Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkarMidsommarmat

Vin till påskmat – 4 favoriter som passar till sill, lax, lamm och dessert

25 mar, 2021 
Vin till påskmat
Att välja vin till sill, lax, lamm och söta desserter är inte helt lätt. Vilket vin passar egentligen till påskmat? ELLE mat & vins dryckesexpert Maya Samuelsson guidar till de bästa vinerna och hur du matchar dem med rätterna på påskbuffén.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Påskpaj med citron och maräng – glutenfriBrand logo
Påskpaj med citron  och maräng – glutenfri
Recept: påskpaj med citron och maräng – glutenfri

Snart påsk och snart fyllt med goda rätter på buffébordet! Men hur ska man tänka när det kommer till att välja vin till påskbordet? Ja, det är inte så lätt med så många olika smaker och rätter på buffén som ju tar oss från sill till grillat lamm.

Numera vin till påsklammet

Traditionellt sett är det öl och snaps som kommer fram på påskbordet eftersom det var det vi producerade själva här i Sverige. Men visste du att vi år 1977 gick från att vara ett spritdrickande land till att dricka mer vin i Sverige? Ju mer vi reste och ju öppnare gränserna blev, större plats fick också vinet på vårt middagsbord och idag är det vanligare att vi dricker rödvin till påskalammet än öl.

Här har jag valt 4 olika viner som funkar till det mesta på påskbuffén. Skål och glad påsk!

1. Domäne Wachau Riesling Selection 2019, Österrike, Wachau (4318) 115 kr.

Laxsnittar med vaktelägg och löjrom med Riesling.

Ett bra vin till påskbordet är Riesling. Dess höga syra och stora fruktighet gör den till ett bra all-around-vin. Alltså, det kanske inte går perfekt med allt, men det går heller inte riktigt dåligt med något, samtidigt som det är gott att dricka bara som det är. Om du däremot vill ha den där extra bra kombinationen till detta vin så är det den feta laxen du ska sikta in dig på.

Annons

Recept på laxsnittar med vaktelägg och löjrom hittar du här.

2. Piemonte Barbera 2019, Italien, Piemonte (72782) 119 kr, ekologiskt.

Vårkyckling med Barbera.

Är du däremot rödvinsdrickare och vill, på samma sätt som med den vita Rieslingen, hitta ett vin som funkar bra till det mesta är Barbera en bra druva att vända sig till. Vi bör nämligen vara försiktiga med att servera ett för tungt rödvin som tar över maten. Denna druva hittar vi i norra Italien där den växer i regionen Piemonte och ger lättare friska viner med mycket smak av körsbär och färska örter. Väldigt prisvärda!

Recept på magisk kyckling med vårsmaker hittar du här.

3. Château Belgrave, Frankrike, Bordeaux, Haut-Médoc 2014 (3925) 389 kr.

Lammstek med pistaschtäcke och Bordeaux.

Låt oss fokusera på en specifik rätt, påskalammet! Något av det absolut mest klassiska att dricka till lamm det är Bordeaux. Ett mytomspunnet exklusivt område i Frankrike där vi kan hitta allt från enkla billiga viner till några av de dyraste flaskorna i värden. Men ska du få uppleva områdets charm bör du vara beredd att lägga ett gäng hundralappar. Prova gärna ett vin med ett par år på nacken som detta. Då kommer fantastiska dofter av våta löv, pennväss och skog fram.

Annons

Recept på pistaschtäckt lammstek hittar du här.

4. Blandy’s Colheita Malmsey 2012, Portugal, Madeira (7833), starkvin 177 kr.

Citronpaj med Madeira

Madeira, den portugisiska ön som producerar ett av världens bästa och godaste starkviner. Med den speciella tillverkningsmetoden Estufagem får vi en dryck full av knäck, choklad och karamelliserade nötter. Du kanske känner till Madeira sedan innan men visste du att det förr i tiden var vårt nattvardsvin? Se till att plocka fram en flaska nu under påsk och njut till alla högtidens sötsaker.

Recept på citronpaj med kakaomördeg hittar du här.

Maya Samuelsson är ELLE mat & vins dryckesexpert, läs mer på hennes blogg för utvalda vintips.

mayasamuelsson.elle.se

Maya Samuelsson

LÄS MER

10 enkla påskdesserter

Klassisk påskmeny – med en twist!

Annons