Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: ShoppingtipsStylingtipsVårmode 2024Se Min LookTrendiga vårskorELLE-galanRöda mattan

27 tidlösa plagg från svenska designers som vi vill bära i vinter

29 okt, 2021 
AvCecilia Persson
Svenskt mode och svenska designers
Du behöver inte leta dig utanför Sveriges gränser för att hitta högklassigt mode – på hemmaplan finns det mängder av modeinspiration. Se våra favoriter från några av våra svenska designers den här säsongen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Svenska designers är alla olika, men något många av dem minst sagt är specialiserade på är den minimalistiska stilen och plagg som har en självklar plats i basgarderoben. Genom att satsa på tidlösa basplagg i hög kvalitet har du dessutom en perfekt grund att stå på om du sedan vill leka med säsongens trender.

Hilda Sandström under Stockholm Fashion Week
Stylisten Hilda Sandström besökte Stockholm Fashion Week iklädd örhängen från All Blues, väska från Stand Studio och byxor från Totême. Läs mer om dessa, och fler designers, nedan.

snygga och klassiska plagg från svenska designers

Vi har samlat hösten och vinterns snyggaste plagg från några svenska märken som kommer att bli dina vapendragare under många år framöver.

Totême

Var Elin Kling den som startade streetstyle-fenomenet som det ser ut idag? Det låter vi vara osagt – men hon var helt klart tongivande på den internationella mode- och streetstyle-scenen under ett flertal år. Numera driver hon Totême tillsammans med maken Karl Lindman, där den tidlösa garderoben med raka silhuetter, tidlösa basplagg och vackra logomönster står i fokus.

Annons

Sidenscarf med tryck och monogram från Totême. Läs mer och köp scarfen här (reklamlänk).

mönstrad scarf från Totême
Klicka på bilden för att komma direkt till scarfen.

House of Dagmar

De tre systrarna Karin Söderlind, Kristina Tjäder och Sofia Wallenstam tog inspiration från sin stilsäkra och kvalitetsmedvetna farmor och lät henne ge namn åt deras märke som kännetecknas av just det, tillsammans med ett stort hållbarhetsfokus. Du finner såväl tidlösa inslag till basgarderoben som oväntade statementplagg – allt med ett hållbarhetstänk från början till slut.

Mörkgrå kostym i en ullblandning från Dagmar. Läs mer och köp kavajen här (reklamlänk).

Annons
tidlös kavaj från dagmar
Klicka på bilden för att komma direkt till kavajen.

Stand Studio

Efter att ha växt upp med en familj som var verksamma inom lädergarveri var det ett naturligt steg för Nellie Kamras att 2014 lansera sitt eget varumärke som fokuserade på materialet. Sedan dess har Stand Studio breddat utbudet och lanserat plagg och accessoarer i andra material, sida vid sida med de klassiska skinnjackorna och stilsäkra väskorna i läder.

Quiltad läderväska med en tjock guldfärgad kedja från Stand Studio. Läs mer och köp väskan här (reklamlänk).

svart quiltad väska med kedja från Stand Studio
Klicka på bilden för att komma direkt till väskan.

By Malina

Tänk dig en sommardröm med varma vindar och svepande plagg, då är det inte omöjligt att By Malinas magiska kampanjbilder dyker upp i huvudet. Malin Andréns drömmiga skapelser förkroppsligar den romantiska och samtidigt vassa stilen som vi vill bära hela året runt.

Annons

Mönstrad klänning i ett satinliknande material från By Malina. Läs mer och köp klänningen här (reklamlänk).

lång klänning by malina
Klicka på bilden för att komma direkt till blusen.

Little Liffner

Få men väl utvalda väskor i hög kvalitet och design som lämnar avtryck – det är något många förknippar märket som Paulina Liffner startade 2012 med. Den öppna väskan Tulip har minst sagt gjort ett starkt avtryck med sin iögonfallande och rymliga form.

Väskan Tulip från Little Liffner i stor modell. Läs mer och köp väskan här (reklamlänk).

brun väska i skinn i modellen Tulip från Little Liffner
Klicka på bilden för att komma direkt till väskan.

