Fem sagolika spreads och ett riktigt gott bröd

Fem sagolika spreads och ett riktigt gott bröd

Finns det något godare än hembakat bröd? Ja, om man dessutom har ett härligt pålägg till! Här är fem fantastiska spreads som ger din macka ett lyft.
10 januari, 2022
4 tips för en lyxig brunch hemma
1:21

Efter reklamen: 4 tips för en lyxig brunch hemma

(1:21)

Slå på ljud

Baka ett saftigt brytbröd och ät med något (eller varför inte alla?) av dessa sagolika spreads. Banan- och jordnötssmör är perfekt till barnen och passar som pålägg på både pannkakor och mackan. För de vuxna så har vi ett chokladspread med smak av Kahlúa och en hallonmarmelad med gin. Till ostbrickan rekommenderar vi vårt fikon- och cashewspread, passar utmärkt på ett salt kex. Sist men absolut inte minst är jordgubbscurden med vanilj – ha på scones, i kakor och i tårtor. Passar till allt!

BANAN- OCH JORDNÖTSSMÖR

Även gott på pannkakor, gröt eller en smoothie bowl.

Till recept>>

Gör ett enkelt banan- och jordnötssmör
Betina Hastoft

FIKON- OCH CASHEWSPREAD

Sött av fikon, nötigt av cashew.

TILL RECEPT>>

Lättlagat fikon- och cashewspread
Betina Hastoft

JORDGUBBSCURD MED VANILJ

Curden kan också användas som smaksättning i kakor eller tårtor.

TILL RECEPT>>

Recept på lyxig jordgubbscurd med vanilj
Betina Hastoft

CHOKLADSPREAD MED KAHLÚA

Vuxen-Nutella!

TILL RECEPT>>

Så gör du chokladspread med Kahlúa
Betina Hastoft

HALLONMARMELAD MED GIN

Gin kan ersättas med flädersaft för en barnvänligare variant.

TILL RECEPT>>

Spännande hallonmarmelad med gin
Betina Hastoft

Saftigt brytbröd

Det perfekta brödet att ställa fram så att alla kan bryta var sin bulle. Variera om du vill med ½ dl olika frön eller nötter i degen.

Baka ett saftigt brytbröd
Betina Hastoft

20 stycken bullar

Du behöver:

25 g jäst
3 dl vatten, ca 37°
1 ägg
1 tsk salt
2 ½ dl rågsikt
6–6 ½ dl vetemjöl
50 g smör, rumsvarmt¾ dl smakrik riven ost, till exempel västerbotten

Topping:

Vatten
Rågsikt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Smula ner jästen i en skål. Rör ut den i vattnet. Tillsätt ägg, salt, rågsikt och ca hälften av vetemjölet. Arbeta samman och ta i smöret klickvis.Tillsätt osten och det mesta av det resterande mjölet. Arbeta samman till en smidig och blank deg. Låt jäsa under duk i ca 1 timme.
  2. Dela degen i bitar och forma till bullar. Lägg dem ganska tätt på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.
  3. Pensla bullarna med vatten, strö över rågsikt. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.