Jennifer Eriksson släpper sin andra kokbok – där mat får vara mat
Opretentiösa matlagning och göteborgscharm verkar vara framgångsreceptet för Jennifer Eriksson, som för sina över 100 000 följare på Instagram kanske är mer känd som @gottigheter. Hon är matkreatören som äter allt utom selleri och beskriver sig själv som Sveriges vanligaste person. En vanlig person som lagar allt utom vanlig mat.
– Jag är verkligen Sveriges vanligaste person känner jag, haha! Bor i centrala Göteborg, jobbar, äter, tränar, träffar kompisar och sover. Drömmer om familj men älskar också friheten i att kunna gå ut och dricka öl en sketen tisdag på stan, säger Jennifer.
Jennifer jobbar heltid inom fastighetsbranschen och roddar Gottigheter, sociala medier och bokskrivandet vid sidan av. Orimligt och övermäktigt tycker många, men jättekul tycker Jennifer.
– Mitt Instagramkonto tog fart under pandemin när fler jobbade hemma, åt hemmaluncher och bjöd in till middagar. Tror att jag anses som "en helt vanlig människa" på sociala medier också för att jag även i min matlagning visar när det går åt helvete och delar med mig av hela processen. Inte bara det "perfekta" slutresultatet. Och det gör nog att jag har en rätt hög igenkännighetsfaktor, vilket jag tror varit en stor del av min framgång!
Och visst känner man igen sig i det Jennifer delar, att följa henne på Instagram är som att hänga i en kompis kök medan man väntar på att få middagen serverad. Men på frågan om mat alltid varit en stor del i hennes liv är svaret både ja och nej. Även om hon alltid älskat mat och att äta mat, så har hon inte alltid älskat själva matlagningen. När hon flyttade hemifrån kom hon dock till samma insikt som många andra.
– Det blev man ju illa tvungen till när man flyttade hemifrån men där väcktes också en nyfikenhet i att nu kan jag ju laga prick vad jag vill! Jag fick utlopp för min kreativitet i matlagningen tror jag.
Smakprov ur kokboken: Nudelsallad med koreanska köttbullar
Gottigheter: En kokbok till är, som namnet tydligt antyder, Jennifers andra kokbok. 2023 toppade hennes första kokbok Gottigheter: En kokbok försäljningslistorna och sedan dess har fansen väntat på en uppföljare. Dock hade Jennifer lovat sig själv att aldrig skriva en kokbok igen, det var ett alldeles för långt och påfrestande projekt.
– Meeen jag kunde inte hålla mig när jag kom på kul recept jag ville dela med mig av och det är ju väldigt kul att skriva en bok! Så jag var tvungen! Till skillnad från förra boken har jag bojkottat smårätterna och låter större rätter och egna portioner få ta plats. Jag tror det går i linje med den värld vi lever i just nu – vi vill bli mätta, känna att vi har råd att bjuda till och inte lägga för mycket tid på att laga 50 olika rätter.
Gottigheter: En kokbok till är en samling av massa gott – eller gött som Jennifer hade sagt – och fokuserar denna gång på rejäla portioner, tips på småplock att äta innan middagen och något sött som passar bra efter. Hon uppmanar till dubbeldipp, delar med sig av dryckestips till alla recept och bjuder på menyförslag för den som vill kombinera rätterna.
– Folk gillar att få saker å ting serverat på silverfat – och jag serverar! Därför har jag satt ihop lite menyförslag och även parat vin med rätter. Så slipper man använda sin hjärna – perfekt!
Fastän Jennifer delat med sig av sina recept i flera år blir hon fortfarande chockad när hennes följare berättar att de lagar hennes recept. Hon tackar ofta sina följare på Instagram och även i kokboken.
– Det är så knäppt! Att mitt kylskåpsrens kan bli någons fredagsmiddag, så kul! Mina följares engagemang är absolut inget jag vill och kan ta för givet, det är ju väldigt mycket på grund av dem jag har möjlighet att göra det jag gör idag. Jag tror min följare ser mig som en "riktig kompis" och därför är så hängivna och verkligen lyssnar på det jag säger. Vilket såklart är både läskigt och kul – så jag försöker också använda min plattform till att bidra med mer bra grejer än bara goda recept.
Smakprov ur kokboken: Mega chocolate chip cookie
Kokboken är en härlig blandning av allt det där goda, enkla och piffiga som gör att man inte kan slita sig från Jennifers flöde. För det otränade ögat kan det verka som att kokboken saknar en röd tråd. Så är inte fallet. Boken har den rödaste tråden av dem alla – allt är gött! Och det kanske är det viktigaste när det kommer till mat, att den ska vara just god. När jag ber henne beskriva sin matfilosofi är svaret både enkelt och inspirerande.
– Vi lever i en värld där det finns tillräckligt med pekpinnar, måsten och förväntningar och därför är det så gött att låta maten få vara just precis mat. Kravlöst och kul! Absolut lättare sagt än gjort i en tid där vi tyvärr påverkas av ätstörda beteenden och mycket problematik kring mat. Men jag försöker som sagt influera mer kring att mat är mat – och mat är gött!
Jennifer Eriksson
Ålder: 31
Bor: Centrala Göteborg
Gör: Matkreatör, kokboksförfattare, kommersiell uthyrare i fastighetsbranschen.
Aktuell med: Nya kokboken Gottigheter – En kokbok till (Tukan förlag)
Följ: @gottigheter
Bilder och recept ur kokboken Gottigheter: En kokbok till (Tukan förlag)
Foto: Alicia Rosenqvist Esteban