Så gör du Gräddig svampsås – som passar till allt

Recept på gräddig svampsås

Betina Hastoft
En gräddig svampsås, fylld med smak av umami, passar till det mesta. En sås du bara måste kunna göra!
01 september, 2021
2:00

Efter reklamen: Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen

(2:00)

Gräddig svampsås

Passar utmärkt till kött och potatis eller att röra ner i nykokt pasta, gärna toppad med parmaskinka och persilja.

Gör din egen gräddiga svampsås
Betina Hastoft

4 portioner

Du behöver:

150 g shiitakesvamp eller blandsvamp
1 liten gul lök
1 ½ msk olivolja till stekning
1 msk smör till stekning
½ dl rött vin
4 dl kalvbuljong
1 ½ msk mörk soja
2 ½ dl vispgrädde
1 tsk strösocker eller vinbärsgelé
Salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Ansa och rengör svampen utan att skölja den under vatten. Skär svampen i mindre bitar. Hacka löken fint.
  2. Stek svampen i en blandning av smör och olja, tills den tar färg. Tillsätt rödvin och låt vätskan koka in.
  3. Tillsätt buljong, soja och vispgrädde och koka i 10–15 minuter under omrörning då och då.
  4. Smaka av med socker eller gelé, salt och peppar. Häll upp såsen i en varm såskanna och servera.

Recept: Julie Hey Foto: Betina Hastoft

Missa inte

Pasta med krämig svampsås

Comfort food när den är som bäst!

6 lyxiga och lättlagade recept med svamp

Vad sägs om en lyxig soppa eller krämig gryta?

Färsbiffar med krämig svampsås och potatis

Höstens smaker i en rätt!