Vad är retinol? 5 saker du behöver veta

ELLEs beautyredaktör om retinol, allt du behöver veta om retinol

Superhjälteingrediensen som både hudterapeuter
 och forskare svär vid. ELLE lär dig allt du behöver veta om Retinol, A-vitaminet 
som trollar bort allt från linjer till acne.
17 november, 2019

Retinol (A-vitamin) är sedan länge en av de tre gyllene ingredienserna inom hudvård. För tillsammans med C-vitamin och UV-solskyddsfilter är A-vitamin den ingrediens som både hudläkare, hudterapeuter och forskning lyfter fram för dess vetenskapligt bevisade och synligt märkbara effekt.

Den är ett verkligt trollspö med förmåga att reducera fina linjer, minimera solskador såsom pigmentförändringar och ge huden en jämnare ton och struktur. Retinol har även visat sig ha god effekt på acne och kunna reglera talgproduktionen – med andra ord något av en frälsare i hudvårdssammanhang.

Vad är retinol?

Samlingsnamnet för A-vitamin i hudvård och läkemedelsklassade preparat är retinoider. Styrkan med retinol är att dess molekyler är så pass små att de har möjlighet att penetrera längre ner i hudstrukturen. När den når ner till hudcellerna förvandlas den till A-vitaminsyra och uträttar något som kan liknas vid magi. Den kan nämligen få äldre hudceller att bete sig yngre – och producera mer kollagen och elastin, som förbättrar och jämnar ut hudstrukturen. Den kan helt enkelt vrida tillbaka tiden ett snäpp!

Med olika kemiska strukturer går A-vitaminet under tre olika namn med olika styrka. Tretinoin är starkast och finns i receptbelagda läkemedel. Retinol palmitat och retinal  är mildare och hittas i den hudvård som säljs över våra vanliga kosmetikdiskar.

Har retinol några biverkningar?

Som med så mycket annat man älskar, finns det en baksida med retinol. Dilemmat med A-vitaminet, oavsett styrka, är att det för de allra flesta är irritativt och gör huden torr och fnasig. I alla fall initialt. Fnaset kommer sig av något i grunden positivt – det är ett bevis för att cellförnyelsen fått sig en skjuts. Men man behöver alltid fasa in en retinol-produkt då huden tenderar att bli lätt röd och känslig innan den vant sig vid retinolet.

1–2 gånger i veckan är lagom när man börjar med en ny retinolprodukt och det är en god idé att börja med en låg koncentration om man aldrig tidigare använt retinol. Se också till att övriga hudvårdsprodukter i hylllan är preppade med snälla godsaker för huden – fukt i form av hualyronsyra eller niacinamide är bra när man använder retinol regelbundet.

Kan alla använda retinol?

Ja – generellt. Men den allra känsligaste hudtypen kan ha svårt att tolerera höga koncentrationer. Alla retinolprodukter, oavsett hudtyp, bör fasas in i hudvårdsrutinen.

Många retinol-produkter är tänkta att användas nattetid, men produkter med lägre koncentration går bra att använda även på dagen. Det är viktigt att prova sig fram och att dra ner på takten om huden slår alltför mycket bakut.

Kan man vara i solen med retinol?

Retinol och UV-strålning är ingen hit – solskador som pigmentförändringar kan till och med förvärras. Använder man en retinolprodukt dagtid är UV-skydd ett absolut måste.

Det är också viktigt att vara försiktig med att kombinera retinol med för mycket syror. Använd inte en AHA-produkt samtidigt som retinol, varva dem och låt även huden vila mellan varven. Annars finns risk för att huden protesterar och produkterna gör mer skada än nytta. Syror och retinol är högeffektiva ingredienser som ska hanteras varsamt.

Finns det alternativ till retinol?

Senaste tidens ingredienshype bakuchiol har trendat på beautyforum och i hudvårdshyllorna – en ingrediens vi kan tacka den tusenåriga indiska livsfilosofin ayurveda och kinesisk läkekonst för. Bakuchiol har seglat upp som ett naturligt alternativ till retinol, då dess egenskaper på huden liknar A-vitaminet.

Bakuchiol (uttalas ”baku-tshi-ååål” på svenska) är en medicinalväxt som härstammar från Psoralea Corylifolia – en blommande buske som växer i Östasien. Ur plantan plockas fröna och ur dem utvinns en olja,  ”babashi” på hindi och bakuchiol, eller bio-retinol, inom hudvård.

Kan bakuchiol ersätta retinol?

Svar nej, men den kan fungera som ett komplement för den som reagerar på traditionellt retinol. Bakuchiol har ingen koppling till A-vitamin i sin struktur, men dess goda egenskaper på huden liknar dem du får av retinol – minus irritationen.

Man kan vänta sig en utslätande effekt, jämnare hudton och mindre synliga porer. Den ska allra helst boostas med andra ingredienser för optimal effekt – peptider, AHA-syra och ibland även traditionell retinol återfinns i många av de produkter som har bakuchiol som en av huvudingredienserna.

LÄS MER:

De 10 bästa skönhetsprodukterna med retinol

Allt du vill veta om bakuchiol – det ”naturliga” retinolet

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE: