Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

7 goda och smakrika vegetariska grytor

10 nov, 2020 
Recept på 7 goda vegetariska grytor
Bjud på en värmande gryta i höst och vinter! ELLE Mat & Vin listar 7 goda grytor – som är helt vegetariska.
Annons

Kyliga dagar och värmande mat är en svårslagen kombination, inte minst när det kommer till mustiga grytor. En riktigt god gryta passar både till bjudningar och till vardags och trots att de vanliga varianterna ofta innehåller kött, fisk eller fågel finns det många magiskt goda vegetariska alternativ. ELLE Mat & Vin har samlat 7 goda vegetariska (och vissa är även veganska) grytor perfekta för svala höst- och vinterdagar. Hugg in!

1. Dhal med rostad kokos och koriander

Den indiska grytan dhal är ofta gjord på röda linser, så även i detta recept. När kryddorna fräses i smör framhävs både smak och arom fram och resultatet är fullkomligt magiskt. Servera gärna med naanbröd eller ett krispigt fröknäcke. Toppa med rostade kokosflingor.

Recept på dhal med rostad kokos och koriander

2. Malaysisk grönsaksgryta med palak paneer eller halloumi

Bjud på en sensationell grönsaksgryta full av smak! Detta recept kan du variera efter tycke och smak då den blir precis lika god med paneer-ost som med halloumi. Toppa grytan med grovhackad salladslök och servera gärna med naan-bröd eller papadamm.

Annons
Recept på malaysisk grönsaksgryta med palak paneer eller halloumi

3. Vegansk currygryta med spenat och potatis

Letar du efter en billig, god och ekovänlig vegansk gryta? ELLE-profilen Elsa Billgrens currygryta uppfyller alla kriterier. Receptet hämtar inspiration från en Balinesisk restaurang med en oförglömlig gryta som Elsa här har återskapat. Underbart god rätt som inte gör någon besviken!

Recept på vegansk currygryta med spenat och potatis

4. Röd linsgryta med sval citrusyoghurt (och lite hetta)

Linser är perfekta att ha i matiga grytor. Hämta inspiration från ELLE-profilen Catarina König och testa hennes röda linsgryta full av smak. Här möter en smygande hetta en sval och behaglig citrusyoghurt med friska undertoner. Det allra bästa? Rätten är billig och lättlagad.

Annons
Recept på röd linsgryta med hetta och citrusyoghurt

5. Quorngryta med dragonsås

Quorn är ett utmärkt substitut för dig som inte äter kött. Testa Jessica Frejs matiga quorngryta med dragonsås som är underbart god och enkel att laga. Servera med varm ugnsrostad potatis.

Recept på quorngryta med dragonsås

6. Marockansk vegogryta med krossat vete

Addera marockanska smaker till måltiden! Denna marockanska vegetariska gryta innehåller bland annat kikärter, bönor och gul lök med kryddor som kanel, anis och färsk mynta. Grytan serveras med krossat vete, stekt zucchini och läcker turkisk yoghurt. Godare blir det inte!

Annons
Recept på marockansk vegogryta med krossat vete

7. Vegetarisk gryta med smashed avocado, gräddfil och nachos

Dags att ta fredagstacosen till en ny nivå! Förvandla tacos till värmande vegetarisk gryta på ett kick. Denna ljuvliga gryta har kryddiga sydamerikanska influenser och serveras tillsammans med smashed avocado, gräddfil och nachochips. Koriander är lite av en vattendelare, men gör sig perfekt som topping på grytan.

Recept på vegetarisk gryta med avokado, gräddfil och nachos

LÄS MER:

Annons