Megastor chocolate chip cookie med en kula glass
21 aug, 2025
AvJennifer Eriksson
Gör som Jennifer Eriksson och baka en megastor chocolate chip cookie – det räknas ju fortfarande bara som EN kaka! Smakprov ur nya kokboken Gottigheter: En kokbok till.
Annons
Megastor chocolate chip cookie med en kula glass
Jag kan inte bestämma mig för om den här kakan är godast ljummen, mjuk och lite seg, eller dagen efter när den har stelnat och krispat till sig. Tur att man inte behöver välja, utan oftast(!) räcker mängden kaka till båda varianterna, eftersom den är gigantisk. Servera med en kula glass!
Annons
8 personer
Du behöver:
Chocolate chip cookie:
200 g smör, rumsvarmt
1 dl socker
2 dl brunt farinsocker
1 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
2 dl hackad mörk choklad, 70 %
2 dl hackad mjölkchoklad
Servera med:
Vaniljglass
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Smörj och mjöla en gjutjärnsgryta (cirka 25 cm i diameter) eller en gjutjärnspanna med lite smör.
- Vispa smör, socker och brunt farinsocker poröst. Det ska bli fluffigt och sockret ska sluta knastra? Vad tydligt beskrivet av mig. Tillsätt ägget och vispa lite till. Blanda ihop vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och salt i en annan separat bunke. Häll sedan ner det i smörblandningen och rör ihop till en slät smet.
- Grovhacka all choklad och hiva i smeten. Rör runt och tryck sedan ut smeten i gjutjärnsgrytan. Grädda i mitten av ugnen i cirka 35 minuter.
- I och med gjutjärnsgrytan så fortsätter kakan gräddas från värmen när du har tagit ut den från ugnen (en killgissning absolut), så låt den inte gräddas för länge även om den är lite dallrig efter 35 minuter. Låt kakan svalna något i grytan och servera den ljummen med en kula glass. Eller två. Eller tre. Och OBS att kakan är lika go kall som varm! Den är lite segare och krispigare som kall, men smetigare och med rinnande choklad som varm!
Bilder och recept ur kokboken Gottigheter: En kokbok till (Tukan förlag)
Foto: Alicia Rosenqvist Esteban
Annons