Populärt: Mat Vegetariskt Alla recept Somriga drinkar Grillat Vintips till middagen Kräftskiva

Här är smakerna vi vill ha mer av – och smakerna vi tröttnat på

05 aug, 2025
Här är smakerna vi vill ha mer av – och smakerna vi tröttnat på
Precis som mode går även smaker i trender – vissa smaker fortsätter att stiga i popularitet och andra har nått sin topp. Med Smakbox Smakrapport gör vi en djupdykning i vilka smaker vi vill ha mer av och vilka vi har tröttnat på.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Ännu bättre med Markiz #5 - Lyxiga nudlarBrand logo
Ännu bättre med Markiz #5 - Lyxiga nudlar

Smakbox är företaget som hjälper nyfikna konsumenter att upptäcka nya, spännande smaker. Som prenumerant får man varannan månad en box fylld med allt från heta såser, tryffelchips, drycker och mycket, mycket mer. De följer kontinuerligt upp hur innehållet mottagits för att i framtiden kunna förbättra sina provsmakningsboxar och får därmed också få ta del av många värdefulla insikter.

För fjärde året i rad släpper Smakbox Smakrapporten – en inspirationskälla fylld av insikter om vilka smaker som trendar just nu men också vad som komma skall. Årets rapport har sammanställts med hjälp av 2500 personers finstämda smaklökar. Tack vare den kan vi göra en djupdykning i vilka smaker vi vill ha mer av – men också vilka smaker vi har tröttnat på.

Annons

Smaker vi vill ha mer av

  • Citron
  • Nötter
  • Hallon

Citron, hallon och nötter är smakerna med superpotential. Smakerna i sig är inga nyheter men hos Smakbox provsmakare har de landat rätt. I en tid då många söker lättare och mer genuina smaker verkar just citron och hallon med sin fräscha karaktär tilltala extra mycket. Förutom att hallon för många är en påminnelse om barndomen så är de vackra, söta, syrliga och går att använda i såväl bakverk som i en sallad. Citronen är smakkompisen vi aldrig tröttnar på! Den kan vara syrlig och frisk, zestig och bitter, eller grillad och karamellig. De är smakverktyg, inte för att de är nya, utan för att de fungerar!

– Citron och hallon kanske inte känns nya för många, men det är just därför de är intressanta, säger smakexperten Johan Swahn, doktor i sensorik och medgrundare The Taste Lab och TasteWorthy. De representerar något djupt mänskligt som trygghet, igenkänning och förväntad balans.

Annons

En teori om varför nötterna fortsätter trenda så är det att det höga priset gjort dem mer sällsynta i produkter, vilket verkar ha ökat begäret. På frågan vilka nötter man ville ha mer av i produkter så var svaret cahswenötter och den inte helt otippade pistaschnöten, mycket såklart pågrund av den virala Dubai chokladen.

Citron vill vi ha mer av!
Citron vill vi ha mer av!

Smaker vi vill ha mindre av

  • Chili
  • Choklad
  • Vanilj

Crispy chili, sriracha, gochujang – chili kommer i många olika former och har varit trendigt länge men nu verkar det som att hettan nått sin topp. 75% säger att de antingen nöjer sig med ett fåtal chiliprodukter, att det inte är deras grej, eller att utbudet redan känns lagom. Det är förvånande att den återkommande favoriten choklad visar tecken på att tappa fart och de ständigt ökande priserna på kakao lär inte hjälpa till i närtid. Samma tendens syns även för vanilj, särskilt som smaksättning i yoghurt. Enligt provsmakarna upplevs utbudet som mer än tillräckligt. Så man undrar ju, vilken av de trendande – och förhoppningsvis lite mer vågade – smakerna kommer att ta vaniljens plats?

Annons

– Trygga smaker som citron, hallon och vanilj fungerar som smakankare. De är lätta att tycka om. Men för att sticka ut behöver de kombineras med något oväntat: miso, brända toner eller fermenterade inslag, fortsätter Johan Swahn.

I våra egna kök

Köket är inte bara en plats för matlagning, det är smakutforskningens verkliga hemmaplan. Allt fler vill laga mat från grunden, inte nödvändigtvis med fokus på att det är nyttigare, utan helt enkelt för att det ger mer och bättre smak. Snabblagat och dieter har tappat sin dragningskraft, nu handlar det mer om känslan att skapa något riktigt gott med äkta smaker.

Efter att husmanskosten hade en peak under pandemin och lågkonjunkturen så verkar det som att intresset minskar. Trots att det italienska köket står sig stabilt i toppen så riktas blickarna mot de sydeuropeiska köken, mot det grekiska och det spanska köken. Men också de asiatiska köken fortsätter locka, just nu upplevs det koreanska och det vietnamesiska som de mest smakrika, moderna och inspirerande. Detta trots närvaron av vattendelaren koriander.

Vegetariskt med lyxkant #5 - Rostad spetskål med brynt smörsåsBrand logo
Vegetariskt med lyxkant #5 - Rostad spetskål med brynt smörsås

Även hållbarhet fortsätter vara viktigt, det är tydligt att många vill göra rätt – både när det kommer till att gör bra val och att återvinna förpackningar. Många jobbar aktivt med att minska sitt matsvinn och tre av fyra tycker det är mycket eller ganska viktigt att maten som de köper är hållbar. Svenskt ursprung prioriteras av två av tre konsumenter – främst för att stödja svenska bönder och företag, men även god djurhållning och ökad självförsörjning väger tungt.

Annons

– Att svenskt och närodlat upplevs som ett sätt att bidra till Sveriges självförsörjning sticker verkligen ut i årets undersökning – nästan 40 procent anger det som en viktig orsak till sina val, säger Per Ingman, VD och grundare på Smakbox.

Foto: Netflix, TT

Annons