Vegogryta med ris, aprikos och mango chutney
Mustig och god, med en massa härliga tillbehör att välja mellan.
4 portioner
Du behöver:
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
3 cm färsk ingefära
3 morötter
Olivolja, till stekning
1 msk curry
400 g vegobitar
1 burk kokosmjölk
6 dl grönsaksbuljong
150 g sockerärter
2 lime
Salt och nymalen peppar
1 färsk röd chili
Till servering:
300 g jasminris
1 ångad broccoli
150 g torkade aprikoser
200 g mango chutney
150 g rostade och saltade cashewnötter
1 knippe färsk koriander
Gör så här:
- Skala löken och vitlöken och hacka dem fint. Skala ingefära och finriv. Skala och skär morötterna i tunna skivor. Fräs lök, vitlök och ingefära i lite olja i en kastrull. Tillsätt curry, och stek tills det börjar dofta. Häll vegobitarna i pannan och bryn dem lätt. Tillsätt morötter, kokosmjölk och buljong och låt puttra i pannan i 15–20 minuter under lock.
- Vänd ner sockerärterna och smaka av med saften från limefrukterna, salt och peppar. Rensa och skär chilin i fina skivor, och strö den över grytan.
- Servering: Koka ris enligt anvisning på förpackningen. Skölj och skär broccolin i små buketter och koka dem i lättsaltat vatten i en kastrull tills de precis är mjuka men fortfarande har tuggmotstånd. Servera ris, broccoli, torkade aprikoser, mango chutney, cashewnötter och färsk koriander i små skålar och servera till grytan.
Recept: Timm Vladimir Foto: Columbus Leth