Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Shoppingredaktören tipsar – så inreder du vardagsrummet på bästa sätt

06 feb, 2024 
AvSandra Bohlin
vardagsrum inspiration
På jakt efter vardagsrumsinspiration? Då har du kommit helt rätt! ELLE Decorations shoppingredaktör guidar dig till hur du inreder vardagsrummet på bästa sätt och listar även 17 perfekta köp som passar det morderna hemmet.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Att inreda vardagsrummet är inte alltid så enkelt. Det är ett av hemmets viktigaste rum som ska täcka många olika användningsområden, som allt från matsal, plats för umgänge, avslappning, kanske läshörna och så vidare, på samma gång.

ELLE Decorations shoppingredaktör Sandra Bohlin har själv under de senaste året totalrenoverat ett hus och stött på alla dessa tankar själv. Här delar hon med sig av sina bästa tips om hur du inreder vardagsrummet på bästa sätt och tipsar även om 17 trendiga köp som passar perfekt till det moderna hemmet.

vardagsrum inspiration 2024
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Hur inreda vardagsrum?

Hur ska man egentligen möblera sitt vardagsrum på bästa sätt? Det är en av de vanligaste frågorna man ställer sig när man antingen ska inreda det från scratch eller är sugen på att göra om. Här kan det vara ett bra tips att inan själva möbleringen börjar både skriva och även skissa upp alla de användningsområden du vill att ditt vardagsrum ska innehålla. Ska det finnas plats åt både tv-hörna, matsalsbord och en stor bokhylla eller är det enbart soffan, tv:n och umgängesytan som står i fokus?

Annons

Något att även ta hänsyn till är ljusinsläppet i rummet. Det kan hjälpa ganska mycket med hur man väljer att placera olika möbler i relation till ljuset. Vi vill helst slippa bli bländande i soffan eller skapa motljus vid tv:n till exempel medan matsalsplatsen gärna får överösas med ljus utifrån.

Inredning vardagsrum – Sandras bästa tips när du ska inreda vardagsrummet

  • Mät och skissa upp: Mät, skissa upp och ge förarbetet den extra tid det behöver så blir det oftast bättre i slutändan. Vilken storlek på matbord för plats på den tänkte ytan där jag vill placera det och vilken soffa passar bäst in? Rita upp och få en känsla innan du införskaffar dig för mycket av möblerna.
  • Ta hänsyn till ljusinsläppet när du bestämmer plats för möblera och de olika ytorna i rummet
  • Satsa på en jordnära och tidlös bas: Mitt bästa tips för ett så tidlöst vardagsrum som du förhoppningsvis ska gillar i flera år är att satsa på jordnära toner som bas och pigga upp och skapa ett personligt hem med hjälp av detaljerna.
  • Mycket textilier: Det absolut bästa inredningsknepet för ett mysigt vardagsrum är att inte snåla med textilierna. Mattor, kuddar, plädar – ja här vågar vi verkligen ta i!
  • Belysningen: Många olika ljuskällor är även det en vinnande koncept för ett mysigt vardagsrum. Ta hänsyn till det befintliga ljusinsläppet i rummet och komplettera med lampor. Våga gärna kombinera taklampor och golvlampor med bordslampor, vägglampor och levande ljus för en mysig känsla.
  • Bekväma och tidlösa möbler: En soffa kan vara otroligt snygg men inte så bekväm att sitta i – kom ihåg att möblerna du inskaffar dig ska hålla i år framöver och framförallt vara bekväma att sitta länga i.
  • Personliga detaljer: Pricken över i:et är att få ditt hem att kännas personligt och hemtrevligt och här fokuserar vi på detaljerna. Addera dina favoritfärger i form av soffkuddar, ställ det där snygga loppisfynder på sidobordet och pryd väggarna med posters – här sätter du din egen prägel på ditt vardagsrum. Dessa inredningsdetaljer är även enkla att byta ut efter säsong eller bara för att man tröttnat på dem och vill ha nytt, utan att behöva ändra inredningen i hela vardagsrummet.

Vardagsrum inredning inspiration 2024

Belysning, passande möbler, en mjuk matta och snygga detaljer skapar enkelt ett mysigt och snyggt vardagsrum som håller i tid. Vi listar 17 shoppingtips som passar perfekt!

