Artikeln innehåller reklamlänkar – läs mer här >

Guide: Så tar du hand om dina sminkborstar

Så ofta ska du rengöra sminkborsten – och bästa sätten

Ge dina sminkborstar lite TLC så kommer de hålla ännu längre. Är du osäker på hur du egentligen bör ta hand om dina sminkverktyg? Ingen fara! ELLE guidar dig. Här är allt du behöver veta!
17 mars, 2020

 

Det finns många anledningar till varför det är så viktigt att ta hand om sina sminkborstar. Om du pysslar om dina penslar så kommer de hålla mycket längre – vissa menar att du kan ha dina borstar en hel livstid om du bara ger dem lite extra kärlek då och då.

Din hy kommer också tacka dig för regelbunden rengöring av borstarna. Om du rengör dina verktyg med jämna mellanrum minskar du risken för att bakterier samlas på borsten. Bakterierna kan leder till finnar! Att rengöra verktygen är alltså en investering både för bostarnas hållbarhet och för din hy!

Hur ofta ska du tvätta dina sminkborstar?

Miljonfrågan. Om du inte är van vid att rengöra dina verktyg så kanske svaret känns lite överväldigande, men en gång i veckan bör du tvätta dina sminkborstar. Penslar som används till krämprodukter, så som eyeliner, bör tvättas av direkt efter att du använt dem.

Djuprengör sminkverktygen

Det finns många olika medel du kan använda för att rengöra dina borstar. För borstar som är gjorda av naturligt hår bör du använda ett milt schampo. Syntetiska borstar rengörs bäst med tvål eller diskmedel. För att inte torka ut borsthåren kan du tillsätta lite olivolja till din rengöring.

När du ska tvätta din borste börjar du med att blöta borsthåren i ljummet vatten. Se till att inte få vatten för nära borstens fäste eftersom det lim som håller borsthåren på plats då kan lösas upp. Tänk alltid på att ha borsten vinklad neråt för att igen undvika att vattnet når fästet. Rengör borsten genom att tillsätta rengöringen och cirkulera borsten i din handflata under ljummet vatten tills den blivit ren.

Det viktigaste av allt

Det absolut viktigaste att tänka på när du rengör dina borstar är hur du torkar dem. Se till att borsten ligger ned eller ännu hellre är vinklad neråt för att vatten inte ska kunna nå fästet och lösa upp limmet som håller samman borsten. Att låta sminkborsten torka uppåtvänd i ett glas är alltså ett no no!

Hur är det med sminksvampar?

Om du till exempel applicerar din foundation med en sminksvamp är det viktigt att du rengör den ofta – annars bildas det lätt bakterier. Det bästa sättet att rengöra din svamp är att lägga den i en behållare och sedan tillsätta kokhett vatten blandat med diskmedel. Då försvinner både sminkrester och annat smuts som svampen sugit åt sig.

Quick fix

Mellan djuprengöringarna av borstarna kan det vara smidigt att använda sig av en snabbrengöring för att enkelt ta bort pigment för att kunna använda samma pensel till olika färger. Applicera snabbrengöringen på en bit hushållspapper och torka av borsten.

MAC rengöring för sminkborstar

Snabbrengöring för borstar, från MAC. Finns att köpa här! (reklamlänk från Adtraction)

Dags att köpa nya verktyg?

Om du tar hand om dina verktyg kan de hålla i flera år – det flesta borstar blir faktiskt mjukare (och bättre) med åren. Men om din borste har börjat fälla mycket kan det vara dags att börja tänka på att investera i en ny.

Foto: Unsplash

LÄS MER: Välj veganskt! Här är sminkborstarna vi vill ha i necessären

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE: