Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriter

Hair cycling – hårrutinen som ger ett bättre hår

15 feb, 2023 
hair cycling schampo hår
Först skin cycling och nu hair cyling – ELLEs beautyredaktör Veronica Henriksson har (omedvetet) testat trenden som lovar ett starkare hår och bättre hårbotten. Här är allt du behöver veta!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
6 korta och trendiga frisyrer att inspireras av 2023Brand logo
6 korta och trendiga frisyrer att inspireras av 2023

Redan förra året började det pratas om skin cycling, en hudvårdtrend som handlar om att applicera dina hudvårdsprodukter efter ett schema. Schemat, som är en cykel om fyra dagar, är utformat så att du ska få ut maximal effekt av hudvårdprodukterna – utan att överbehandla huden. Dag ett är till exempel exfoliering och dag två är dagen du ska använda retinol. Dag tre och fyra handlar sedan om återhämtning. Sedan börjar cykeln om.

Metoden kan låta komplicerad, men är en teknik många hudterapeuter använt sig av i flera år. Syftet med skin cycling är bland annat att minska risken för irritation och överexfoliering, vilket i sin tur stärker hudbarriären och gör huden strålande.

hair cycling trend bra hår

Hair cycling – trenden som ger ett starkare hår

Men nu tar vi alltså cykeltrenden steget längre och välkomnar hair cycling som beskrivs vara nyckeln till hälsosamt hår. Trenden handlar i korta drag om att använda olika schampon för att i slutändan göra håret starkare och hårbotten mer välmående.

Annons

Vad är hair cycling?

Precis som skin cycling, handlar hair cycling om att använda olika produkter, i det här fallet olika schampon, vid olika tvättar för att ge ditt hår allt det behöver. Håret har nämligen ofta fler behov än vad bara ett schampo riktar in sig på. Hårbotten kan till exempel vara fet medan längderna är torra.

Men eftersom håret inte ska tvättas varje dag (då riskerar du att torka ut längderna och öka talgproduktionen i hårbotten), fördelar du schampona på olika tvättar och inte dag för dag som i skin cycling. Längre ner hittar du schemat för när och hur du använder de olika schampona.

hair cycling hälsosamt hår trend

Varför ska man göra hair cycling?

Det finns många fördelar med att använda sig av metoden och många beskriver hair cycling som nyckeln till ett hälsosamt hår och en välmående hårbotten eftersom du får en variation av vårdande ingredienser.

Annons

Schema för hair cycling – steg för steg

Hair cycling kan såklart anpassas efter alla hårtyper, men bör inkludera minst ett detoxschampo (eller djuprengörande schampo som det också kallas) och ett återfuktande schampo.

Hair cycling tvätt ett – djuprengörande schampo

Ett detoxschampo är en produkt många glömmer, men som är väldigt viktig i din hårrutin. Schampot hjälper nämligen till att rengöra hår och framförallt hårbotten på djupet vilket är perfekt (och ett måste) om du använder mycket stylingprodukter. Men ett detoxschampo kan också vara uttorkande, därför är var tredje tvätt en bra riktlinje för hur ofta du bör använda produkten.

Detoxschampo, Peptide Prep Detox Shampoo – K18

Peptide Prep Detox Shampoo från K18 hittar du här (reklamlänk).

Hair cycling tvätt två stärkande schampo

Har du ett hår som känns torrt, är färgbehandlat och tenderar att gå av, är ett stärkande schampo och balsam ett perfekt alternativ.

Annons

Stärkande schampo, Acidic Bonding Concentrate Shampoo – Redken

Acidic Bonding Concentrate Shampoo från Redken finns att läsa mer om och köpa här (reklamlänk).

stärkande schampo redken

Hair cycling tvätt tre – återfuktande schampo

Alla hår behöver fukt – oavsett hårtyp. Har du ett tunnare hår kan ett återfuktande schampo med en lättare konsistens vara att föredra eftersom håret annars riskerar att kännas tungt.

Återfuktande schampo, Moisture Shampoo – Björn Axén

Nya Moisture Shampoo från Björn Axén finns att läsa mer om och köpa här (reklamlänk).

ELLEs beautyredaktör Veronica Henriksson har testat metoden i flera år – och är riktigt imponerad över resultatet:

Annons

"En stor del av mitt jobb är att testa nya skönhetsprodukter och varje vecka trillar ett tiotal nyheter in på mitt skrivbord. Det betyder också att jag behöver ha flera tester igång samtidigt. Superhärligt kan tyckas, men min hud håller inte riktigt med. Håret däremot – det strålar!

Jag har nämligen märkt att mitt hår (blond, typsikt skandinaviskt) mår som allra bäst när jag varierar mellan tre eller fyra olika set av schampo och balsam. Ett djuprengörande och ett stärkande finns alltid på duschhyllan, men sedan brukar resterande variera mellan färgbevarande och bara djupt återfuktande.

Kanske är det just kombinationen som skapar det suveräna resultatet? Jag upplever nämligen mitt hår som lättare och mjukare – och håret blir inte fett och tungt lika snabbt som om jag enbart kör en variant av schampo och balsam. Jag säger hurra för hair cycling – och hoppas att du hittar din perfekta trio."

Foto: Imaxtree

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons