Grillad kycklingfilé med picklade tomater och örtsås

Recept på grillad kycklingfilé med picklade tomater och örtsås

Satsa på grillat! Denna kycklingfilé med picklade tomater och örtsås är en svårslagen favorit.
06 september, 2019

6 portioner

Här häller du över marinaden på kycklingen efter grillningen, genialt!

Du behöver:

ca 1 kg kycklingfiléer

1 tsk salt

2 krm nymalen svartpeppar

Marinad:

1 dl vit balsamvinäger

1/2 dl vatten

2 dl olivolja

2 finrivna vitlöksklyftor

1 kruka finhackad persilja

2 tsk honung

1 tsk salt

1/2 tsk grovmalen svartpeppar

Ugnsrostad potatis:

1 kg fast potatis

2 msk olivolja

1 msk flingsalt

3 krm nymalen svartpeppar

Picklade tomater:

400 g cocktailtomater

1 dl ättiksprit

2 dl strösocker

3 dl vatten

Örtsås:

1/2 dl olivolja

1 kruka basilika

1/2 klyfta vitlök

2 dl turkisk eller grekisk yoghurt

2–3 krm salt

1 krm nymalen svartpeppar

Till servering:

BBQ-sås

Gör tomaterna så här:

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Blanda ättiksprit, strösocker och vatten i en kastrull.
  3. Koka upp och rör tills sockret löst sig, ställ åt sidan och låt svalna.
  4. Lägg tomaterna på en plåt med bakplåtspapper, ringla över lite olivolja och rosta 10–15 minuter tills tomaterna mjuknat.
  5. Lägg tomaterna i lagen och låt stå kallt i minst 2 timmar, men gärna ett helt dygn.

Gör så här:

  1. Blanda ingredienserna till kycklingmarinaden.
  2. Salta och peppra kycklingfiléerna runt om och grilla dem tills de fått fin yta och har en innertemperatur på 72°. Låt svalna. Skiva och häll över marinaden.
  3. Sätt ugnen på 200°. Dela potatisen i klyftor, behåll skalet på, och lägg i en ugnsfast form.
  4. Ringla över olivolja, strö över salt och peppar. Ställ in i mitten av ugnen och rosta tills gyllene, ca 25 minuter.
  5. Mixa olivolja, basilika och vitlök slätt och blanda ner i yoghurten till örtsåsen. Smaka av med salt och svartpeppar.
  6. Servera kycklingfilén tillsammans med den rostade potatisen, örtsåsen, de inlagda tomaterna och BBQ-sås.
Recept på grillad kycklingfilé med picklade tomater och örtsås

Grillad kycklingfilé med picklade tomater och örtsås.

Av: Anna Wendt/Söderberg Agentur

Foto: Lennart Weibull

Assistent: Sara Idre