Glasstårta med vinbärs- och Daimparfait
11 jun, 2025
AvCamilla Biesbjerg Markussen
"Parfait" betyder "perfekt" och det är precis vad denna svalkande glasstårta är! Här varvas ljuvlig mandelmaräng med två olika sorters parfait.
Annons
Glasstårta med vinbärs- och Daimparfait
Mandelmarängbotten varvas med två olika sorters parfait. Gott, sött och svalkande!
Annons
8 bitar
Tid: 45 minuter + tid i ugn och frys
Du behöver:
3 äggvitor
150 g (1,6 dl) strösocker
100 g sötmandlar
1 nypa salt
1 msk maizena majsstärkelse
Vinbärs- och Daimparfait:
150 g röda vinbär (gärna frysta)
65 g (0,7 dl) strösocker
1 msk pressad citronsaft
4 äggulor
1 vaniljstång
60 g (1 dl) florsocker
1 nypa salt
5 dl vispgrädde
75 g Daim
Garnering:
100 g röda vinbär
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°. Lägg bakplåtspapper på en plåt.
- Vispa äggvitorna lätt styva med elvisp. Tillsätt sockret, lite i taget, och vispa till en fast maräng. Hacka mandlarna mycket fint och blanda med salt och majsstärkelse. Vänd försiktigt ner mandlarna i äggvitorna.
- Bred ut smeten på bakplåtspappret i en stor rektangel, ca 36 x 25 cm. Grädda mitt i ugnen i 18–20 minuter tills bottnen är gyllene. Låt svalna helt.
- Vinbärs- och Daimparfait: Koka upp vinbär, socker och citronsaft i en kastrull i 5–7 minuter. Sila bort kärnorna och låt purén svalna.
- Vispa äggulor, vaniljfrön, florsocker och salt ljust och luftigt. Vispa grädden i en annan skål och vänd försiktigt ner den i äggsmeten.
- Häll hälften av glassmeten i en skål. Hacka Daimen fint och vänd ner den i smeten. Vänd ner den avsvalnade vinbärspurén i den andra halvan av smeten och rör tills den blir jämnt rosa.
- Skär den avsvalnade bottnen i tre avlånga delar som passar i en avlång form, ca 25 x 12 cm. Klä formen med plastfolie och lägg en av bottnarna i formen. Fördela vinbärsparfaiten ovanpå och släta ut. Lägg på nästa botten och bred ut parfaiten ovanpå. Avsluta med den sista bottnen och låt tårtan stå i frysen i minst 8 timmar.
- Servering: Ta ut tårtan ur frysen 5 minuter före servering. Lyft ur den ur formen och skär till kanterna så att de blir snygga och raka. Lägg på ett fat och garnera med röda vinbär.
Foto: Columbus Leth
Annons