Maxa smaken i svampen – så undviker du de vanligaste misstagen
Har du varit ute och skördat skogens guld? Eller väntar du kanske tills trattkantarellerna tittar upp? Smörstek och lägg på toast, gör en svamprisotto eller en mustig svampsås, möjligheterna är många och med rätt tillagning lyfter svampen i stort sett vilken rätt som helst. Svamp är inte bara gott, det är även hållbart och näringsrikt. Fullt förståeligt är det många som oroar sig för att förstöra den under tillagning och det är vanligt att svampen blir vattning snarare än gyllenbrun och krispig.
– Det är lätt att tro att man bara ska slänga svampen i pannan med lite olja och kryddor, men det finns några viktiga moment som påverkar resultatet. När du väl förstår hur svampen beter sig i värme blir det enkelt att lyckas, säger Karin Wenner, receptkreatör på HelloFresh.
För att ta hand om svampen på bästa sätt delar Karin med sig av sina tips för att maxa smaken och undvika vanliga misstag.
Så tar du hand om svampen – 3 tips
1. Stek torrt och med tålamod
Ett av de vanligaste misstagen är att börja med fett i pannan. Eftersom svamp innehåller mycket vätska gör fettet att den snarare kokas än steks om det tillsätts för tidigt.
– Börja alltid med en torr panna på hög värme. Lägg i svampen som den är och låt den ligga still, då släpper den sin vätska av sig själv. När vätskan kokat bort kan du sedan tillsätta smör eller olja. Då får du en fin stekyta och en mycket rikare smak, säger Karin Wenner.
2. Rör inte om för mycket
Ett annat vanligt misstag är att röra om för ofta. När man rör om förhindrar man svampen från att få kontakt med den heta pannan, vilket krävs för att ytan ska bli krispig.
– Våga låta svampen ligga i fred. Rör bara om någon gång ibland så att den får tid att stekas jämnt. Då blir den både finare och godare, säger Karin.
3. Vänta med kryddningen
Att krydda för tidigt, särskilt med salt, kan dra ut ännu mer vätska ur svampen och göra det svårare att få till en krispig yta. Vänta därför med kryddningen tills svampen får färg innan du kryddar. På så sätt får du en fastare konsistens och en djupare smak.
– Vill du lyfta smaken ytterligare kan du tillsätta vitlök, örter eller en skvätt citron mot slutet. Men se till att inte överrösta svampens naturliga umami, ibland räcker det med lite flingsalt och smör!
Och när svampen är plockad och förberedd vad ska man då laga? Som sagt, det finns så mycket gott att laga med skogens guld! Här har vi valt ut några av våra favoritrecept!
kantarellpaj med två sorters ost
Tänk att fylla en hel paj med solgula kantareller och kombinera med både roquefort- och västerbottensost – låter inte det som en dröm?
Recept: Kantarellpaj
Bovetepannkakor med smörstekta kantareller
Toppa pannkakorna med massa smörstekta kantareller och dennes bäste smakkompis parmesan – mums!
Recept: Bovetepannkakor med kantareller
Svamptoast med fyra sorters svamp
Få saker slår en riktigt god svamptoast! Här gör vi en variant med fyra olika sorter, det går givetvis fint att blanda fritt med svamp efter tycke och smak.
Recept: Svamptoast
Pappardelle med svamp, nötter och parmesan
Det hade inte varit rätt att tipsa om goda svamprecept och inte ha med en svamppasta. Det här är vår favorit alla gånger om!
Recept: Pappardelle med svamp
Omslagsfoto: TT