Populärt: ShoppingtipsStylingtipsVårmode 2024StreetstyleSe Min LookTrendiga vårskor

Hope: "Skapar moderna tolkningar av garderobsklassiker"

20 apr, 2020 
Svenskt mode House of Dagmar
Under initiativet ELLE <3 svenskt mode lyfter och stödjer vi en rad svenska modemärken. Svenskt mode står inför stora utmaningar just nu och vi hoppas på att kunna öppna upp ögonen för nya varumärken eller påminna dig om några fantastiska svenska varumärken som du kanske helt enkelt har glömt bort. Här möter du Hopes chefsdesigner Frida Bard.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

– Hope grundades 2001 ur idén att erbjuda en mer maskulin look till det då rådande feminina modet. Tanken om att ifrågasätta könsidentitet har alltid funnits med som en av grundpelarna i varumärket. Vår design grundas i moderna tolkningar av garderobsklassiker med hög ambition på kvalitet och tidlöshet. Meningen är att våra kläder ska hålla länge och vara relevanta över flera säsonger, berättar chefsdesigner Frida Bard.

ELLE <3 Hope

Hopes chefsdesigner Frida Bard
Hopes chefsdesigner Frida Bard

Vad är er vision?  

– Vi är övertygade om att mode kan skapa förändring och med det sagt så är Hopes vision att ifrågasätta normer och driva frågor om mångfald och inkludering både i branschen och i samhället. Vi brinner extra mycket för det personliga uttrycket, att en ska få se ut och klä sig utefter egen stil. Att sudda ut daterade könsstrukturer som vi upplever fortfarande är påtagliga i världen är ytterligare ett kärnvärde. 

Annons

Vad står ni för?

– Hopes idé är att göra moderna tolkningar av klassiska plagg, ofta med fokus på utility, workwear och en tailored look. Vi skapar säsongsöverskridande looks som snarare handlar om stil än trend. För oss är det alltid: style first, gender second.

Vad inspireras du av?  

– Jag inspireras främst av min omgivning. Det kan vara allt från personer jag ser på gatan, serier, eller ett behov jag tycker behöver fyllas till en viktig politisk frågeställning. Den bästa inspirationen tycker jag oftast kommer fram under samtal med andra. Det är svårt att slå det!

Vilken film, album eller artist ger dig inspiration under tider som detta?

– Sedan en tid tillbaka storkonsumerar jag ljudböcker. Matilda Gustavsons briljanta dokumentation Klubben, Scener ur hjärtat av Malena Ernman, Allt jag fått lära mig av Tara Westover och Sally Roonys Normala människor hamnar högt på listan. Unortodox på Netflix fascinerade mig och den ganska sorgliga historien Tiger king är superspännande! Jag älskar musik men är rätt dålig på att leta upp nytt själv, så försöker inspirera de som är bättre på detta att skicka mig listor!

Annons

Första ordet som associeras med Hope?

– Gender neutral.

Vad är svenskt mode för er? 

– Mode för mig är en spegling av samhället och den tid vi lever i. Det svenska står i mångt och mycket för demokrati, jämställdhet och ett relativt pragmatiskt förhållningssätt. Det gör nog att det svenska modet blivit känt för sina stilrena silhuetter och fokus på nyckelprodukter och bas snarare än extravaganta looks. Med det sagt så tycker jag att vi har otroligt många duktiga kreatörer och designers i Sverige. Svenskt mode har en viktig plats att fylla på den internationella modescenen. 

Vad bidrar ni med till svenskt mode? 

– Mötet mellan en tailored look och workwear där den personliga stilen går före trend och normer.

Fridas favoritplagg från Hopes senaste kollektion:

1. High Coat 

Beige Hope jacka High Coat 

Spana in kappan här!

2. Yogi Linen Blazer

Hope Yogi Linen Blazer

Spana in linnekavajen här!

3. Chant Bamboo Kaftan 

Hope svart kaftan – Chant Bamboo Kaftan 

Kaftanen hittar du här! 

 LÄS MER: 

Svenska Hope märker alla plagg med dam- och herrstorlekar

Catarina Midby leder svenskt mode genom pandemin

Här är vårens hetaste modetrender – enligt våra svenska modemärken

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons