Drömmigt chokladspread med Kahlúa

Recept på chokladspread med Kahlúa

Betina Hastoft
Kan man börja dagen med sötsaker? Svaret är ja! I alla fall om du är ledig – då är det nybakat bröd med chokladspread med smak av Kahlúa som gäller!
10 januari, 2022
0:49

Efter reklamen: Varm choklad med nutella och marshmallows

(0:49)

Chokladspread med Kahlúa

Kahlúa kan ersättas med grädde för en barnvänligare variant.

Så gör du ett chokladspread med Kahlúa
Betina Hastoft

3 dl

Du behöver:

80 g hasselnötter
100 g mörk choklad, ca 55% kakaohalt
1 dl vispgrädde
3 msk Kahlúa
40 g rumsvarmt smör
1 tsk rörsocker
1 krm salt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Rosta nötterna på bakplåtspappersklädd plåt och gnugga av skalen när de svalnat. Spara en handfull nötter och mixa resten i en blender i 3–5 minuter tills du får en tjock pasta.
  2. Hacka chokladen och lägg den i en skål. Värm upp grädde och Kahlúa – eller bara grädde om du ersätter Kahlúan med det – i en kastrull tills det nästan kokar. Ta kastrullen från värmen, häll gräddblandningen över chokladen och rör om tills allt smält.
  3. Vänd försiktigt ner nötpastan i chokladblandningen. Rör ner smöret i kuber, lite i taget, till en jämn smet. Smaka av med socker och salt. Hacka de sparade nötterna och vänd ner. Häll upp i väl rengjord glasburk.

Recept: Line Holt Nielsen Foto: Betina Hastoft