Selam Fessahaye designar Rosa bandet 2021

Selam Ghirmay Fessahaye har designat Rosa bandet 2021.

Selam Ghirmay Fessahaye har designat Rosa bandet 2021.

Irika Sandström
Nu är det klart vem som designar Rosa bandet 2021. ELLE möter designern, stylisten och kostymören Selam Ghirmay Fessahaye, som gjort årets band i tyll för Cancerfonden.
24 september, 2021

– Jag fick ett mail i vintras, från ingenstans – och först fattade jag inte riktigt vad det var. ”Är det … det?” Det är ett sånt ärofyllt uppdrag. Sedan hade vi ett möte och det kändes bra och kul. Det är en sådan grej man får once in a lifetime, som man absolut inte kan tacka nej till!

Selam Ghirmay Fessahaye är designern som slog igenom i den svenska modevärlden i samma ögonblick som modellerna i hennes allra första visning gjorde entré på catwalken på Grand Hotell 2018. Publiken grät, alla pratade om visningen som de skulle minnas för alltid. Det pratades om representation, om mångfald och om vikten av en ny röst i designersverige. Något hon även berättade om i sitt Sommar i P1 som sändes i augusti.

Selam Ghirmay Fessahaye i sin studio.

Selam Ghirmay Fessahaye i sitt kontor i Stockholm.

Irika Sandström/Rosa bandet

– Jag kände att behövde vara genuin mot mig själv och jag behövde göra det på mitt sätt. Oavsett om andra gillade det eller inte. Castingen var också en del av det. Modellerna var folk som jag jobbade med till vardags, folk jag känner, folk jag tycker om, folk som jag tycker är vackra. Det var verkligen min värld. Och efteråt kändes det lite dubbelt, för jag förstår att det blev en grej – och det var jättebra, för det behövdes uppenbarligen – men en del av mig tyckte att det var lite sorgligt, berättar hon.

Selam Ghirmay Fessahaye är stylist och kostymör i grunden, och har arbetat med en rad kända artister. Efter den första kollektionen blev hon känd för sina glamourösa, men samtidigt attitydstarka, tyllklänningar – som burits av celebriteter som Kronprinsessan Viktoria, Seinabo Sey och Beyoncé, för att bara nämna några. Och nu, tre år efter hennes första visning, ska hon alltså designa Rosa bandet 2021. Ett vandringsuppdrag på uppdrag av Cancerfonden, som en ny kreatör får varje år.

Rosa bandet 2021 är i tyll.

Årets rosa band är en kreation i tyll.

Nette Sandström

"Vi kan faktiskt lösa det här"

– Min första känsla var: ”Hur kan jag utmana detta och göra det på bästa möjliga sätt, och samtidigt behålla mig själv i det?” Jag har aldrig förlorat någon jättenära i cancer, jag har känt mig väldigt skonad, och därför kändes det viktigt att göra det här på ett ärligt sätt.

Hon började läsa på mer om cancer och cancerforskning och förstod snabbt att hennes generation är den som får uppleva ett viktigt skifte – från tiden då en cancerdiagnos var likställt med ett dödsbesked, till att många i dag kan leva länge med sjukdomen och till och med bli av med den helt.

Designern, stylisten och kostymören Selam Ghirmay Fessahaye.

Designern, stylisten och kostymören Selam Ghirmay Fessahaye.

Irika Sandström/Rosa bandet

– Det var något jag fastnade väldigt mycket för och som jag tror är viktigt att folk förstår. För det blir en helt annan motivation – vi kan faktiskt lösa det här och det är inte så mycket kvar, vi har kommit så långt!

Hur ville du forma ditt rosa band?

– Jag ville att det skulle påminna om min egen estetik, att jag skulle vara så nära mig själv som möjligt. Och då tänkte jag att tyll är intressant. Jag älskar ju att jobba med tyll och att använda det på olika sätt. Så det är två lager tyll och en tjock söm som håller ihop dem. Det symboliserar många saker, att det är två band, att man jobbar tillsammans, hålls ihop och kan göra skillnad.

Selam har designat både ett armband och ett rosa band.

Både armbandet och Rosa bandet säljs till förmån för Cancerfonden.

Nette Sandström

Vad betydde Rosa bandet och Cancerfonden för dig innan du fick det här uppdraget?

