Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Grillad brie med rabarberchutney och pistaschnötter

01 maj, 2025
Recept på grillad brie med rabarberchhutney och pistaschnötter
columbus leth
Osten blir härligt smält i denna grillade brie och gifter sig med en sötsyrlig rabarberchutney. Pistaschnötterna ger fin, välbehövd sälta.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Rostat surdegsbröd med härligt vispad brieostBrand logo
Rostat surdegsbröd med härligt vispad brieost

Grillad brie med rabarberchutney och pistaschnötter

Denna enkla men eleganta rätt är perfekt som förrätt eller på en ostbricka.

Grillad brie med rabarberchutney och pistaschnötter
columbus leth

4 portioner

Annons

Tid: 20 minuter

Du behöver:

200 g brieost

Rabarberchutney:

300 g rabarber
1 rödlök
½ vaniljstång
125 g (1 1/³ dl) strösocker
1 ½ msk vatten
2 msk vitvinsvinäger

Till servering:

50 g osaltade pistaschnötter, utan skal
Surdegsbröd (eller rostat rågbröd)

Gör så här:

  1. Skär rabarberna i ca 1 cm tjocka skivor.
  2. Skär löken i tunna klyftor. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg ²/³ av rabarberbitarna, alla lökklyftor, vaniljfrön, vaniljstång, socker och vatten i en kastrull. Låt sjuda i 5–7 minuter tills chutneyn tjocknar.
  3. Tillsätt vinäger och de sista rabarberbitarna. Låt chutneyn koka ihop i ca 6 minuter. Smaka av med mer socker och vinäger om det behövs. Låt chutneyn svalna helt innan servering.
  4. Sätt ugnen på 220°. Lägg osten på ett ugnssäkert fat och grilla den i ugnen, i ca 10 minuter, tills den är mjuk och krämig. Hacka pistaschnötterna och strö dem över den varma osten. Servera med rabarberchutney och bröd.

Foto: Columbus Leth

Annons