Populärt: ShoppingtipsModetrenderSe Min LookSommarmodeBadmodeOutfits till bröllopMidsommarklänningar

Stylein erbjuder skandinavisk varm minimalism

27 apr, 2020 
ELLE svenskt mode stylein
Under initiativet ELLE <3 svenskt mode lyfter och stödjer vi en rad svenska modemärken. Svenskt mode står inför stora utmaningar just nu och vi hoppas på att kunna öppna upp ögonen för nya varumärken eller påminna dig om några fantastiska svenska varumärken som du kanske helt enkelt har glömt bort. Här möter du Styleins grundare Elin Alemdar.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Jag startade Stylein i New York 2001 efter att ha studerat till designer på Fashion Institute of Technology. Jag va då i unga 20-årsåldern, hade just avslutat en lång karriär som elitgymnast och va överlag väldigt ivrig och orädd. Hoppa snabbt av utbildningen och ljög för alla och sa att jag va stylist. I den eran skapade jag mina första silhuetter hemma i lägenheten på Manhattan och än i dag kan jag plocka fram mina minnen från den tiden då dem symboliskt betyder så mycket för mig idag när allt är så seriöst och stort. Passionen att få klä en annan kvinna (eller man om så önskas) och skapa mitt egna mode är något som jag går igång på i dag 19 år senare lika mycket som då, berättar Elin Alemdar.

ELLE <3 Stylein

Svenskt mode Styleins grundare Elin Alemdar.
Styleins grundare Elin Alemdar.

Vad är din och Styleins vision?

– Vår vision med Stylein är att skapa en modern design som lever långt över säsongens trender. Jag älskar och sätter mycket prestige i att få klä en annan kvinna (och man om så önskas) och vara en del av någons vardag.

Annons

Vad står ni för?

– Stylein står för skandinavisk varm minimalism där exklusiva kvalitéer med perfekt passform alltid står i fokus.

Vad inspireras du av?

– Jag inspireras utav min musa som jag alltid bygger kollektionerna kring. Jag ser henne tydligt framför mig och är nog lite förälskad i henne. Hon bor oftast på Upper East Side och är något äldre. Hon är överlag en otroligt krävande kvinna och ställer höga krav på allt i livet och därmed även sina få designs som hon investerar i. Hon tycker om att uttrycka sig via mode men tycker inte om att shoppa och måste inte följa några trender. Ibland vill hon vara superfeminin och bär höga klackar och visar mycket silhuett och andra dagar överraskar hon i strikt skräddade klassisk maskulint skräddade kostymer. Man vet aldrig med henne, hon är nyckfull men mycket kul att klä.

Vad ger dig inspiration under tider som detta?

— Helt ärligt så är jag inte är så inspirerad dagligen utan finner det svårt att släppa ångesten av allt som Corona har fört med sig. Men å andra sidan så va det underbart när jag och min partner på Stylein, Ulrika, hade vårt designmöte nyligen och vi kunde för en stund fly in i vår Musas-värld. Det är befriandet att designa en look som vi vet att vi kommer bära nästa vår- och sommar. Vår musa är ännu en gång på väg till Italien och kommer vara otroligt snygg på landsbygden i Puglia.

Annons

 Första ordet som associeras med Stylein?

– Jag gissar på stilrent!

Vad är svenskt mode för dig?  

– Jag är stolt över att få ställa mig jämte så många otroligt duktiga modeskapare som vi har i vårt land. Vill inte klumpa ihop oss och säga vad vi alla har gemensamt men en sak är säker och det är att vi alla jobbar väldigt hårt för vår dröm och kommer inte ge upp ens för ett virus kom och drog undan mattan.

Vad bidrar Stylein med till svenskt mode?

– Så svårt att inte låta högfärdig i svaret… Men vi vill i alla fall tro att vi bidrar genom att presentera en feminin version av en avskalad och skandinavisk minimalism som är konsekvent och som inspirerar kvinnor till att klä upp sig och känna sig vacker för sin egen skull!

Elin Alemdars favoritplagg från Styeins senaste kollektion:

1. Kassandra skirt i denim blue

Stylein Kassandra skirt i denim blue

2. Jacintha dress i svart

Stylein Jacintha klänning i svart

3. Brione Shirt i beige linen

Brione Shirt i beige linen

Styleins senaste kollektion hittar du här!

Foto: Mira Wickman och Marco Van Rijt.

LÄS MER: 

ELLE <3 svenskt mode – nu hyller vi våra svenska modeskapare

Catarina Midby leder svenskt mode genom pandemin

Här är vårens hetaste modetrender – enligt våra svenska modemärken

Annons