Soffbord VARDAGSRUM

Ett soffbord är ett måste i vardagsrummet oavsett om du har ett stort eller litet rum! Extra trendigt i år är att satsa på soffbord i trä som ger en skandinavisk känsla eller stilsäkra glasbord!

Soffbord i trä

Bloomingville

Modernt soffbord från Bloomingville, i enkel, nordisk design, är tillverkat av ekfaner. Den unika designen har rep detaljer och en fantastisk, organisk form. Det ger ditt hem naturfärger och en underbar, nordisk känsla.

soffbord inreda vardagsrum

SOFFa VARDAGSRUM

Vardagsrummets absolut viktigaste (och skönaste) möbel är utan tvekan soffan! Satsa på en stor divansoffa, trendig linnesoffa eller varför inte en skönt djup soffa att sjunka ner i?

Annons

Hos SoffaDirekt hittar du massvis av prisvärda populära soffor i alla möjliga stilar! Spana in hela sortimentet HÄR (reklamlänk).

Soffa vardagsrum

Soffa Direkt

Maxime är soffan för dig som älskar en djup, snygg och bekväm soffa! Den har en generös sittyta med mjuka dynor som tillsammans med den höga kvaliteten i konstruktion och klädsel ger soffan ett avslappnat men exklusivt uttryck. Den finns även i olika modeller både med och utan schäslong för att passa till olika vardagsrum. Spana in den och hitta modellen som just passar hemma hos dig!

soffa inreda vardagsrum
KÖP SOFFAN HÄRReklamlänk

Fåtölj vardagsrum

Har du plats för fler sittmöbler än enbart en soffa i ditt vardagsrum så är en longestol exakt vad vi drömmer om!

Fåtölj vardagsrum

Soffa Direkt

Joda är en underbar möbel som är gjord för att sjunka ner och njuta av tillvaron i. Fåtöljen är en riktigt härlig inredningsdetalj med modellerade former som verkligen trendar just nu! Klädseln är fantastiskt mjuk tack vare texturen i teddymaterial. Psst! det finns även en soffa i samma trendiga design.

fåtölj till vardagsrummet

tv-bänk VARDAGSRUM

En snygg tv-bänk ger genast vardagsrummet stilren touch och är även en perfekt yta att både gömma undan elektronik som att inreda med allt från ljuslyktor till böcker. Satsa helst på en tv-bänk med dörrar så du enkelt kan gömma undan sladdar och annat som vi inte vill ska synas i vardagsrummet för en ren känsla.

Tv-bänk vardagsrum

Decotique

Mediabänken från Decotique är perfekt för alla hem, oavsett stil och smak och har en stomme med tre skjutdörrar i samma färg och sex ben. Den har en praktisk funktion med en rymlig förvaring och ett stilrent, modernt utseende.

KÖP DEN HÄRReklamlänk

Matta vardagsrum

Rama in vardagsrummet med en mysig vardagsrumsmatta! Här är det viktigt att tänka på vilken storlek du behöver ifall du vill att den ska kunna ligga under hela den soffa till exempel eller hur du vill placera den i rummet. I år är de dem beige mattorna som är extra populära till vardagsrummet och vi satsar gärna på de med tuftat mönster eller mjuk lugg men även stilrena alternativ som går i linje med Japanditrenden.

Matta vardagsrum

Jotex

Hos Jotex hittar vi denna slätvävda matta i polypropylen i en enfärgad och stilren design som passar det flesta hem!

matta till vardagsrummet
KÖP MATTAN HÄRReklamlänk

Tuftad matta

Ellos

Tuftad, mönstrad ryamatta i ull med fransar på sidorna och vackert mönster.

KÖP MATTAN HÄRReklamlänk

Lampa vardagsrum

Belysningen är A och O när det kommer till inredning och framförallt i vardagsrummet där vi behöver allt från en ordentlig takbelysning till de mer stämningsfulla ljuskällorna. Bordslampor, taklampor vardagsrum och golvlampor är perfekta alternativ för att sprida ut i rummet till de olika användningsområderna men den lampan som är populärast i år är utan tvekan de batteridrivna lamporna som enkelt går att flytta runt i hemmet.

