6 ostar och viner som är goda tillsammans

09 apr, 2019 
AvRedaktionen
Vi tipsar om passande viner till olika ostar.
Godast till ost är pigga vita viner och drycker med frisk syra – och ät gärna osten före middagen! Det finns massor av roliga kombinationer. ELLE mat & vins vinexpert Ia Orre tipsar om några av sina bästa.
Annons

En perfekt ostbricka behöver inte innehålla mer än tre till fem väl valda ostar. Servera gärna bröd och marmelad till, eller som här – kanderade nötter med syltade apelsinskal.

Vilka viner passar till ost?

En generell och bra regel är: utgå från ursprunget. Varifrån kommer osten och vad dricker man till den här osten i området? De fungerar oftast alltid bra tillsammans. Söta viner ger ofta fina smakbrytningar till salta och lagrade ostar. Torr äppelcider är också väldigt gott till ostar och ibland är även öl ett kul val, ta i så fall lite starkare och mörkare öl, gärna med liten sötma.

Här är sex goda kombinationer att testa!

Sex goda viner som passar till ost.
Sex goda viner som passar till ost.

1. Champagne + parmesan

Moët & Chandon Brut Impérial, Champagne, Frankrike (nr 7518) 395 kr.

Torr frisk och pigg champagne med fruktig smak med inslag av blodapelsin, gula äpplen, bröd och mineral. Passar också fint till annan lagrad hårdost, till gräddig Brillat Savarin, brie eller langres. Ost serveras ju ofta på små läckra snittar eller toasts tillsammans med champagne före maten. Hur gott som helst!

Annons

2. Sherry + Manchego

Lustau La Ina Fino, Jerez, Spanien (BS 8294) 87 kr (375 ml)

Fino är en torr sherry som säljs på halv flaska för den är en färskvara som inte ska sparas mer än några dagar, men med spännande smak som passar helt perfekt till tapas före maten. Prova till spanska fårosten Manchego, goda oliver och kanske en inlagd paprika med sardell och pâta negra. Som en liten resa till Spanien, faktiskt!

3. Sancerre + Chèvre

Sancerre Les Belles Dames 2017, Loire, Frankrike (2245) 169 kr.

En klassisk kombination som brukar ”gifta sig” i munnen. Ett gott ungt friskt sauvignonvin och gärna en lite torrare getost, som till exempel Crottin de Chavignol, Sainte-Maure, Valençay, gör att osten vaknar till liv och får en krämig konsistens och syran i vinet och syran i osten blir till en tredje smak, om man har tur! Passar som tilltugg till ett glas vitt före maten eller som en hel förrätt i en sallad…

Annons

4. Gewurztraminer + Münster

Gustave Lorentz, Gewurztraminer Réserve 2016, Alsace, Frankrike (5244) 99 kr.

Från Alsace kommer dessa mäktiga smaker. Vinet är vitt och aromatiskt nästan oljigt och lite mäktigt med toner av rosenblad, lichifrukt, och mogna söta päron. Kittosten Münster är en riktig stinkbomb, men låt dig inte skrämmas. Den har ett underbart inre som tillsammans med Gewurztraminer blir till en balanserad njutning. Voilà! Måste testas!

5. Torr Cider + Camembert de Normandie

Boulard Cidre Biologique,Normandie, Frankrike (1848) 49 kr.

I Normandie gör man torr cider på äpplen och ibland päron. Komjölksosten Camembert de Normandie kommer också därifrån har vitmögelyta och doftar som en hel ladugård men smakar salt och ljuvligt. Prova med cider till så som man ofta får osten serverad på plats.

6. Vitt vin från Loire med sötma + Roquefort

Moulin Touchais 2001, Coteaux du Layon, Anjou-Saumur, Loire, Frankrike (4196) 269 kr.

Annons

Gyllengult och med utvecklad smak av honung, torkade aprikoser, mandelmassa och citronmarmelad och – svamp! Men åh, så läckert! Sött vitt med fin syra av Chenin blanc-druvan kontrasterar häftigt med den blå fårlostens mögel och sälta.

Vi tipsar om passande viner till olika ostar.
Den perfekta ostbrickan! Foto: Stine Christiansen

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons