Så gör du Gräddig svampsås – som passar till allt

Recept på gräddig svampsås

Betina Hastoft
En gräddig svampsås, fylld med smak av umami, passar till det mesta. En sås du bara måste kunna göra!
01 september, 2021
Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen
2:00

Efter reklamen: Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen

(2:00)

Slå på ljud

Gräddig svampsås

Passar utmärkt till kött och potatis eller att röra ner i nykokt pasta, gärna toppad med parmaskinka och persilja.

Gör din egen gräddiga svampsås
Betina Hastoft

4 portioner

Du behöver:

150 g shiitakesvamp eller blandsvamp
1 liten gul lök
1 ½ msk olivolja till stekning
1 msk smör till stekning
½ dl rött vin
4 dl kalvbuljong
1 ½ msk mörk soja
2 ½ dl vispgrädde
1 tsk strösocker eller vinbärsgelé
Salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Ansa och rengör svampen utan att skölja den under vatten. Skär svampen i mindre bitar. Hacka löken fint.
  2. Stek svampen i en blandning av smör och olja, tills den tar färg. Tillsätt rödvin och låt vätskan koka in.
  3. Tillsätt buljong, soja och vispgrädde och koka i 10–15 minuter under omrörning då och då.
  4. Smaka av med socker eller gelé, salt och peppar. Häll upp såsen i en varm såskanna och servera.

Recept: Julie Hey Foto: Betina Hastoft