Glasstårta med vinbärs- och Daimparfait
- AvCamilla Biesbjerg Markussen
"Parfait" betyder "perfekt" och det är precis vad denna svalkande glasstårta är! Här varvas ljuvlig mandelmaräng med två olika sorters parfait.
Glasstårta med vinbärs- och Daimparfait
Mandelmarängbotten varvas med två olika sorters parfait. Gott, sött och svalkande!
8 bitar
Tid: 45 minuter + tid i ugn och frys
Du behöver:
3 äggvitor
150 g (1,6 dl) strösocker
100 g sötmandlar
1 nypa salt
1 msk maizena majsstärkelse
Vinbärs- och Daimparfait:
150 g röda vinbär (gärna frysta)
65 g (0,7 dl) strösocker
1 msk pressad citronsaft
4 äggulor
1 vaniljstång
60 g (1 dl) florsocker
1 nypa salt
5 dl vispgrädde
75 g Daim
Garnering:
100 g röda vinbär
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°. Lägg bakplåtspapper på en plåt.
- Vispa äggvitorna lätt styva med elvisp. Tillsätt sockret, lite i taget, och vispa till en fast maräng. Hacka mandlarna mycket fint och blanda med salt och majsstärkelse. Vänd försiktigt ner mandlarna i äggvitorna.
- Bred ut smeten på bakplåtspappret i en stor rektangel, ca 36 x 25 cm. Grädda mitt i ugnen i 18–20 minuter tills bottnen är gyllene. Låt svalna helt.
- Vinbärs- och Daimparfait: Koka upp vinbär, socker och citronsaft i en kastrull i 5–7 minuter. Sila bort kärnorna och låt purén svalna.
- Vispa äggulor, vaniljfrön, florsocker och salt ljust och luftigt. Vispa grädden i en annan skål och vänd försiktigt ner den i äggsmeten.
- Häll hälften av glassmeten i en skål. Hacka Daimen fint och vänd ner den i smeten. Vänd ner den avsvalnade vinbärspurén i den andra halvan av smeten och rör tills den blir jämnt rosa.
- Skär den avsvalnade bottnen i tre avlånga delar som passar i en avlång form, ca 25 x 12 cm. Klä formen med plastfolie och lägg en av bottnarna i formen. Fördela vinbärsparfaiten ovanpå och släta ut. Lägg på nästa botten och bred ut parfaiten ovanpå. Avsluta med den sista bottnen och låt tårtan stå i frysen i minst 8 timmar.
- Servering: Ta ut tårtan ur frysen 5 minuter före servering. Lyft ur den ur formen och skär till kanterna så att de blir snygga och raka. Lägg på ett fat och garnera med röda vinbär.
Foto: Columbus Leth