Carin Wester

Carin Wester är designern som på ett utmärkt sätt har lyckats skapa ett märke med hög modegrad för en bred publik i alla åldrar. Under många år drev hon sitt sitt självbetitlade märke i egen regi, innan det blev en del av Åhléns där hon fortsätter att designa plagg och accessoarer under sitt eget namn.

Annons

Beige kabelstickad tröja från Carin Wester. Läs mer och köp tröjan här (reklamlänk).

beige kabelstickad tröja från Carin Wester
Klicka på bilden för att komma direkt till tröjan.

Axel Arigato

Sedan starten 2014 har Axel Arigato, som grundades av Max Svärdh och Albin Johansson, vuxit från ett sneakersmärke till att också erbjuda accessoarer samt ready-to-wear för både kvinnor, män och barn.

Sneakers i trendig dad-modell med meshpaneler från Axel Arigato. Läs mer och köp skorna här (reklamlänk).

marathon sneakers från Axel Arigato
Klicka på bilden för att komma direkt till skorna.

Selam Fessahaye

Stylisten och modeskaparen Selam Fessahaye gjorde succé under Stockholm Fashion Week 2018 när hon visade upp sin debutkollektion. Samma vinter tilldelades hon dessutom priset Årets blickfång på ELLE-galan, och sedan dess har vi inte bara hört henne sommarprata i P1– hon står dessutom bakom årets Rosa Band.

Annons

Cancerfondens Rosa bandet, designat av Selam Fessahaye. Läs mer och köp Rosa bandet här (reklamlänk).

rosa bandet 2021, designat av Selam Fessahaye
Klicka på bilden för att komma direkt till Rosa bandet.

Filippa K

En gigant inom svenskt mode! Filippa K grundades 1993 med en vision att skapa tidlösa plagg i bra kvalitet. Än idag fortsätter visionen om att leverera minimalistiskt mode där ett högt hållbarhetstänk lever i varje liten del.

Mörkblå kappa i klassisk modell med knytning i midjan från Filippa K. Läs mer och köp kappan här. (reklamlänk)

mörkblå tidlös kappa från Filippa K
Klicka på bilden för att komma direkt till kappan.

Anine Bing

Den tidigare modellen Anine Bing växte upp i Sverige och driver sedan 2012 sitt eget märke som bär hennes namn i Los Angeles. Hennes statementboots som bars av många kändisar blev hennes stora genombrott och även idag skapar hon feminina och enkla styles med mycket edge.

Annons

Spetsiga boots med smal klack från Anine Bing. Läs mer och köp skorna här (reklamlänk).

svarta spetsiga boots med klack från Anine Bing
Klicka på bilden för att komma direkt till skorna.

Rodebjer

Allt blir liksom lite coolare när det är signerat Carin Rodebjer, som aldrig har varit rädd för att gå sin egen väg. 2017 lanserade hon till exempel rummet Vaginan längst in i sin då nyöppnade butik på Norrmalmstorg i Stockholm, och såväl innan som efter skapar hon design som minst sagt är empowering.

Mörkbrun quiltad kappa från Rodebjer. Läs mer och köp kappan här (reklamlänk).

rödbrun quiltad kappa från Rodebjer
Klicka på bilden för att komma direkt till jackan.

Stylein

Gång på gång prickar Stylein in silhuetter som känns både klassiska och trendiga på samma gång och med sitt fokus på skandinavisk varm minimalism samt noga uttänkt passform är det svårt att bli besviken. Elin Alemdar, grundaren av Stylein, jobbar fram sina olika kollektioner med en musa som inspiration och låter ofta känslan av henne styra kollektionernas uttryck. Här kan du läsa mer om det.

Annons

Grå ribbstickad tröja med hög krage och dragkedja från Stylein. Läs mer och köp tröjan här (reklamlänk).

grå ribbstickad tröja med dragkedja från Stylein
Klicka på bilden för att komma direkt till tröjan.

