Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Så enkelt kan du göra egna blockljus (samt nya ljus från ljusstumpar!)

10 jan, 2023 
AvCecilia Persson
göra egna ljus och blockljus själv
Att göra egna blockljus är inte bara prisvärt utan också ett riktigt kul projekt. Dessutom kan du återskapa dina favoriter om och om igen – vi visar dig hur du gör!
Annons

Nu under de mörkare månaderna är tända ljus utan tvekan det enklaste och mest stämningsfulla sättet att skapa en mysig känsla i hemmet. Vi vill gärna ha fina ljus i alla olika former, från vanliga ljus i ljusstakar till blockljus och doftljus. Vackra ljus kan dock kosta en hel del att köpa hem och sedan är de borta, så varför inte testa på att göra dina egna ljus? Vi guidar dig till hur du gör egna blockljus – samt hur du kan återanvända såväl behållare för doftljus som gamla ljusstumpar.

blockljus med struktur och organisk form
Annons

Gör egna ljus

Att göra dina egna blockljus eller fina ljus i ljusformar är ett kreativt och roligt sätt att skapa billiga ljus som du dessutom kan sätta din egen prägel på. Jakten på det perfekta ljuset är med andra ord över, då du kan välja allt från färg till material. Dessutom kan du investera i ett doftljus med en riktigt fin behållare en enda gång – och sedan låta den leva vidare för alltid.

För att göra egna ljus behöver du:

  • Ljushållare att göra ljuset i, till exempel en gammal doftljusbehållare. För blockljus behöver du en form eller ljusvas.
  • Färgpigment (om du vill ha en annan färg än vad ljusmassan redan har)
  • Veke
  • Smältkärl
  • En kastrull för vattenbad på spisen

Gör så här:

1. Lägg ljusmassan eller de gamla stearinstumparna i ett smältkärl som du placerar i ett vattenbad på spisen. Låt massan smälta långsamt och på låg värme – den får inte koka. Många ljusmassor har en övre gräns för vilken temperatur de får ha, så se till att inte överskrida den. Om du använt gamla ljus med vekar så bör dessa ha sjunkit till botten när ljuset har smält. Plocka bort och släng dessa.

2. Placera veken på lämplig plats i formen eller behållaren. Fixera den upptill så att den inte glider ner när du häller på ljusmassan, till exempel mellan två glasspinnar eller med en påsklämma. Klipp av veken i rätt längd: den ska vara cirka 1 centimeter lång när ljuset är färdigt för att brinna på bästa sätt. Du kan även köpa färdiga vekar med hållare som du klistrar fast nedtill.

Annons

3. Nu är det dags att fylla ljushållaren! Häll i en försiktig och jämn takt. Tänk på att inte fylla på för mycket ljusmassa så att veken blir för kort. Ibland sjunker toppen på ljuset ihop när det håller på att stelna så att det blir som en grop. Se därför till att spara lites mält ljusmassa i kastrullen så att du kan fylla på för att "jämna ut". Du kan behöva göra detta mer än en gång.

Tips! Du kan även göra ljus med breda eller tunna ränder genom att smälta flera olika färger i varsin behållare i vattenbadet. Häll på en färg och låt stelna ordentligt. Häll sedan på nästa färg och låt stelna. Fortsätt tills du fått önskad effekt.

Göra egna ljus – formar

Det allra enklaste för att göra egna ljus är att använda sig av en så kallad ljusvas som är gjord för ändamålet. Här hittar du många olika ljusvaser i olika storlekar och former (reklamlänk).

ljusvas - ljusform för att gjuta egna ljus själv
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.
Annons

Ljusmassa

Det finns många olika typer av ljusmassa att använda sig av. Det enklaste och mest prisvärda alternativet är paraffin, som du bland annat hittar i form av paraffinvaxpastiller. Läs mer om paraffin och köp pastillerna här (reklamlänk).

paraffin ljusmassa för att göra egna ljus
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Stearin

Om du vill använda dig av stearin går det minst lika bra. Se mer och köp stearin för att göra egna ljus här (reklamlänk).

Bivax för ljus

Du kan även använda dig av bivax som både har en fin gul färg och ger en diskret doft. Gör hela ljuset i bivax eller addera lite av det när du använder en annan massa. Läs mer om bivax och köp det här (reklamlänk).

Annons
bivax ljusmassa för att göra egna ljus
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Hur gör man egna ljus av ljusstumpar?

Att göra egna ljus av gamla ljusstumpar är ett kul och smart sätt att ta vara på de små ljusstumparna som inte eldas upp. Du gör helt enkelt på samma sätt som med köpt ljusmassa, med skillnaden att du också behöver fiska upp resterna av vekarna när stearinet eller paraffinet har smält.

dukning med blockljus, hortensia och vita rosor
Blockljus i olika storlekar är fint att ha med i dukningen, oavsett årstid.
Annons

Smältkärl

För att smälta ljusmassan eller ljusstumparna i vattenbadet är det bäst att använda en behållare i metall, till exempel ett gammalt litermått, som tål värme. Du kan även använda dig av exempelvis gamla konservburkar – en lösning som passar extra bra om du ska ha flera olika färger.

Färg till ljus

Du kan välja att behålla färgen som ljusmassan redan har, eller tillsätta pigment för att få andra nyanser. Dessa färgpigmentsticks kommer i tvåpack och finns i många olika färger. Testa dig fram genom att tillsätta lite i taget till ljusmassan för att exempelvis skapa vackra ljusa pastellnyanser, eller blanda flera olika för att få andra färger. Se mer och köp pigmenten här (reklamlänk).

färgpigment för att göra egna ljus
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Ljusveke

Om du har ett stort kärl kan du behöva sätta i flera än en veke. Vilken tjocklek på veke och hur många vekar du behöver ha i ljuset beror bland annat på hur stort ljuset är. Här hittar du olika typer av vekar samt en guide till vilken veke som passar till vilken diameter på ljuset (reklamlänk).

Annons

En hållare i botten av behållaren eller formen gör det enkelt för veken att stå stadigt när du gjuter, särskilt för dig som är nybörjare. Här hittar du ett bra kit med veke och hållare (reklamlänk).

veke med hållare för att göra egna ljus
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Snurrade ljus

Vill du göra trendiga tvistade ljus att sätta i ljusstakarna i vår? Här visar vi hur du enklast gör för att snurra ljus.

Blockljus

Spana in några vackra och nytänkande blockljus för att få inspiration till ditt eget skapande nedan.

Ljus, Hotel Lima Studio

Varumärket Hotel Lima Studio har många vackra ljus i böljande och organiska former. Se mer och köp ljusen här (reklamlänk).

Annons
blockljus, Hotel Lima Studio
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Doftljus, H&M Home

Efter att doftljuset i den här vackra burken har brunnit upp återanvänder vi den gärna till att göra egna ljus. Se mer och köp ljuset här.

Doftljus, H&M Home
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Blockljus, Ferm Living

Dessa fina blockljus i böljande former finns i flera olika färger. Se mer och köp ljusen här (reklamlänk).

Annons
Blockljus, Ferm Living
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Konljus, H&M Home

Dessa fina blockljus i form av koner finns i olika storlekar och fler färger. Se mer och köp ljusen här (reklamlänk).

Konljus, H&M Home
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.
Annons
Så lätt målar du om din tråkiga lampaBrand logo
Så lätt målar du om din tråkiga lampa
Annons