5 trendiga inredningsdetaljer du enkelt kan göra själv

DIY inredningsdetaljer – så gör du dem själv

Foto: Hay, Gubi, Ferm Living
Det finns många olika sätt att förnya inredningen hemma utan att behöva köpa allt nytt. Vi har samlat fem inspirerande DIY:s som med små medel förnyar ditt hem.
20 april, 2023

Våren 2023 är äntligen kommen och med det ser många av oss på hemmet i ett nytt ljus. Efter en mörk och kall vinter är det naturligt att vilja uppdatera inredningen på olika sätt, samtidigt som det på olika sätt inte är hållbart att köpa allting nytt. Då är det tur att det finns några olika trendiga inredningsdetaljer som både är enkla att göra och som har stor effekt på helhetsintrycket.

DIY – 5 enkla och snygga inredningsprojekt

Från säsongens trendiga svamplampa och vårens trendnyans till strukturerade ytor och kulören som gäller just nu – här är 5 enkla DIY-projekt att testa på.

  • Svamplampa
  • Böljande former
  • Strukturerade ytor
  • Blå toner
  • Egengjorda ljus

1. Svamplampa

Den trendiga svamplampan fortsätter att vara ett populärt inslag i många hem, och samtidigt som det går att köpa färdiga svamplampor så är det faktiskt betydligt enklare än vad man kan tro att göra sin egen. Det enda du behöver är en karaff, en skål och en ljuskälla från Ikea samt sprayfärg – ett Ikeahack när det är som bäst!

>>Här kan du se hur du enkelt gör din egen Ikea-svamplampa.

vit svamplampa från Ellos Home på ett skrivbord i mörkt trä
Foto: Ellos Home
3 virala Ikea-hacks som lyfter ditt hem

2. Böljande former

Flowy material och böljande former har vi sett mycket av ett tag, och det är något som fortfarande står sig starkt även 2023. De organiska formerna är dessutom riktigt enkla att få till själv i inredningsdetaljer, oavsett om du väljer att göra en skål med vågiga kanter, en liten ljushållare eller något annat fint.

>>Här kan du se hur du gör dina egna skålar och andra inredningsdetaljer i lufttorkande lera.

skålar och vaser med organisk form från H&M Home
Foto: H&M Home
Så gör du egna skålar av lufttorkande lera steg för steg

3. Struktur och taktila ytor

Naturen spelar utan tvekan en stor roll i säsongens inredning, där vi ser allt från torkade blommor och neutrala toner till mer bohemisk inredning och råa ytor. Ett enkelt sätt att få till strukturerade ytor på inredningsdetaljer är att använda dig av en sprayfärg med partiklar i sig som ger en mer dynamisk yta till vilken inredningsdetalj som helst.

>>Här finns guiden till hur du kan spraymåla din inredning.

vita vaser med struktur och handtag
Foto: DBKD/Ellos Home
Så gör du en egen vas med sprayfärg – allt du behöver veta

4. BLÅ TONER

Som komplement till de mer neutrala tonerna i inredningen ser vi alltmer av färgstarka inslag. Allra störst den här säsongen är den blå färgtrenden – vi ser nämligen blå inredning i alla dess nyanser och former, från ljust babyblå till säsongens stora kulör kleinblått.

>>Här kan du spana in en guide till att måla porslin.

Vas Juice från Hay på ett bord i trä med svarta stolar bredvid en trätrappa
Foto: Hay
Senaste TikTok-trenden – så förnyar du loppisfynd med färg

5. EGengjorda LJUS

Att köpa exklusiva doftljus, blockljus med spännande former och höga ljus i olika vackra nyanser är en lyx i sig, samtidigt som de försvinner fort när du väl tänder dem.

>>Här hittar du vår guide till att göra egna ljus.

Se odlingstrenderna att ha koll på 2023
0:50

Efter reklamen: Se odlingstrenderna att ha koll på 2023

(0:50)

Slå på ljud