Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

Vegansk julmat – 11 festliga recept

05 nov, 2020 
Recept på vegansk julmat
Ute efter ett helveganskt julbord i år? Inspireras av våra 11 favoritrecept – helt utan kött eller animaliska produkter.
Annons
Julpyssla med Sofia Wood & Elsa BillgrenBrand logo
Julpyssla med Sofia Wood & Elsa Billgren

När det kommer till julbord och nyårsmiddagar är båda ofta förknippade med kött, fågel, fisk, ägg och mejeriprodukter. Men det är självklart inget måste – det finns många goda veganska alternativ att ersätta med. Vi har samlat 11 rätter, både förrätter och huvudrätter, som lyfter julkänslan utan att kompromissa med dina veganska preferenser. In och inspireras!

1. Vegansk skärgårdssill med aubergine

Sill är en klassiker på julbordet och självklart går den att göra vegansk. Denna sillvariant har en bas av aubergine. Auberginen ligger i sin tur i en härlig krämig och smakrik sås med vegansk crème fraiche, tångrom och äggfri majonnäs. Du kommer garanterat inte att bli besviken!

Recept på vegansk skärgårdssill med aubergine

2. Purjolök och fänkål i foliepaket

Genom att tillaga mat i folie framhävs smaken och maten får samtidigt en saftigare konsistens. Det här foliepaketet med purjolök och fänkål sköter sig själv medan du kan lägga fokus på andra komponenter till julbordet. Enkelt, smidigt och jättegott!

Annons
Recept på purjolök och fänkål i foliepaket

3. Läckra Minipiroger med spenat

Addera en läcker liten munsbit till julbordet! Piroger är alltid gott och dessa minipiroger med spenat är lagom matiga och perfekta när det vankas julbuffé. Minipirogerna passar bra med hummus.

4. ZA’ATAR-BAKADE MORÖTTER MED HUMMUS

Ute efter ett läckert tillbehör till julbordet? Bjud på za'atar-bakade morötter med hummus. Denna goda och varma sallad är en riktig smaksensation och blir ett friskt inslag på julbordet.

Annons
Recept på za'atar-bakade morötter med hummus

5. Quinoa- och kikärtsbollar

Dags att ge köttbullarna nytt liv och byta ut mot ett minst lika gott vegetariskt alternativ. Dessa quinoa- och kikärtsbollar innehåller vitlök och persilja och fungerar lika väl på julbordet som i en god tomatsås.

Recept på quinoa- och kikärtsbollar

6. Fyllda paprikor med svamp, nötter och tomater

Maxa julbordet med fyllda paprikor! Fyllda paprikor är enkla att göra både vegetariska och veganska och det bästa är att de går att variera i det oändliga. I det här receptet används skogschampinjoner, valnötter och soltorkade tomater. En garanterad succé på julbordet!

Annons
Recept på fyllda paprikor med svamp, nötter och tomater

7. Ugnsbakad pumpa med baba ganoush

Pumpa är synonymt med hösten, men är en underskattad ingrediens som även passar utmärkt på julbordet. Testa ugnsbakad pumpa för ett gott och matigt resultat men också för att underlätta för dig själv – slipp matstressen och låt ugnen göra jobbet. Servera pumpan med rökig baba ganoush.

8. Polka- och gurksnittar med hummusröra

Låt raw food få ta plats på julbordet! För dig som vill testa raw food är det bra att försöka utgå från ekologiska ingredienser som är i säsong. Polka- och gurksnittarna är inte bara underbart goda utan också vackra, färgstarka inslag som garanterat gör intryck på julbordet. Receptet passar självklart året om med flera olika röror!

Annons
Recept på polka- och gurksnittar med hummusröra
Polka- och gurksnittar med hummusröra.

9. Grillad zucchini med bönor och salta mandlar

Om du är sugen på en fräsch sallad till julbordet är det här helt rätt recept för dig. En frisk och smakrik sallad innehållande grillad zucchini, matiga bönor och salta mandlar. Supergod och enkel att slänga ihop!

Recept på grillad zucchini med bönor och salta mandlar

10. Julkryddade veganska köttbullar

Byt ut de klassiska köttbullarna mot en i princip identisk motsvarighet. Skillnaden? De är veganska, förstås. Här används kikärtsfärs med julkryddor och dijonsenap som bas för goda veganska bullar. Ett uppskattat inslag för hela familjen!

Annons
Recept på julkryddade veganska köttbullar

11. Vegansk skinka på rotselleri

En griljerad rotselleri är läskigt lik den klassiska julskinkan, med ett lika gott resultat – om inte godare. När rotsellerin har bakats i ugn får den en underbart söt smak med en härligt nötig underton.

Recept på vegansk julskinka på rotselleri

LÄS MER:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons