Vitt, rött eller rosé – vinerna som passar bäst till grillmaten

Vin till grillmaten

Grillsäsongens högtid är här! Vilka viner passar allra bäst att servera till den smakrika grillmenyn? Vi listar vinerna som passar bäst till grillmaten.
14 juni, 2021
Såser och röror till grillat
1:11

Efter reklamen: Såser och röror till grillat

(1:11)

Slå på ljud

Grillsäsongen med stort G är här och endast fantasin sätter gränserna för vad som kan adderas på den perfekta kolbädden. Grillningen bidrar till kraftfulla och smakrika maträtter. För att leverera en fulländad middag och matcha alla smaker gäller det att ha koll på vad som bäst serveras i glaset. Vi listar vinerna som passar bäst ihop med sommarens grillrätter.

Grillade skaldjur: friskt och fruktigt vin

Trots att fisk och skaldjur innehåller mycket protein så upplevs de oftast lättare att förtära än en kötträtt. Under sommarmånaderna är det riktigt gott att grilla fisk och skaldjur och till dessa lätta och något salta rätter passar en frisk och fruktig druva allra bäst. Välj ett vitt vin med aromer av citrus och grön frukt. Det söta i vinet möter upp sältan från fisken och skaldjuren vilket blir en perfekt match! Se till att det vita vinet serveras väl kylt så det bildas en sån där läskande imma på glaskanten vid servering.

Grillade sötsaker: sött mousserande

Endast fantasin sätter gränserna för vad som kan läggas på grillen. Att grilla majs eller frukter som persika och ananas kan inte bli annat än succé. Vill du bjuda på ett gott vin till sötsakerna från grillen? Tänk på att vinet bör vara aningen sötare än det som serveras. Satsa på ett vitt sött mousserande vin som adderar en lyxig känsla och möter det söta. Kika efter ett mousserande vin med inslag av fläder, citrus eller päron.

Rökiga toner: Rött vin med ekfatskaraktär

En rökig eller pepprig köttbit som serveras ihop med säsongens primörer är verkligen läskande. Eller varför inte addera den rökiga smaken i en kall sås med tydligt bbq-inslag? Ett smakrikt rött vin rekommenderas till det rökiga, gärna med inslag av solmogen frukt och tydlig ekkaraktär. Håll utkik efter druvan malbec, den kombineras bra ihop med rökiga smaker i sommar.

Kött: Medelfylligt rött vin

Ett säkert sommartecken är doften av en marinerad köttbit som når glödbädden. En perfekt grillad köttbit blir lätt ett uppskattat inslag på grillmiddagen. Ett medelfylligt rött vin passar allra bäst att servera. Här får du själv avgöra efter eget tycke men att köpa ett vin med smaktyperna fruktigt och smakrikt eller kryddigt och mustigt kan inte bli annat än rätt.

Vitt kött: Smakrikt vitt- eller rosévin

En perfekt grillad kyckling serveras saftig och är god ihop med läskande sås och tillbehör. Beroende på hur kycklingen serveras finns två olika alternativ att matcha dryck med. Serveras kycklingen kall är det inte fel att hälla upp ett rosévin i glaset. Den rosa drycken ska gärna tillhöra kategorin fruktigt och smakrikt och får gärna innehålla inslag av persika eller granatäpple. Ska kycklingen serveras direkt från grillen och där med serveras varm så rekommenderas ett vitt vin ur kategorin fylligt och smakrikt allra bäst.

Grönsaker: Lättare vitt eller mousserande rosé

Till lättare grönsaker som sallad, gräslök, sparris eller citron passar ett vitt vin, gärna chardonnay. Serveras de grillade grönsakerna ihop med halloumi, nötter eller rotsaker är ett rött vin med lättare kryddning som pinot noir inte helt fel. Lite otippat, men ack så gott är ett mousserade rosé ihop med krispigt grillat grönt. Bubblorna fräschar upp och lyfter smakerna.

Krämigt: Medelfylligt vitt vin

Till smakrika grillrätter är det alltid gott att addera en krämig potatissallad med färskpotatis och somriga primörer som rädisor, gurka och krasse. För att möta krämigheten i potatissalladen passar ett torrt, medelfylligt och lite fruktigt vitt vin allra bäst.