Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriterSolskydd

Årets bästa sminkborstar – favoriterna som är bäst i test

26 jan, 2024 
årets bästa sminkborstar. bäst i test sminkborstarna som är favoriter
Vilka borstar behöver man egentligen och hur ofta ska man tvätta sminkborstarna? ELLE listar årets bästa makeupborstar som gör succé för sminket. Här är bästa borstarna du faktiskt behöver och en smart guide som visar hur du tvättar dina sminkredskap!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Foundation, rouge, highlighter – och så alla dessa sminkborstar för att lyckas med ögonmakeupen ... Det är lätt att samlingen med sminkborstar går lite överstyr. Men vilka borstar behövs egentligen och vilka är värda att investera i om du vill skapa en bra borstgarderob?

ELLE listar redskapen du behöver i verktygslådan för att ta fram din inre Picasso – och dessutom knepen som gör dig till en extra skicklig konstnär!

Psst! Här tipsar beautyredaktören om billigt bra smink.

Bästa sminkborstar – ELLE utser vinnarna i alla kategorier

Scrolla vidare för att läsa längre recensioner om produkterna! Du hittar också bästa produkterna att förvara dina borstar i och rengöringen som gör det lätt att tvätta sminkborstarna.

ELLE listar bäst i test 2024 med bästa sminkborstar – i alla kategorier

ELLE har samlat favoriterna i alla kategorier!

Bästa borste för highlighter, Setting Brush – Real Techniques

Setting brush är många makeupartisters favorit och vi förstår varför. Den lilla och nätta borsten har flera användningsområden och kan dels användas för att sätta puder på områden som under ögonen och runt näsa och kan dels användas för att applicera highlighter. I och med att borsten är liten i formen gör den också appliceringen precis. Sminkborsten är inte heller för kompakt, vilket gör resultatet mjukt och naturligt (utan risk för ett highlighter-streck).

Annons

Här kan du köpa multiborsten Setting brush (reklamlänk).

real techniques highlighterborste sminkborste bäst i test
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

LÄS MER: I ELLEs stora bäst i test kan du läsa mer om årets bästa highlighters.

Vill du utforska Real Techniques bästsäljande borstar finns även setet Makeup Must Haves. Det prisvärda kitet innehåller en borste för puder, bronzer, highlighter, ögonskugga och en makeupsvamp. Ett riktigt prisvärt set med borstar som har fin kvalité!

Här kan du köpa setet med sminkborstar (reklamlänk).

real techniues borstset bäst i test
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.
Annons
bästa sminkborstar bäst i test 2022
Backstage på Paul Costelloe.Courtesy of Press Office

Bästa rougeborste, 201 Angled Cheek Brush – Flaer

Svenska märket Flaer har många prisvärda borstar som levererar precis samma perfektion som dyrgriparna. Alla borstar i sortimentet är veganska och det finns verkligen en borste för allt. Rougeborsten 201 angled cheek brush är otroligt mjuk i stråna, fångar upp lagom mängd produkt och ger ett fint och naturligt resultat (bye bye clownkinder). Priset är, precis som borsten, toppen och borsten håller formen fint.

Annons

201 angled cheek brush finns att köpa här (reklamlänk).

flaer bästa rougeborste
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Vill du hitta det bästa rouget att matcha med din borste? Här hittar du ELLEs stora bäst i test med rouge.

Bästa bronzerborste, F29 HD Bronze – Sigma Beauty

Sigma Beauty har många omtalade sminkborstar och ELLEs favorit F29 HD bronze, är en av dem. Den fluffiga bronzerborsten ger ett mjukt och sömlöst resultat, utan att riskera skarpa bronzerlinjer. Den veganska sminkborsten fångar upp lagom mängd solpuder, är lätt i handen och får vem som helst att framstå som ett beautyproffs.

