Magisk kyckling med vårsmaker

Recept på kyckling med vårsmaker

Ljuvlig rätt med vårsmak! Denna kyckling med smak av våren är en riktig favorit. Servera med potatis och rostade grönsaker.
21 mars, 2020

4 portioner

Kyckling:

1 stor kyckling, ca 1,7 kg

150 g naturell färskost

Färsk oregano

Olivolja

Salt och svartpeppar

500 g små potatisar

3 paprikor, gärna röda och gula

1 bunt grön sparris

Skysås:

Steksky från kycklingen

2 dl vispgrädde

½ dl fint hackad oregano

Salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 180°.
  2. Torka kycklingen lätt med hushållspapper.
  3. Rör ihop färskosten med ½ dl hackad oregano, 2 msk olivolja, salt och peppar.
  4. Lossa försiktigt skinnet på kycklingen utan att det brister (Obs: Det gör du lättast på en stor ekologisk kyckling för de har ofta tjockare skinn).
  5. Peta upp en kant av skinnet och lossa det sedan varsamt med fingrarna.
  6. Fördela färskostsröran jämnt under skinnet.
  7. Gnid in ovansidan av kycklingen med olivolja och strö salt och peppar över.
  8. Lägg kycklingen i en stor ugnsfast form och stek i ugnen i ca 90 minuter.
  9. Skrubba potatisarna och vänd runt dem i en skål med olivolja, salt och peppar.
  10. Fördela i ugnsfatet runt kycklingen när det är ca 45 minuter kvar av kycklingens stektid.
  11. Skär paprikorna i strimlor.
  12. Bryt av de nedersta delarna på sparrisarna och kasta dem. Skär sparrisarna i stora bitar.
  13. Ta ut kycklingen från ugnen och häll stekskyn i en kastrull.
  14. Låt kycklingen vila i rumstemperatur i 15 minuter. Håll potatisarna varma.
  15. Koka upp skyn med grädde och smaka av med finhackad oregano, salt och peppar.
  16. Rosta lök, paprika och sparris i en stekpanna i 2 msk olivolja.
  17. Strö hackad oregano över.
  18. Servera kycklingen med varma potatisar, sås och rostade grönsaker.
Recept på kyckling med vårsmaker

Magisk kyckling med vårsmaker.

Av: Julie Hey
Foto: Betina Hastoft

LÄS MER:

6 härliga recept med smak av våren

Marockansk kyckling med rotfrukter

Kyckling saltimbocca med örtsås