24 tidlösa plagg från svenska designers som vi vill bära i sommar

svenska designers svenskt mode

Du behöver inte leta dig utanför Sveriges gränser för att hitta högklassigt mode – på hemmaplan finns det mängder av modeinspiration. Se sommarens favoriter från några av våra svenska designers.
07 maj, 2021

Svenska designers är alla olika, men något många av dem minst sagt är specialiserade på är den minimalistiska stilen och plagg som har en självklar plats i basgarderoben. Genom att satsa på tidlösa basplagg i hög kvalitet har du dessutom en perfekt grund att stå på om du sedan vill leka med säsongens trender.

Vi har samlat våren och sommarens snyggaste plagg från några svenska märken som kommer att bli dina vapendragare under många år framöver.

streetstyle från Stockholm Fashion Wek

Stilsäkra besökare under Stockholm Fashion Week.

Foto: TT/Bryndis Thorsteinsdottir

snygga och klassiska plagg från 24 svenska designers

Totême

Var Elin Kling den som startade streetstyle-fenomenet som det ser ut idag? Det låter vi vara osagt – men hon var helt klart tongivande på den internationella mode- och streetstyle-scenen under ett flertal år. Numera driver hon Totême tillsammans med maken Karl Lindman, där den tidlösa garderoben med raka silhuetter, tidlösa basplagg och vackra loggor står i fokus.

By Malina

Tänk dig en sommardröm med varma vindar och svepande plagg, då är det inte omöjligt att By Malinas magiska kampanjbilder dyker upp i huvudet. Malin Andréns drömmiga skapelser förkroppsligar den romantiska och samtidigt vassa stilen vi vill bära hela sommaren.

Bite Studios

Under akronymen By Independent Thinkers for Environmental Progress jobbar Bite Studios med noggrant utvalda material för ett så litet avtryck som möjligt på miljön. Den här blusen är till exempel gjord i Portugal av ekologiskt och återvunnet silke.

Little Liffner

Få men väl utvalda väskor i hög kvalitet och design som lämnar avtryck – det är något många förknippar märket som Paulina Liffner startade 2012 med. Den öppna väskan Tulip har minst sagt gjort ett starkt avtryck med sin iögonfallande och rymliga form.

Carin Wester

Carin Wester är designern som på ett utmärkt sätt har lyckats skapa ett märke med hög modegrad för en bred publik i alla åldrar. Under många år drev hon sitt sitt självbetitlade märke i egen regi, innan det blev en del av Åhléns där hon fortsätter att designa plagg och accessoarer under sitt eget namn.

Axel Arigato

Sedan starten 2014 har Axel Arigato, som grundades av Max Svärdh och Albin Johansson, vuxit från ett sneakersmärke till att också erbjuda accessoarer samt ready-to-wear för både kvinnor, män och barn.

Filippa K

En gigant inom svenskt mode! Filippa K grundades 1993 med en vision att skapa tidlösa plagg i bra kvalitet. Än idag fortsätter visionen om att leverera minimalistiskt mode där ett högt hållbarhetstänk lever i varje liten del.

Rodebjer

Allt blir liksom lite coolare när det är signerat Carin Rodebjer, som aldrig har varit rädd för att gå sin egen väg. 2017 lanserade hon till exempel rummet Vaginan längst in i sin då nyöppnade butik på Norrmalmstorg i Stockholm, och såväl innan som efter skapar hon design som minst sagt är empowering.

Stylein

Gång på gång prickar Stylein in silhuetter som känns både klassiska och trendiga på samma gång och med sitt fokus på skandinavisk varm minimalism samt noga uttänkt passform är det svårt att bli besviken. Elin Alemdar, grundaren av Stylein, jobbar fram sina olika kollektioner med en musa som inspiration och låter ofta känslan av henne styra kollektionernas uttryck. Här kan du läsa mer om det.

Blue Billie

Smycken för kvinnan som vill äga sin egen stil och ha ett unikt uttryck – det var Daniela Upmarks vision när hon startade Blue Billie 2015. Ända sedan dess har hon skapat accessoarer som skapar riktigt ha-begär.

Tiger of Sweden

Det är kanske inte alla som vet att det här svenska modehuset har över hundra år på nacken, redan vid starten 1903 låg fokuset på skräddat mode och än idag erbjuder de mode som är både klassiskt och feminint.

Anine Bing

Den tidigare modellen Anine Bing växte upp i Sverige och driver sedan 2012 sitt eget märke som bär hennes namn i Los Angeles. Hennes statementboots som bars av många kändisar blev hennes stora genombrott och även idag skapar hon feminina och enkla styles med mycket edge.

