Stor champagneguide: Så väljer du rätt champagne till nyårsmenyn

26 nov, 2020 
AvLinnéa Ruiz Mutikainen
AvLinnéa Ruiz Mutikainen
Stor champagneguide om hur du väljer rätt champagne till nyårsmenyn
Champagne i all ära, men hur hittar vi rätt champagne och passar ens champagne till huvudrätten? ELLE Mat & Vin reder ut!
Annons

Nyår är inte långt borta och för många är champagne ett givet inslag när det nya året ska firas in. Även om årets nyårsfirande inte lär se ut som det brukar går det ändå att fira in 2021 med bubbel i glasset. Vi har samlat smarta tips värda att tänka på när du letar efter rätt champagne till nyår. Skål!

Bra att tänka på när du väljer champagne till nyårsmenyn:

Planerar du en nyårsmeny med flera rätter? Kom ihåg att all champagne inte passar till all slags mat. Önskar du ett glas bubbel till efterrätten? Då passar en söt champagne allra bäst. Om du istället söker efter champagne till förrätt eller huvudrätt kan en torrare variant lämpa sig bättre.

Mindre sött med torrt

En torr champagne i kategorin brut och saltare snacks och tilltugg gifter sig fint med varandra. Salta nötter, en festlig ostbricka och läckra tryffelchips passar alla utmärkt med en torr champagne i glaset.

Torrt med salt

En torr champagne passar bra med salta smaker, exempelvis saltare nyårsförrätter som vit fisk, toast skagen eller ostron.

Annons

Sött med sött

Runda av nyårsmåltiden med en söt dryck i glaset. Om du vill dricka ett glas champagne till efterrätten passar en sec eller demi sec champagne allra bäst.

Passar champagne till huvudrätten?

En vanlig fundering är hur bra champagne egentligen passar till huvudrätter. Oavsett om det är nyår eller inte så består huvudrätten ofta av många olika smaker, vilket kan fungera med en fylligare champagne i glaset.

Värt att notera är att tyngre rätter och champagne inte nödvändigtvis är den bästa matchen, men om du tänker dig en lättare huvudrätt kan champagne komplettera fint. Testa en rosévariant för en fräsch dryck med intensiva smaker som passar bra till lättare kött- och fiskrätter och grönsaker.

Källa: Moët & Chandon.

LÄS MER:

Annons
Innehåller annonslänkar