Annons

F29 HD bronze finns att läsa mer om och köpa här (reklamlänk).

sminkborste från sigma. Bästa bronserborste
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Bästa foundationborste, Heavenly Luxe Complexion Perfection Brush #7 – It cosmetics

Heavenly luxe complexion perfection brush #7 är multiborsten som presterar lika bra med foundation och concealer som krämbronzer och krämrouge. Borsten är härligt mjuk och får foundation att smälta in fint i huden, utan bli minsta fläckig eller randig. Den lilla borsten är också perfekt för att applicera concealer där du behöver vara mer precis, som kring näsvingar och under ögonen, eller när du behöver täcka en blemma. Sminkborsten från It Cosmetics kostar en slant, men trots år (!) av användning och många, många tvättar, ser borsten fortfarande som ny ut!

Annons

Här kan du läsa mer och köpa Heavenly luxe complexion perfection brush #7 (reklamlänk).

it cosmetics foundationborste är bäst i test
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Bästa ögonskuggsborste, 217S Blending Brush – MAC

MAC erbjuder ett stort sortiment med borstar. 217S blending brush har blivit en av de mest hyllade och är extra uppskattad eftersom att den passar alla – även nybörjare. Den veganska borsten av syntetiskt hår fångar upp ögonskuggan bra och sätter skuggan på plats snyggt, utan fall out och spill. Den täta borsten är precis lagom hård och går att använda för att göra sotningar utan skarpa kanter. Vill du ha en något större borste för att applicera basögonskugga med och sudda ut kanter, är 224S Tapered Blending en favorit (reklamlänk).

Annons

217S blending brush finns att köpa här (reklamlänk).

mac sminkborste bästa för ögonskugga
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Bästa veganska ögonskuggsborste set, CLASSIC EYE SET – Hickap

Hickaps borstar som är framtagna av profilen Wilma Holmqvist, är alla veganska, cruelty free – och väldigt prisvärda! Classic eye set är det perfekta borstsetet om du vill kunna göra avancerade ögonsminkningar och oändliga looks, utan att faktiskt behöva vara en makeupartist. I setet finns bland annat en större borste som är perfekt för att använda till att blenda ögonskuggan och sudda bort skarpa linjer. Det finns också en platt borste som är bra för att pressa på ögonskuggor mer skimmer eller glitter.

Annons

Här kan du läsa mer och köpa Classic eye set (reklamlänk).

recension hickap sminkborstar av wilmna holmqvist bäst i test
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Bästa puderborste, Powder Puff Setting Brush 170 – Fenty Beauty by Rihanna

Rihanna visar att det är inte alltid storleken som räknas ... Många puderborstar är väldigt stora vilket gör att löspuder gärna flyger över hela ansiktet (och mycket puder går till spillo). Men Powder puff setting brush 170 har den perfekta storleken för en puderborste! Sminkborsten är lite mindre och något mer kompakt (men fortfarande otroligt mjuk och skön mot ansiktet), och fångar upp perfekt mängd produkt. Formen på borsten gör att det också går att sätta puder under ögonen utan problem.

Annons

Här kan du läsa fler recensioner och köpa borsten (reklamlänk).

fenty beauty by rihanna bäst i test bästa borste
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

elle besvarar vanliga frågor och svar om sminkborstar

Vilken sminkborste behöver man i sin rutin?

Den stora frågan är snarare: kan man någonsin få för många borstar? Flera borstar kan användas till många saker. En rougeborste och contouringborste liknar till exempel varandra till formen och en puderborste och större bronzerborste lika så. Tänk bara på att inte blanda borstarna med varandra direkt efter användning eftersom det finns kvar produkt på borsten. Nedan hittar du de viktigaste sminkborstarna i din rutin och favoriterna i varje kategori.

Annons

Vilken sminkborste använder man till vad?

Många borstar har tydliga namn och användningsområden, till exempel foundation, rouge, bronzer och highlighter. Vad som däremot kan vara knepigt att veta är vilka, och hur många, borstar du behöver till din ögonmakeup. Det beror såklart på vilken typ av look du vill skapa, men i regel kan du tänka att du behöver minst en stor borste att sudda med och en något mindre och mer kompakt borste om du vill lägga en djupare färg i yttre ögonvrån. Vill du göra en mer avancerad sotning är det inte fel att ha flera borstar i din verktygslåda!

bäst i test sminkborstar bästa sminkborstar
Backstage på Laura Biagiotti.Courtesy of Press Office

Hur vet jag om sminkborstarna är veganska?

Veganska sminkborstar, alltså sminkborstar som inte är gjort av djurhår, är syntetiska sminkborstar. Idag är majoriteten av alla sminkborstar av syntetiskt hår. Sminkborstar av syntetiskt hår är generellt lättare att rengöra och håller bättre.

Annons

Så tvättar du dina sminkborstar – steg för steg

Hur ofta ska man tvätta sminkborstar?

Det är väldigt viktigt att du rengör dina sminkborstar med jämna mellanrum. Sminkborstarna är nämligen ett härligt hem för bakterier, damm och smuts. Så, hur ofta ska man då rengöra sminkborstarna? Egentligen efter varje användning, men alla är vi bara människor, och att tvätta sminkborstarna varje morgon är inte möjligt. Försök att ha som vana att tvätta sminkborstarna en gång i veckan. Det gör inte bara borstarna rena, utan gör också att sminkborstarna håller bättre.

HUR tvättar och RENGÖR MAN SMINKBORSTAR?

Det finns speciellt rengöringar anpassade för sminkborstar och hur du tvättar din borstar beror också på om du har borstar i syntetiskt hår eller inte (icke syntetiskt hår kan tvättas med schampo och balsam). Ta en klick rengöring på borsten och jobba upp mot handflatan och skölj sedan av med ljummet vatten. Det är viktigt att se till att all rengöring sköljs bort ordentligt. Tänk också på att borstarna ska ligga ner och torka. Ställer du dem upp i ett ställ finns det en risk att limmet från stråna släpper.

Annons

Rengöring till sminkborstar, Brush Cleanser – MAC

Brush cleanser gör borstarna som nya! Den läfflytande rengöringen är dryg och är bäst att applicera direkt på borsten. Rengöringen är både snabb och effektiv.

Här kan du köpa Brush cleanser (reklamlänk).

rengöring sminkborstar bäst i test
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Enkel rengöring till sminkborstar, Makeup Brush Cleanser – Hickap

Hickaps spännande nyhet Makeup Brush Cleanser är en genialisk rengöring till dina borstar som snabbt och effektivt rengör stråna. Spreja på borsten, och dra borsten mot en handduk (som du inte är rädd om vill säga), och volià! En perfekt produkt att använda mellan djuprengöringen av sminkborstarna.

Annons

Här kan du läsa mer om produkten (reklamlänk).

borstrengöring hickap bästa
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Vilken är den bästa förvaringen till sminkborstar?

Lägg inte ner sminkborstarna tillsammans med dina andra makeup-produkter i din necessär. Då riskerar du att böja stråna och förstöra borstarna. Här är tre varianter på bra förvaring till sminkborstar.

Hållare till sminkborstar – lulu's accessories

Smidig hållare som är perfekt till dina make-up borstar när du är på resande fot. Här kommer du direkt till den prisvärda förvaringen (reklamlänk).

Annons
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Necessär med tvättbart innertyg – Bon Voy

Perfekt necessär med tvättbart innertyg. Den ursnygga och smidiga necessären kommer i flera storlekar och färger. Här kan du se hela utbudet (reklamlänk).

tvättbar necessär
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Smidigt fodral – H&M

Snyggt fodral anpassat för sminkborstar. Fodralet har en höjd på 22 centimeter, vilket gör att alla borstar får plats utan risk att fastna i dragkedjan.

Annons

Klicka här för att komma direkt till fodralet (reklamlänk).

fodral till sminkborstar förvara sminkborstar
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Foto: Imaxtree

Kakan Hermansson om sina beautyrutinerBrand logo
Kakan Hermansson om sina beautyrutiner
Annons