Maten, drycken och tårtan – 11 måsten på midsommar
Midsommar är min absoluta favorithögtid! Det betyder att sommaren officiellt är här och nu väntar veckor med ljumna sommarkvällar och solnedgångar som aldrig tar slut. Oavsett vilket väder det är eller om ni sitter instängda i en lägenhet i stan eller är ute och dansar runt stången på landet så är sällskapet såklart helt avgörande för en lyckad midsommar.
Men som alla vet är det inte det lättaste att organisera en stor grupp människor med olika viljor så det brukar löna sig att lägga lite extra tid på planeringen. Vi brukar dela upp ansvaret: någon fixar lekar, någon styr upp ett quiz, alla får ansvar för 1-2 två rätter till lunch och middag, någon får fixa drinkar och snapsvisor. Enklast är att den som är bra på något får fixa just det!
Allt från maten på bordet till drycken i glaset – här är ett par absoluta måsten som jag inte kan vara utan på midsommar!
På bordet
Skagencheesecake
Färskpotatis i all ära men har du ätit en skagen- eller löjromscheesecake? Det är en typiskt sådan grej jag bara äter en gång om året och det är på midsommar. Här är det bara fantasi och kreativitet som sätter gränser, välj efter tycke och smak. En lyxig variant är denna löjromscheesecake med räkor och brynt smör som blir härligt krämig men färskost och crème fraîche. Har ni en vegetarian – frukta inte – denna veganska skagencheesecake är riktigt god och har funnits på vår midsommarbuffé de senaste åren, även om inga veganer varit på plats.
Recept: Löjromscheesecake med brynt smör och vegansk skagencheesecake
Västerbottenspaj
Västerbottenspajen hör hemma på alla bord – påsk, kräftskiva, knytis, student och givetvis midsommar! Visst är den oslagbart god som den är med en klick smetana, finhackad rödlök och valfri rom på toppen. Men det skadar inte att ge den en liten twist, antingen med sparris eller med tomater.
Recept: Västerbottenspaj med rostade tomater
Sparris
Sparris måste finnas på midsommar! Jag bryr mig inte så mycket om hur den serveras, så länge den är där. Känner vi oss lata eller stressade med allt fix nöjer vi oss med att lägga sparrisen direkt på grillen. Men det här är ju en råvara som passar i allt – lägg dem i pajen, servera i en sallad eller gör snabba flarn med färdig pizzadeg!
Recept: Sparrisflarn med sparris och burrata
Jordgubbstårta
En gång om året är en jordgubbstårta på sin plats och det är på midsommar. Jag brukar vara ansvarig för desserten och gillar att slå på stort, ju större och maffigare tårta desto bättre! Inga färdigköpta tårtbottnar eller färdig vaniljkräm. Tidigare år har jag bakat en läcker jordgubbstårta med lemoncurd-grädde och savoiardikex och denna jordgubbstårta deluxe i tre lager med mascarponekräm. Men i år får det nog bli Camilla Hamids otroliga sommartårta som får avsluta middagen!
Recept: Camilla Hamids sommartårta
I glaset
Resorb
Behöver jag säga mer? En förklaring är kanske överflödig här men det skadar absolut inte att tillföra kroppen extra vätska och salter under (förhoppningsvis) en varm dag, med både fysiska aktiviteter i form av lekar och dans och för många en hel del alkoholintag. Drick det inte bara en resob innan du går och lägger dig eller dagen efter, utan under HELA dagen – innan, under, efter. Bunkra två rör per person säger jag.
Dryck på burk
Allt för många midsomrar har jag släpat på ett glas vin under lekar och midsommarstångsbyggande och det är inte en bra idé. Spara på både glas och innehåll till de sittande aktiviteterna, såsom lunch och middag, och satsa på ett gott, ta med-vänligt alternativ för de rörliga aktiviteterna. Två favoriter som följer med ut på landet i sommar är någon Stockholms Bränneris färdiga cocktails, som årets Garden Smash (89168), och Carlsbergs nya Hoppy Lager (18041).
Alkoholfria alternativ
Alkoholfria alternativ är inte bara för den som ska köra eller den som råkar vara gravid, idag väljer många alkoholfritt av många olika anledningar. Själv gillar jag att ha det som alternativ då jag inte klarar av att börja dricka vid lunch om jag ska hålla igång fram till sent inpå småtimmarna. Så jag varvar med gärna med goda alkoholfria alternativ. Mina två favoriter just nu är antingen en cocktail från ISH, deras mojito är riktigt bra och uppfriskande, eller proxyvinet Arensbak som har en något kryddig smak men inslag av rooibos, hibiskus och fläder.
Dagen efter
Iskaffe
En iskall kaffe är alltid gott men av någon anledning är det alltid godare dagen efter en riktigt bra fest. Kanske är det kombinationen kyla och koffein som gör att man piggar på sig lite snabbare, eller så är det känslan av att ha något kallt i handen som påminner om en drink. Det är inte komplicerat, allt du behöver är is, kaffe och mjölk för den som föredrar. Har du ork gör du denna: iskaffe med kondenserad mjölk.
Bra bakis-mat
Ta reda på färskpotatis från dagen innan och styr upp en riktigt god brunch – mackmästaren Hedvig Henreksson har satt ihop en otrolig macka som du kan göra med gårdagens färskpotatis. Toppa med friterad kapris och fet dragonmajonnäs – precis vad man behöver!
Recept: Smörrebröd med färskpotatis, friterad kapris och dragonmajonnäs
Bloody Mary
Bättre återställare finns inte. Vakna till liv med vodka, tomatjuice och tabasco och ta tillvara på dagen efter. Nu är det långhelg och du vill inte spendera midsommardagen med att ligga bakfull i ett mörkt rum. Ta med alla ingredienser bara, ni kommer inte ångra er! Så gör du återställaren Bloody Mary.
En god bok
Finns det en hängmatta – hugg den! Om inte, bunkra upp med kuddar och en filt, hitta en solig plats och ta med din iskaffe ut. Gör dig bekväm och läs. Årets sommarläsning för mig är hyllade och hatade Ett litet liv men vill du ha något mer lättsamt kan jag tipsa om uppföljaren till vin-deckaren I vinet ingen sanning – del två Falsk som vin finns nu ute.
Foto: TT, mfl