Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Somriga drinkar Grillat Vintips till middagen Sommarmat

Jordgubbs- och rabarber­galette med ricotta

01 jun, 2025
Recept på jordgubbs- och rabarbergalette med ricotta
Lisa Björner
Få saker smakar så mycket sommar som jordgubbar och rabarber – här möts de två i en läcker galette. Servera gärna med en generös skopa vaniljglass!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Drinkar #4 - Sommarcocktail på kanna - Sparkling rosé sangriaBrand logo
Drinkar #4 - Sommarcocktail på kanna - Sparkling rosé sangria

Jordgubbs- och rabarber­galette med ricotta

Rustik och härlig paj med sommarens bästa smaker.

Jordgubbs- och rabarbergalette med ricotta
Jordgubbs- och rabarbergalette med ricottaLisa Björner
Annons

8 portioner

Tid: 30 minuter + tid att vila och tid i ugn

Du behöver:

Pajdeg:

125 g mjukt smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 krm vaniljpulver
1 krm salt
1 ägg

Fyllning:

250 g ricotta
1 apelsin, skalet
1 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
500 g jordgubbar
150 g rabarber
1 lime, skal och saft
2 msk maizena majsstärkelse
½ dl strösocker
1 krm vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker

Garnering:

1 ägg, uppvispat
3 msk mandelspån

Till servering:

½ liter vaniljglass

3 goda toppings till kladdkakaBrand logo
3 goda toppings till kladdkaka

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Arbeta ihop alla ingredienser till degen för hand eller i matberedare bara precis tills det går ihop till en deg. Plasta in degen och låt den vila i kylskåpet i minst 30 minuter.
  2. Fyllning: Blanda ihop ricottan med apelsinskal, florsocker och vaniljsocker.
  3. Skiva rabarbern och jordgubbarna och lägg dem i en bunke tillsammans med skal och saft av lime, maizena, strösocker och vaniljpulver. Blanda runt så att rabarber och bär täcks.
  4. Kavla ut pajdegen till en rundel, ca 30 cm i diameter, på ett mjölat bakplåtspapper. Bred ut ricottan i ett jämnt lager, men spara 4–5 cm ut till kanten. Skeda upp jordgubbs- och rabarberfyllningen ovanpå ricottan och vik sedan över kanterna.
  5. Pensla kanterna med uppvispat ägg, garnera med mandelspån och grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen fått en fin gyllenbrun färg. Låt pajen svalna lite och servera med vaniljglass eller vispad grädde.

Foto: Lisa Björner

Annons