– Jag tror inte att jag riktigt förstod djupet av det … Dels att Cancerfonden är finansierad av människor, att det inte är något som staten går in och betalar. Jag hade inte heller koll på hur stor del av forskningen som det här bandet hjälper till med. Vilken skillnad de pengarna gör för cancerforskningen. Jag fick även prata med två cancerforskare och det var så spännande. Det var roligt att höra dem prata om sitt jobb och att det också är kreativt. Hur de vrider och vänder och skapar lösningar.

När Selam Ghirmay Fessahaye berättar om sin egen kreativitet och sin skaparprocess är just ”vrider och vänder och skapar lösningar” en väldigt bra beskrivning. Hon säger att hon oftast har en tydlig idé, med skisser och material, men sedan är det svårt att hitta exakt det hon vill ha – och redan där börjar kompromissandet.

Selam Ghirmay Fessahaye.

Selam Ghirmay Fessahaye.

Irika Sandström

– I kompromissen föds något nytt, som ibland är intressantare än det jag hade tänkt från början. När det gällde Rosa bandet fick jag be dem säga vad de kunde göra i en så stor produktion och så fick jag göra det bästa av de möjligheterna – men det var ju också svårt för dem att svara på. Det är ett intressant sätt att jobba på, för jag får utmana mig själv.

En av Selam Ghirmay Fessahayes mest kända klänningar, en rosa tyllklänning från hennes allra första kollektion, kommer tillsammans med en rad andra saker auktioneras ut till förmån för Cancerfonden, under den rosa månaden oktober. Det rosa bandet säljs hos utvalda återförsäljare hela månaden.

Klänningen som auktioneras ut till förmån för Cancerfonden.

Drömklänningen i rosa som auktioneras ut till förmån för Cancerfonden.

Mathias Nordgren

Och snart är det dags för visning igen, när hennes fjärde kollektion ska presenteras. När och var är än så länge inte bestämt.

– Men innan året är slut! Jag tycker om fysiska visningar, jag tycker om att skapa en känsla och en helhet. Så det är väl det som är målet.

Kan du berätta något om kollektionen?

– Ja, jag tror att jag har hämtat inspiration från mina tidigare kollektioner. Jag har jobbat ganska mycket med att försöka använda upp mitt tyglager, men också att utveckla de idéer som jag kanske inte har hunnit med tidigare. Vi plåtade lite färdiga looks igår på kontoret och modellen som provade plaggen sa: ”Vad mörk din kollektion är! Har du varit deprimerad?”

Selam Ghirmay Fessahaye med Rosa bandet och de rosa armbanden.

Selam Ghirmay Fessahaye med armbanden och det rosa bandet hon har designat.

Irika Sandström

Selam skrattar och slår ihop händerna.

– Jag har typ tänkt att den är happy! Hela känslan kring visningen och filmen vi ska göra är att det ska vara glatt, för det har varit lite mörka tider. Men ja, den är nog lite överallt, som vanligt! Det är alla känslor, högt och lågt.

Var har du hämtat inspiration den här gången?

– Jag har så svårt att prata om inspiration, för inspiration är ju allt. Det är vem man är, vad man känner, hur man mår. Jag brukar sällan jobba utifrån tydliga koncept, men någonting som har funnits med hela tiden är Askungen. Och alla möss. Hur alla hjälps åt och bygger något ihop. Att inte vara en del av slottet, men ändå vara med. Det har varit bestående.

Selam Ghirmay Fessahaye med Rosa bandet 2021.

Selam Ghirmay Fessahaye ville skapa ett band som representerade hennes egen design.

Irika Sandström

Fakta rosa bandet

Rosa bandet lanserades 2003 och säljs under hela oktober till förmån för Cancerfonden. Det rosa bandet är i dag en internationell symbol för kampen mot bröstcancer och oktober kallas även för den rosa månaden, då många initiativ lägger fokus just på kampen mot bröstcancer.

Rosa auktioner

I år har Cancerfonden tagit fram en insamlingsaktivitet som går ut på att vem som helst, både privatpersoner och företag, kan auktionera ut vad som helst under oktober månad – till förmån för Cancerfonden. En av de rosa auktionerna är Selam Ghirmay Fessahayes rosa tyllklänning. Auktionerna hittar du på Tradera från 1 oktober.

TV: 5 snackisar från veckan som gått
1:28

Efter reklamen: TV: 5 snackisar från veckan som gått

(1:28)

Slå på ljud