Gräddig svampsås
Passar utmärkt till kött och potatis eller att röra ner i nykokt pasta, gärna toppad med parmaskinka och persilja.
4 portioner
Du behöver:
150 g shiitakesvamp eller blandsvamp
1 liten gul lök
1 ½ msk olivolja till stekning
1 msk smör till stekning
½ dl rött vin
4 dl kalvbuljong
1 ½ msk mörk soja
2 ½ dl vispgrädde
1 tsk strösocker eller vinbärsgelé
Salt och svartpeppar
Gör så här:
- Ansa och rengör svampen utan att skölja den under vatten. Skär svampen i mindre bitar. Hacka löken fint.
- Stek svampen i en blandning av smör och olja, tills den tar färg. Tillsätt rödvin och låt vätskan koka in.
- Tillsätt buljong, soja och vispgrädde och koka i 10–15 minuter under omrörning då och då.
- Smaka av med socker eller gelé, salt och peppar. Häll upp såsen i en varm såskanna och servera.
Recept: Julie Hey Foto: Betina Hastoft