Populärt: Mat Vegetariskt Alla recept Somriga drinkar Grillat Vintips till middagen Kräftskiva

Megastor chocolate chip cookie med en kula glass

21 aug, 2025
AvJennifer Eriksson
Recept på megastor chocolate chip cookie med en kula glass
Gör som Jennifer Eriksson och baka en megastor chocolate chip cookie – det räknas ju fortfarande bara som EN kaka! Smakprov ur nya kokboken Gottigheter: En kokbok till.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du god pistageglass utan glassmaskinBrand logo
Så gör du god pistageglass utan glassmaskin

Megastor chocolate chip cookie med en kula glass

Jag kan inte bestämma mig för om den här kakan är godast ljummen, mjuk och lite seg, eller dagen efter när den har stelnat och krispat till sig. Tur att man inte behöver välja, utan oftast(!) räcker mängden kaka till båda varianterna, eftersom den är gigantisk. Servera med en kula glass!

Annons

8 personer

Du behöver:

Chocolate chip cookie:

200 g smör, rumsvarmt
1 dl socker
2 dl brunt farinsocker
1 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
2 dl hackad mörk choklad, 70 %
2 dl hackad mjölkchoklad

Servera med:

Vaniljglass

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Smörj och mjöla en gjutjärnsgryta (cirka 25 cm i diameter) eller en gjutjärnspanna med lite smör.
  2. Vispa smör, socker och brunt farinsocker poröst. Det ska bli fluffigt och sockret ska sluta knastra? Vad tydligt beskrivet av mig. Tillsätt ägget och vispa lite till. Blanda ihop vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och salt i en annan separat bunke. Häll sedan ner det i smörblandningen och rör ihop till en slät smet.
  3. Grovhacka all choklad och hiva i smeten. Rör runt och tryck sedan ut smeten i gjutjärnsgrytan. Grädda i mitten av ugnen i cirka 35 minuter.
  4. I och med gjutjärnsgrytan så fortsätter kakan gräddas från värmen när du har tagit ut den från ugnen (en killgissning absolut), så låt den inte gräddas för länge även om den är lite dallrig efter 35 minuter. Låt kakan svalna något i grytan och servera den ljummen med en kula glass. Eller två. Eller tre. Och OBS att kakan är lika go kall som varm! Den är lite segare och krispigare som kall, men smetigare och med rinnande choklad som varm!
Bilder och recept ur kokboken Gottigheter: En kokbok till (Tukan förlag)
Så gör du den klassiska drinken Espresso MartiniBrand logo
Så gör du den klassiska drinken Espresso Martini
Annons

Bilder och recept ur kokboken Gottigheter: En kokbok till (Tukan förlag)
Foto: Alicia Rosenqvist Esteban

Annons