Blue Billie

Smycken för kvinnan som vill äga sin egen stil och ha ett unikt uttryck – det var Daniela Upmarks vision när hon startade Blue Billie 2015. Ända sedan dess har hon skapat accessoarer som skapar riktigt ha-begär.

Kedjeformade hoop-örhängen i guldpläterat silver från Blue Billie. Läs mer och köp dem här (reklamlänk).

guldpläterade hoop-örhängen från Blue Billie
Klicka på bilden för att komma direkt till örhängena.

Tiger of Sweden

Det är kanske inte alla som vet att det här svenska modehuset har över hundra år på nacken, redan vid starten 1903 låg fokuset på skräddat mode och än idag erbjuder Tiger of Sweden mode som är både klassiskt och feminint.

Annons

Svart fuskpälsjacka från Tiger of Sweden. Läs mer och köp jackan (reklamlänk)här.

svart fuskpälsjacka från Tiger of Sweden
Klicka på bilden för att komma direkt till jackan.

Handsome Stockholm

Det är aldrig trendigt att frysa, och Handsome Stockholm låter oss hålla fingrarna varma med stil. Med sin bas i Stockholm kombinerar de svensk minimalistisk design med hög kvalitet och spännande detaljer.

Långa handskar i läder med foder av siden och touchscreen-funktioner, från Handsome Stockholm. Läs mer och köp handskarna här (reklamlänk).

svarta långa skinnhandskar med touchscreen-funktion från Handsome Stockholm
Klicka på bilden för att komma direkt till handskarna.

Lexington

Kristina Lindhes livsstilsmärke hämtar sin inspiration från den amerikanska östkusten, och utöver inrednings- och livsstilslinjen så har de även tidlösa och sköna plagg som är perfekta att bära i sitt lyxiga hus vid havet (eller för att drömma sig bort dit, i alla fall).

Annons

Stor ullscarf med tryck från Lexington. Läs mer och köp scarfen här (reklamlänk).

stor grön scarf från Lexington
Klicka på bilden för att komma direkt till scarfen

Acne Studios

Det går inte att prata om svenskt mode utan att nämna Acne Studios. Vad som började med 100 par jeans i Stockholm är idag ett internationellt varumärke med butiker och återförsäljare världen över. Med hög modegrad och självsäker design fortsätter de att ständigt överraska med uppdaterade styles säsong efter säsong.

Brun shearlingjacka i läder från Acne Studios. Läs mer och köp jackan här (reklamlänk).

brun shearlingjacka från Acne Studios
Klicka på bilden för att komma direkt till jackan.

Ida Sjöstedt

Redan år 2000, efter flytten hem till Sverige och designstudierna i London, startade Ida Sjöstedt sitt märke som en del beskriver som "smakfull kitch". Idag är hennes skapelser ett måste att spana in om du går i giftastankar eller vill ha något uppseendeväckande till festen.

Annons

Svart skir klänning med detaljer nedtill och i ärmsluten. Läs mer och köp klänningen här (reklamlänk).

svart klänning från Ida Sjöstedt
Klicka på bilden för att komma direkt till klänningen.

Hunkydory

Chic elegans med en nonchalant touch – så kan man beskriva varumärket som startades 1996 av Ulrika och Christopher Bjerke. Hunkydory har haft några tuffa år men fortsätter trots det att leverera tidlösa plagg med klassiska snitt.

Lätt utställda kostymbyxor med pressveck från Hunkydory. Läs mer och köp byxorna här (reklamlänk).

svarta utsvängda kostymbyxor med pressveck från Hunkydory
Klicka på bilden för att komma direkt till byxorna.

ATP Atelier

Två giganter inom den svenska modevärlden, närmare bestämt Jonas Clason som var med grundade Whyred och Maj-La Pizzelli som hade en viktig roll på Filippa K, gick ihop och startade ATP Atelier – och det kunde ju inte bli något annat än succé. Idag ser vi deras väskor och skor, som alla tillverkas i Italien, ständigt uppdateras i stilsäker men lekfull design.

