Populärt: Mat Vegetariskt Alla recept Somriga drinkar Grillat Vintips till middagen Sommarmat

Så erövrade prinsesstårtan USA – därför älskar amerikaner den

16 jul, 2025
Så erövrade prinsesstårtan USA – därför älskar amerikaner den
Sheviakova Kateryna
Ingen har missat prinsesstårtans revival – allra minst amerikanerna. Men hur blev vår prinsesstårta så stor i USA egentligen? Smak, utseende och tekniska svårigheter kan vara nyckeln!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Bakat och klart #1 – Godaste jordgubbstårtanBrand logo
Bakat och klart #1 – Godaste jordgubbstårtan

Först var det vårt lösviktsgodis som tog sig över andra sidan Atlanten och tog USA med storm. Överallt dök de upp videos på amerikaner som köpte godis och provade, Bubs tog slut och succén var ett faktum. Men enligt The Guardian hände något i våras, något märkligt började hända på Fillmore Bakery i San Francisco som specialiserat sig på gammaldags europeiska desserter, kunderna började fråga efter den virala "princess cake".

Vår vackra kupolformade prinsesstårta täckt med slät, grön marsipan med fluffig bottnar, hallonsylt, vaniljkräm och perfekt vispad grädde hade helt plötsligt blivit viral. Från en dag till en annan verkade prinsesstårtan finnas på varenda trendig restaurang i Los Angeles och New York och i varenda flöde på TikTok. Det dök till och med upp ljus som doftade prinsesstårta.

Annons

Det svenska konsulatet i San Francisco bekräftade fenomenet för The Guardian och berättade att trenden verkade drivas av innovativa konditorer som Hannah Ziskin, vars pizzaställe i Echo Park länge serverat en egen variant av den kungliga tårtan, men också av snabba matkreatören på sociala medier som hoppat på trenden.

Vid första anblick verkade vår mest älskade tårta vara ännu en fluga som skulle dö lika snabbt som den kom. Men den tekniska svårighet som krävs för att lyckas med prinsesstårtan antyder att så inte är fallet. Att det är en tårta inte alla kan lyckas med verkar tilltala folk ännu mer. Den har varit en teknisk utmaning i The Great British Bake Off där den släta marsipanen nästan tog kol på deltagarna. Det krävs ett visst mått av skicklighet för att lyckas.

Annons

– Det är en svår sak att göra bra och presentera väl, utan att marsipanen spricker. Den är mer i världen av professionell bakning och det finns något som är lite otillgängligt med den, sade Hannah Ziskin till The Guardian

Två bitar prinsesstårta i en take away-låda
Maksim Mikheev

Nya tolkningar väcker känslor

För oss är prinsesstårta synonymt med firanden – här dyker den upp på födelsedagar, studenter och avtackningar. Den 7 mars, eller ”fössta tossdan i mass”, är det prinsesstårtans dag och Svenska turistbyrån uppskattar att det säljs en halv miljon prinsesstårtor varje år. För oss är prinsesstårtan konstant närvarande och det ses med viss skepsis på den som vill göra ändringar i det välbeprövade receptet. Emelie Kihlstrom är uppvuxen i Sverige och driver restaurang Hildur i Brooklyn, New York, där hon bestämde sig för att återuppfinna den klassiska desserten.

Annons

– Jag var personligen inte ett stort fan, sade hon till The Guardian. Vi har alltid ätit den på samma sätt, det fanns aldrig någon variation.

På sin fransk-skandinaviska restaurang serverar hon en portionsstor rosa variant med drottningsylt med en lättare diplomatkräm, vilket är en lyxig blandning av vispad grädde och vaniljkräm, istället för den traditionella vaniljkrämsfyllningen.

Prinsesstårta
Ivana Lalicki

Även Hannah Ziskin har tolkat receptet och bakar en chiffonkaka med olivolja för att ge den mer smak och lagt till mascarpone i grädden. För att underlätta för sig själv bakar hon tårtan i form av en prinsess-stubbe och gäster mailar för att be henne spara en bit till just till deras middag. Marsipanrosen har hon ersatt med riktiga blommor.

Annons

Även om gästerna älskar dessa varianter har de väckt starka reaktioner på sociala medier, inte minst från svenska prinsesstårte-älskare som tycker ”amerikaner förstör allt” och absolut inte vill se några förändringar göras i receptet. Men samtidigt har vi varit väldigt mottagliga för t ex Sturehofs prinsesstårta i coupeglas, något som blev prinsesstårtans återuppståndelse här i Sverige. Plötsligt skyndade sig folk hit för att äta den iögonfallande desserten och matkreatörer återskapade den i rasande fart. Succén var mer än vad restaurangen någonsin kunnat räkna med och många versioner har dykt upp sen dess, även på det svenska bageriet Ferrane i Brooklyn.

Det pågår debatter om var man kan hitta den bästa prinsesstårtan i USA. Quarter Sheets är bland de tävlande, enligt Hannah Ziskin nämns ofta Lost Larson i Chicago, Sant Ambroeus i New York och Copenhagen Pastry i Los Angeles. Samtidigt pågår det debatter hur mycket man får ändra i ett recept innan det slutar vara en prinsesstårta och blir något annat. Och även om det verkar otänkbart att byta grädde mot mascarpone så kanske det är just det här som är det fina när vi delar saker över landsgränser – nya versioner kommer och går men klassikern består. Handen på hjärtan, hur många av oss har inte använt grädde i carbonara?

Blev du sugen på prinsesstårta? Här är 5 prinsesstårtor med en twist!

5 ljuvliga prinsesstårtor
Så gör du goda sandwichkakor hemmaBrand logo
Så gör du goda sandwichkakor hemma

Artikelinspiration: theguardian.com
Foto: TT

Annons