Elsa Billgren och Sofia Woods grönsaksgryta med chèvre
Mättande och ljuvligt god. Servera med ett färskt bröd.
4–6 portioner
Du behöver:
2 dl belugalinser
4 dl vatten
2 auberginer, skivade
3 schalottenlökar, hackade
2 morötter, fint hackade
5 vitlöksklyftor, fint hackade
400 g hela konserverade tomater
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
2 lagerblad
2 zucchinis, skivade
4 tomater, hackade
1 dl hackad bladpersilja
300 g chèvre
Olivolja
Salt & svartpeppar
Till servering:
Matyoghurt
Olivolja
Chiliflakes

3 värmande grytor – med mycket grönt
Gör så här:
- Koka linserna i välsaltat vatten tills de är mjuka, i cirka 20 minuter. Häll av vattnet, blanda med lite olivolja och ställ åt sidan.
- Strö salt över aubergineskivorna och låt ligga och dra medan du gör i ordning grytan.
- Fräs lök och morötter i generöst med olivolja tills de mjuknat, i cirka 10 minuter. Rör i vitlöken och fräs i ytterligare 4 minuter utan att den tar färg.
- Häll på tomaterna och krossa dem med baksidan av en sked. Fyll konservburken med vatten och häll på. Häll i timjan, rosmarin och lagerblad och sjud på låg värme under lock i 30 minuter.
- Skölj och torka av aubergineskivorna och stek dem sedan i en het stekpanna med lite olivolja tills de mjuknat och fått ordentligt med färg. Höj värmen och stek sedan zucchinin på samma satt. Dela aubergine- och zucchiniskivorna i halvmånar.
- Rör ner den stekta auberginen, zucchinin och belugalinserna i tomatsåsen. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner hackade tomater och bladpersilja innan servering och toppa med smulad chèvre. Ringla på olivolja och avsluta med ett varv på pepparkvarnen.
- Ringla olivolja och chiliflakes över lite matyoghurt och servera till grytan.
Foto: Mira Wickman