ATP Atelier

Två giganter inom den svenska modevärlden, närmare bestämt Jonas Clason som var med grundade Whyred och Maj-La Pizzelli som hade en viktig roll på Filippa K, gick ihop och startade ATP Atelier – och det kunde ju inte bli något annat än succé. Idag ser vi deras väskor och skor, som alla tillverkas i Italien, ständigt uppdateras i stilsäker men lekfull design.

Acne Studios

Det går inte att prata om svenskt mode utan att nämna Acne Studios. Vad som började med 100 par jeans i Stockholm är idag ett internationellt varumärke med butiker och återförsäljare världen över. Med hög modegrad och självsäker design fortsätter de att ständigt överraska med uppdaterade styles säsong efter säsong.

House of Dagmar

De tre systrarna Karin Söderlind, Kristina Tjäder och Sofia Wallenstam tog inspiration från sin stilsäkra och kvalitetsmedvetna farmor och lät henne ge namn åt deras märke som kännetecknas av just det, tillsammans med ett stort hållbarhetsfokus. Du finner såväl tidlösa inslag till basgarderoben som oväntade statementplagg – allt med ett hållbarhetstänk från början till slut.

Stand Studio

Efter att ha växt upp med en familj som var verksamma inom lädergarveri var det ett naturligt steg för Nellie Kamras att 2014 lansera sitt eget varumärke som fokuserade på materialet. Sedan dess har Stand Studio breddat utbudet och lanserat plagg och accessoarer i andra material, sida vid sida med de klassiska skinnjackorna och stilsäkra väskorna i läder.

Ida Sjöstedt

Redan år 2000, efter flytten hem till Sverige och designstudierna i London, startade Ida Sjöstedt sitt märke som en del beskriver som "smakfull kitch". Idag är hennes skapelser ett måste att spana in om du går i giftastankar.

Hunkydory

Chic elegans med en nonchalant touch – så kan man beskriva varumärket som startades 1996 av Ulrika och Christopher Bjerke. Hunkydory har haft några tuffa år men fortsätter trots det att leverera tidlösa plagg med klassiska snitt.

Hope

År 2001 föddes en idé och för att slå liv i längtan efter en mer maskulin look till det då rådande feminina modet grundades varumärket Hope. Med en modern tolkning av garderobsklassiker, där både hög kvalitet och tidlöshet spirar, fortsätter Hope att visa kläder som känns relevanta oavsett kön. Tanken om att ifrågasätta könsidentitet har alltid funnits med som en av grundpelarna i varumärket och det visas tydligt även idag.

Busnel

Det franska varumärket Busnel startades redan 1920 på Frankrikes västkust, men sedan 2009 ägs det av Louise Falkenberg och drivs från Sverige med fortsatt produktion i Frankrike. Busnel är framförallt känt för sina stickade jackor och koftor med de karaktäristiska guldknapparna.

All Blues

Tidlösa vardagssmycken som är gjorda av återvunna metaller i Stockholm – det är vad du kan förvänta dig från All Blues, som grundades 2010 av Fredrik Nathorst och Jacob Skragge. Läs mer om deras nyöppnade butik i Stockholm här.

Lexington

Kristina Lindhes livsstilsmärke hämtar sin inspiration från den amerikanska östkusten, och utöver inrednings- och livsstilslinjen så har de även tidlösa och sköna plagg som är perfekta att bära i sitt lyxiga sommarhus vid havet (eller för att drömma sig bort dit, i alla fall).

BLK DNM

Johan Lindeberg startade sitt märke med samma namn redan 1996. Märket började med golfkläder, och efter att de under många säsonger även haft klassiska dam- och herrkollektioner har det nu återgått till golfkläder. Grundaren Johan Lindeberg ödslade dock ingen tid, och sedan 2011 driver han märket BLK DNM som satsar på starka nyckelplagg till basgarderoben.

Lisa Yang

Kashmir är aldrig fel och det fortsätter Lisa Yang att ständigt bevisa. 2014 startade hon varumärket som bär hennes namn och idag fortsätter hon att leverera högkvalitativa kashmirplagg från både Stockholm och Bejing, där hon är bosatt.

1:17

Efter reklamen: Säker stil-duon: Så utmanar du din personliga stil

(1:17)

Missa inte

ELLE älskar svenskt mode – nu hyllar vi våra svenska modeskapare

SVENSKT MODE! 18 PLAGG FRÅN HYLLADE DESIGNERS