Annons

Chunky boots med lågt skaft från ATP Atelier. Läs mer och köp skorna här (reklamlänk).

svarta chunky boots från ATP Atelier
Klicka på bilden för att komma direkt till skorna.

Hope

År 2001 föddes en idé och för att slå liv i längtan efter en mer maskulin look till det då rådande feminina modet grundades varumärket Hope. Med en modern tolkning av garderobsklassiker, där både hög kvalitet och tidlöshet spirar, fortsätter Hope att visa kläder som känns relevanta oavsett kön. Tanken om att ifrågasätta könsidentitet har alltid funnits med som en av grundpelarna i varumärket och det visas tydligt även idag.

Annons

Vit skjorta i längre modell från Hope. Läs mer och köp skjortan här (reklamlänk).

vit rak skjorta från Hope
Klicka på bilden för att komma direkt till skjortan.

Iggy Jeans

Ingrid "Iggy" Berg är hjärnan bakom Iggy Jeans, som gjorde ett stort avtryck på streetstylescenen under den senaste modeveckan . Tongivande för varumärket är de extravaganta mönster i olika färger och former som appliceras på både vintagefyndade och nytillverkade jeans.

Mönstrade jeans från Iggy Jeans. Läs mer och köp jeansen här.

vita jeans med rosa mönster från Iggy Jeans
Klicka på bilden för att komma direkt till jeansen.

Busnel

Det franska varumärket Busnel startades redan 1920 på Frankrikes västkust, men sedan 2009 ägs det av Louise Falkenberg och drivs från Sverige med fortsatt produktion i Frankrike. Busnel är framförallt känt för sina stickade jackor och koftor med de karaktäristiska guldknapparna samt den blå och röda loggan.

Annons

Mörkbrun stickad polotröja i mjuk merinoull från Busnel. Läs mer och köp tröjan här (reklamlänk).

Mörkbrun polotröja i ull från Busnel
Klicka på bilden för att komma direkt till jackan

All Blues

Tidlösa vardagssmycken som är gjorda av återvunna metaller i Stockholm – det är vad du kan förvänta dig från All Blues, som grundades 2010 av Fredrik Nathorst och Jacob Skragge. Läs mer om deras butik i Stockholm här.

Handgjort armband i återvunnet silver från All Blues. Läs mer och köp armbandet här (reklamlänk).

handgjort armband i återvunnet silver från All Blues
Klicka på bilden för att komma direkt till armbandet.

Bite Studios

Under akronymen By Independent Thinkers for Environmental Progress jobbar Bite Studios med noggrant utvalda material för ett så litet avtryck som möjligt på miljön.

Annons

Randig skjortklänning i bomull från Bite Studios. Läs mer och köp klänningen här (reklamlänk).

Vit randig skjortklänning från Bite Studios
Klicka på bilden för att komma direkt till skjortklänningen.

BLK DNM

Johan Lindeberg startade sitt märke med samma namn redan 1996. Märket började med golfkläder, och efter att de under många säsonger även haft klassiska dam- och herrkollektioner har det nu återgått till golfkläder. Grundaren Johan Lindeberg ödslade dock ingen tid, och sedan 2011 driver han märket BLK DNM som satsar på starka nyckelplagg till basgarderoben.

Svarta byxor i skinnimitation från BLK DNM. Läs mer och köp byxorna här (reklamlänk).

Annons
svarta skinnbyxor i fuskskinn från BLK DNM
Klicka på bilden för att komma direkt till byxorna.

Lisa Yang

Kashmir är aldrig fel och det fortsätter Lisa Yang att ständigt bevisa. 2014 startade hon varumärket som bär hennes namn med en ambition att låta kvinnor vara både bekväma och chica på en och samma gång – en vision som ledde till de högkvalitativa kashmirplagg som utgör varumärkets ryggrad.

Ribbstickad kashmirtröja med dragkedja från Lisa Yang. Läs mer och köp tröjan här (reklamlänk).

beige kashmirtröja från Lisa Yang
Klicka på bilden för att komma direkt till tröjan.

Se mer:

Designerdrinken 2021Brand logo
Designerdrinken 2021

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons