Nudelsallad med koreanska köttbullar i sticky vitlöksglaze
Nudelsallad med koreanska köttbullar i sticky vitlöksglaze
Här snackar vi inte köttbullar, makaroner och ketchup (även om det också är gott) utan nu snackar vi köttbullar som är slungade i en sticky vitlöksglaze. Tillsammans med pak choi, avokado, morötter, gurka, salladslök, koriander och en chunky sojasås med jordnötter och sesamfrön blir denna göttiga nudelsallad fulländad!
6 personer
Du behöver:
Köttbullar:
500 g fläskfärs
1 ägg
0,5 dl panko
1 msk soja
2–3 vitlöksklyftor
1 msk kycklingbuljongpulver eller 1 msk kycklingfond
Sticky vitlöksglaze:
3 msk soja
3 msk vatten
3 msk brun farin strö
1,5 msk honung
1 msk vitvinsvinäger
1–2 vitlöksklyftor
1 msk majsstärkelse
Chunky sojasås:
0,5 dl soja
1 msk sesamolja
1 msk brun farin strö
1,5 msk sesamfrön, rostade
En näve jordnötter, grovhackade
En lime, saft
Ett halvt knippe salladslök
En halv kruka koriander
En chili
2 vitlöksklyftor
Nudelsallad:
1 paket risnudlar á 180 g
2–3 pak choi
2 avokado
En halv gurka
2 morötter
Ett halvt knippe salladslök
En halv kruka koriander
Toppa med:
Mer koriander
1 msk sesamfrön
1 näve jordnötter
1 lime, klyftad
Gör så här:
- Köttbullar: Börja med att göra köttbullarna. Blanda fläskfärs med ett uppvispat ägg, panko, soja, riven vitlök och kycklingbuljong. Rör ihop och forma till cirka 35 små, goa bollar. De får ligga och götta sig under tiden du förbereder alla såser.
- Sticky vitlöksglaze: Blanda ihop soja, vatten, brun farin strö, honung, vitvinsvinäger och riven vitlök. Majsstärkelsen blandar du först med ytterligare en matsked vatten för sig och rör sedan ner i glazen lite senare.
- Chunky sojasås: Blanda ihop soja, sesamolja, brun farin strö, rostade sesamfrön, grovt hackade jordnötter och saften från en lime. Finhacka salladslök, koriander, chili och vitlök. Hiva sedan ner detta i såsen och rör ihop allt. Sojasåsen ska senare blandas med nudlarna och all sallad.
- Nudelsallad: Stek pak choi 2–3 minuter och koka nudlar enligt anvisning på paketet. Skiva avokado och skär gurkan i slarviga bitar. Skala och strimla morötterna med en potatisskalare. Finhacka salladslök och koriander.
- Blanda nudlarna med stekt pak choi och den hackade gurkan, de strimlade morötterna, den finhackade salladslöken och koriandern. Ös på med chunky sojasås. Veva runt och se till att det är mycket sås överallt. Lägg sedan upp på ett tjusigt fat och ha på avokadon lite piffigt vid sidan om.
- Stek nu köttbullarna och när de är färdiga så lägger du dem åt sidan en kort stund. I med sticky vitlöksglazen i pannan och låt småputtra en minut eller två. Blanda majsstärkelsen med vatten och häll ner i såsen i stekpannan så att glazen tjocknar något. I med färsbollarna i pannan igen så att de får götta sig och drunkna i glazen.
- Häll över alltihopa på nudelsalladen och toppa gärna med mer jordnötter, sesamfrön och koriander. Klyfta en lime och pressa över! Ät och njut!
Bilder och recept ur kokboken Gottigheter: En kokbok till (Tukan förlag)
Foto: Alicia Rosenqvist Esteban