Lammstek med krämig potatisgratäng

Lammstek med krämig potatisgratäng.

Pistaschtäcket ger god smak och konsistens till lammsteken. Rotselleri i potatisgratängen gör den lite sötare, vilket matchar lammet.
14 augusti, 2018

4 personer

Lammstek:

800 g lammstek

Pistasch- och myntamarinad:

2 vitlöksklyftor

100 g osaltade pistaschmandlar

1 knippe slätbladig persilja

1 knippe mynta

1 citron, rivet skal

1 dl olivolja

salt

färskmald svartpeppar

Krämig potatisgratäng med rotselleri:

400 g potatis

400 g rotselleri

30 g smör

1 vitlöksklyfta

1 dl vispgrädde

1 krm riven muskotnöt

salt

färskmald svartpeppar

100 g riven västerbottensost

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala potatis och rotselleri och skär i tunna skivor, gärna på mandolin. Lägg skivorna omlott i en smord ugnsfast form. Skär smöret i bitar och strö över formen.
  2. Skala och finhacka vitlöken. Rör ihop grädde med muskotnöt, vitlök, salt och peppar och häll blandningen över formen. Strö över västerbottensost i ett jämnt lager och grädda i ugnen i cirka 35 minuter eller tills rotsakerna är genomkokta. Lägg eventuellt på folie om den får för mycket färg.
  3. Skala och hacka vitlöken till marinaden. Hacka pistaschmandlarna. Skölj och hacka persilja och mynta. Blanda alla ingredienserna till marinaden i en skål.
  4. Putsa köttet. Gnid in köttet med hälften av marinaden, spara resten. Bryn köttet i stekpanna på alla sidor, tills köttet når 65° i innertemperatur. Låt vila 10 minuter innan du skär upp och serverar tillsammans med resten av marinaden.
Lammstek med krämig potatisgratäng.

Lammstek med krämig potatisgratäng.

Av: Camilla Zarah Lawes
Foto: Betina Hastoft