Portabel bordslampa

And Tradition

Ingen har väl missat de trendiga batteridrivna lamporna som trendar just nu? Den perfekta belysningen för hemmets alla rum som enkelt går att flytta runt till där man vill ha den just för tillfället. En av de populäraste varianterna är Flowerpot portable bordslampa från &Tradition och finns i många snygga färger från de jordnära som beige och vitt till poppande kulörer som blått, rosa och grönt.

lampa inreda vardagsrum
KÖP LAMPAN HÄRReklamlänk

Taklampa vardagsrum

New Works

En av de populäraste taklamporna är den fantastiska Tence Pendel från New Works som verkligen blir ett blickfång i hemmet samtidigt som den diskret dinglar som ett moln i taket – ett måste för den designintresserade. Den finns även i tre olika storlekar och passar både över matplatsen och över soffbordet.

taklampa till vardagsrummet från new works
KÖP LAMPAN HÄRReklamlänk

Golvlampa

Gubi

Timberline golvlampa från Gubi formgavs på 1970-talet av Mads Caprani. Den lekfulla och organiska formen tillsammans med materialvalen ger golvlampan Timberline ett unikt utseende.

golvlampa. inreda vardagsrum
KÖP LAMPAN HÄRReklamlänk

Detaljer VARDAGSRUM

Möblerna är ju absolut de viktigaste i ett vardagsrum men det är inredningsdetaljerna som sätter känslan. Trendiga ljusstakar, växter, vaser , textilier och kanske ett snyggt tidningsställ är sånt som gör vardagsrummet mysigt och ombonat.

Tidlös ljusstake

Design House Stockholm

Nordic Light ljusstake från Design House Stockholm är en vacker träljusstake med fyra armar som kan justeras som du själv vill ha dem. Den traditionellt vackra designen gör att den passar lika bra framme vid advent som det övriga året.

ljusstake till vardagsrummet

Vas

Hein Studio

En av mina favoritvaser är Ostrea Rock från danska Hein Studio är handtillverkad i glas med inspiration i ljusreflektioner från havets formationer av stenar och ostron. Vasen passar både till den stora blombuketten och några enstaka kvistar eller blad eller utan blomster precis som den är!

glasvas inreda vardagsrum
KÖP VASEN HÄRReklamlänk

Linnekudde

HM Home

Ett kuddfodral i tvättad linnekvalitet som finns i massvis av färger som passar alla hem och stilar.

linnekudde från hm inreda vardagsrum
KÖP KUDDEN HÄRReklamlänk

Ullpläd

Hemtex

Enfärgad stilren ullpläd med fransar. Ull är ett naturmaterial som andas samtidigt som det ger värme vilket gör att det passar bra sommar som vinter.

KÖP DEN HÄRReklamlänk

Tidningsställ

AYTM

Curva tidningsställ från det danska varumärket AYTM är ett sofistikerat ställ tillverkat i pläterat järn. Tidningsstället har en skulptural design som sticker ut och är inte bara är ett funktionellt objekt utan även en spännande inredningsdetalj som med sin unika och nytänkande form fångar din uppmärksamhet! Välj mellan olika färger.

tidningsställ inreda vardagsrum

Ljusstakar i 3-pack,

Jotex

3-pack ljusstakar i aluminium i klassisk design som skapar en stämningsfull miljö i ditt hem.

ljusstakar inreda vardagsrum

Stringhylla

String

Förvaringslösningar blir allt mer trendigt att skylta med i hemmet och med String-kollektionen kan enkelt du skräddarsy ditt eget hyllsystem efter dina behov och samtidigt inreda med en riktig designklassiker. Visa upp dina snyggaste böcker, förvara saker, inred med belysning, växter och stilleben – här är det du som sätter gränserna.

string hylla inreda vardagsrum

Väggdekoration vardagsrum

Ferm Living

Ett enkelt knep för att både få in en trendig inredningsdetalj i ditt vardagsrum men även för att få rummet att kännas mer öppet och luftigt är att att inreda någon vägg med en spegel! Hos Ferm Living hittar vi just nu den trendigt asymmetriska spegeln Pond som oftast är helt slutsåld!

Gardiner vardagsrum

HM Home

Linnegardiner med en längd på 250 centimeter. Multigardinbanden ger dig fyra olika valmöjligheter att hänga upp gardinlängderna: på en gardinstång med hjälp av hällor, med fingerkrok, med rynkbandskrokar eller en modern wave-upphängning. Läs mer och köp gardinerna här.

vardagsrum inredning inspiration 2022: gardiner

Se mer:

Så inreder du med feng shui – rum för rumBrand logo
Så inreder du med feng shui – rum för rum

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons