Jordgubbscurd med vanilj – passar till allt

Recept på jordgubbscurd med vanilj

Betina Hastoft
Curd är ett tillbehör som passar till i stort sett allt – ha det på scones eller i bakverk. Gör din egna lite extra jordgubbscurd och ät med nybakade scones.
10 januari, 2022
1:37

Efter reklamen: 3 otippade och goda efterrätter du kan göra med jordgubbar i sommar

(1:37)

Jordgubbscurd med vanilj

Curden kan också användas som smaksättning i kakor eller tårtor.

Så gör du din egen lyxiga jordgubbscurd med vanilj
Betina Hastoft

3 dl

Du behöver:

500 g jordgubbar
2 dl socker
1 vaniljstång
3 msk vatten
2 ägg
40 g rumsvarmt smör

Gör så här:

  1. Ansa och skär jordgubbarna i småbitar. Lägg dem i en kastrull och strö över 1 dl socker, låt dra i5 minuter. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna, rör ner dem i grytan tillsammans med vatten och stång.
  2. Koka upp blandningen och låt småputtra i 10 minuter på svag värme. Sila blandningen ner i en skål, lyft ut vaniljstången.
  3. Knäck äggen i den tomma kastrullen och tillsätt det resterande sockret. Vispa upp med en gaffel och häll tillbaka jordgubbssaften i kastrullen och värm upp tills det nästan kokar. Smält smöret i curden, lite i taget, och häll sedan upp curden i en skål. Låt stå kallt i 10 minuter, smaka sedan av med eventuellt mer socker.
  4. Vispa curden slät och luftig med elvisp. Häll upp i väl rengjord glasburk. Förvara kallt.

Recept: Line Holt Nielsen Foto: Betina Hastoft