Jordgubbs- och rabarbergalette med ricotta
01 jun, 2025
Få saker smakar så mycket sommar som jordgubbar och rabarber – här möts de två i en läcker galette. Servera gärna med en generös skopa vaniljglass!
Annons
Jordgubbs- och rabarbergalette med ricotta
Rustik och härlig paj med sommarens bästa smaker.
Annons
8 portioner
Tid: 30 minuter + tid att vila och tid i ugn
Du behöver:
Pajdeg:
125 g mjukt smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 krm vaniljpulver
1 krm salt
1 ägg
Fyllning:
250 g ricotta
1 apelsin, skalet
1 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
500 g jordgubbar
150 g rabarber
1 lime, skal och saft
2 msk maizena majsstärkelse
½ dl strösocker
1 krm vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
Garnering:
1 ägg, uppvispat
3 msk mandelspån
Till servering:
½ liter vaniljglass
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°. Arbeta ihop alla ingredienser till degen för hand eller i matberedare bara precis tills det går ihop till en deg. Plasta in degen och låt den vila i kylskåpet i minst 30 minuter.
- Fyllning: Blanda ihop ricottan med apelsinskal, florsocker och vaniljsocker.
- Skiva rabarbern och jordgubbarna och lägg dem i en bunke tillsammans med skal och saft av lime, maizena, strösocker och vaniljpulver. Blanda runt så att rabarber och bär täcks.
- Kavla ut pajdegen till en rundel, ca 30 cm i diameter, på ett mjölat bakplåtspapper. Bred ut ricottan i ett jämnt lager, men spara 4–5 cm ut till kanten. Skeda upp jordgubbs- och rabarberfyllningen ovanpå ricottan och vik sedan över kanterna.
- Pensla kanterna med uppvispat ägg, garnera med mandelspån och grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen fått en fin gyllenbrun färg. Låt pajen svalna lite och servera med vaniljglass eller vispad grädde.
Foto: Lisa Björner
Annons