är i många fall ett hälsosamt val, men ofta kostar det också lite mer så det kan vara svårt att bara välja ekologiskt. Om du ska prioritera bör du alltid köpa dessa fem frukter ekologiska: citrus, päron, äpple, banan och vindruvor.

10. Om du äter kött, ät svenskt kött

I Sverige används väldigt lite antibiotika i djuruppfödningen, men så är det inte i andra länder. I Tyskland, Italien, Spanien och Cypern är användningen högst, men även i Irland och Danmark är användningen betydligt högre än i Sverige, skriver WWF. Antibiotika förekommer inte i köttet vi äter, men användningen i produktionen ger indirekta effekter på vår folkhälsa, eftersom det leder till ökad antibiotikaresistens bland bakterier. Multiresistenta bakterier orsakar ungefär 700 000 dödsfall varje år. Det bästa vi kan göra för att motverka multiresistens i Sverige är att inte äta importerat kött.

Choklad, nötter, frukt och bär är nyttigt.
Choklad, nötter, frukt och bär är nyttigt. Foto: Shutterstock

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons