Grillad brie med rabarberchutney och pistaschnötter
01 maj, 2025
Osten blir härligt smält i denna grillade brie och gifter sig med en sötsyrlig rabarberchutney. Pistaschnötterna ger fin, välbehövd sälta.
Annons
Grillad brie med rabarberchutney och pistaschnötter
Denna enkla men eleganta rätt är perfekt som förrätt eller på en ostbricka.
4 portioner
Annons
Tid: 20 minuter
Du behöver:
200 g brieost
Rabarberchutney:
300 g rabarber
1 rödlök
½ vaniljstång
125 g (1 1/³ dl) strösocker
1 ½ msk vatten
2 msk vitvinsvinäger
Till servering:
50 g osaltade pistaschnötter, utan skal
Surdegsbröd (eller rostat rågbröd)
Gör så här:
- Skär rabarberna i ca 1 cm tjocka skivor.
- Skär löken i tunna klyftor. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg ²/³ av rabarberbitarna, alla lökklyftor, vaniljfrön, vaniljstång, socker och vatten i en kastrull. Låt sjuda i 5–7 minuter tills chutneyn tjocknar.
- Tillsätt vinäger och de sista rabarberbitarna. Låt chutneyn koka ihop i ca 6 minuter. Smaka av med mer socker och vinäger om det behövs. Låt chutneyn svalna helt innan servering.
- Sätt ugnen på 220°. Lägg osten på ett ugnssäkert fat och grilla den i ugnen, i ca 10 minuter, tills den är mjuk och krämig. Hacka pistaschnötterna och strö dem över den varma osten. Servera med rabarberchutney och bröd.
Foto: Columbus Leth
Annons