Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Oxfilé med krossad potatis och örtkräm

28 maj, 2021 
AvRedaktionen ELLE
Recept på oxfilé med krossad potatis och örtkräm
Få saker gör sig så väl på grillen som en klassisk oxfilé. Servera med ugnsbakad, krossad potatis, en lätt sidosallad och läcker örtkräm!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Såser och röror till grillatBrand logo
Såser och röror till grillat

Oxfilé med krossad potatis och örtkräm

Här binder vi köttet för att det ska tillagas jämnt med härlig smak av örter.

Grilla oxfilé med krossad potatis och örtkräm

4 portioner

Annons

Du behöver:

800 g oxfilé
2 msk olivolja
Salt och svartpeppar
1 knippe färsk rosmarin
1 litet knippe färsk salvia
1 litet knippe färsk timjan

Krossad potatis:

800 g färskpotatis
2 msk olivolja
Salt

Örtkräm:

2 ½ dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta
2 msk söt senap
Salt och svartpeppar
2 msk finhackad gräslök
2 msk finhackad körvel

Sidosallad:

1 fänkål
1 liten radicchio
40 g mizunablad
50 g rostade hasselnötter

Salladsdressing:

2 msk olivolja
1 msk balsamicovinäger
1 tsk honung
Salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Ta ut köttet från kylen 1 timme före grillning. Putsa köttet fritt från senor och fett och gnid in olja, salt och peppar. Förbered och tänd grillen.
  2. Värm ugnen till 180°. Skrubba potatisarna och koka nästan mjuka i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet och låt potatisarna ånga torra ett par minuter.
  3. Vänd potatisarna i olja och fördela i ett ugnsfat. Pressa potatisarna lätt med handen så de går sönder lite. Strö salt över och baka i ugnen i 30 minuter.
  4. Grilla köttet i 1–2 minuter så det bryns runt om. Täck köttet med kryddörter och bind ihop med steksnöre. Skuffa kolbitarna åt sidan i grillen eller sänk värmen om du använder gasol. Sätt i en stektermometer och lägg tillbaka köttet på grillen. Grilla på indirekt värme i ca 25–30 minuter till en innertemperatur på 54–46°. Ta från värmen och låt köttet vila i ca 15 minuter innan det skärs upp.
  5. Blanda crème fraiche med pressad vitlök, senap, salt, peppar och finhackade örter.
  6. Ansa fänkålen och strimla tunt på mandolin. Skölj radicchio och bryt i mindre bitar. Vänd ihop fänkål, radicchio, mizuna och hackade hasselnötter. Blanda en dressing på olja, vinäger, honung, salt och peppar och droppa över salladen.

Recept: Thomas Alcayaga Foto: Columbus Leth

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons