Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

4 champagner att skåla in det nya året med

20 dec, 2022 
AvNami Kawakita
4 champagner att skåla in det nya året med
Champagne, bubbel, mousserande – kärt barn har många namn! Men vad häller vi glasen? Här är fyra champagner att skåla i!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Bubbelskola: temperatur och lagringBrand logo
Bubbelskola: temperatur och lagring

2022 närmar sig sitt slut med stormsteg och självklart vill vi fira in det nya året med en riktig god champagne. Gemensamt för all champagne är att de alltid består av druvorna Chardonnay, Pinot Noir och/eller Meuiner. Antingen innehåller champagnen bara en sorts druva – eller så är det en blandning av två eller tre druvor. Meuiner är inte lika vanligt som Chardonnay och Pinot Noir men har med tiden blivit allt mer populärt i champagnevärlden.

Detta världskända mousserande vin kommer från det anrika distriktet Champagne i norra Frankrike. Här är klimatet så svalt att druvorna knappt mognar, vilket gör syrehalten hög och vinet blir väldigt friskt. De fina bubblorna kommer av att man tillsätter socker och jäst till ett stilla vin och låter det jäsa i flaskan. Det som bland annat gör champagne så speciellt är att det är lite fylligare än andra mousserande viner.

Annons

De flesta champagner tål att lagras i flera år och vissa årgångschampagner och prestigechampagner tål flera årtionden i en bra vinkällare. Antalet bubblor minskar, men tack vare den höga fruktsyran håller vinet och blir komplext och smakrikt. I juli 2010 fann dykare världens äldsta champagne i ett vrak på Åland. Att flaskorna hade legat i en jämn temperatur i mörker gjorde att de bevarats i utmärkt skick.

Men vad ska man välja? Det finns ju en hel djungel där ute. Vissa champagner passar bättre till mat medan andra passar bättre att skåla i. Här har vi samlat ett par champagner som alla är unika på sitt sätt och passar utmärkt till nyårsfirandet.

VEUVE CLICQUOT

Veuve Clicquot, 499kr (7424)

499kr (7424)

Annons

Veuve Clicquot är för många även känd som Gula änkan, hur kommer det sig? Namnet kommer från Barbe-Nicole Clicquot-Ponsardin som föddes år 1777. Efter att ha blivit änka vid 27 års ålder bestämde hon sig för att ta över sin avlidne makes champagneaffärer och har med det beskrivits som världens första moderna affärskvinna. Veuve Clicquot har en nyanserad, frisk champagne med inslag av röda äpplen, ljust bröd och fransk nougat. En klassisk champagne som är god att dricka som den är och till lättare rätter av fågel, fisk och skaldjur.

RUINART

Ruinart, 519 kr (77443)

519 kr (77443)

Annons

Druvorna i champagnen skördas främst i Côte des Blancs och Montagne de Reims terroir utgör centrum för alla cuveér. Ruinart är en finstämd champagne med en delikat doft och är frisk och fruktig i smaken. Doften är främst delikat, frisk och fruktig. Den lämnar en lång eftersmak och ger efterhand vika för den karakteristiska fräschör som kännetecknar Chardonnay. Passar utmärkt att skåla i och njuta av som den är.

MOËT & CHANDON

Moët & Chandon, 479 kr 750 ml (7518)

479 kr 750 ml, Magnum 1500 ml 999 kr (7518)

Annons

Moët Impérial är vinhusets mest ikoniska champagne och en flaska de flesta känner igen. Här hittar man en viss fruktighet med toner från äpple, päron och persika som möter syrligheten från citrus och krusbär. En tacksam champagne som passar att dricka som den är såväl som till skaldjursplatån eller andra lätta rätter med ostron, pilgrimsmusslor och fisk. Med andra ord; den lyxiga nyårsmaten.

DOM PÉRIGNON ROSÉ VINTAGE 2008 LADY GAGA LIMITED-EDITION

Dom Pérignon Rosé Vintage 2008 Lady Gaga Limited-edition

3 479 kr

Annons

Här har vi den ultimata lyxen! I en begränsad upplaga släpper Dom Pérignon och Lady Gaga en Rosé Vintage 2008 . För det blygsamma priset på strax över 3000 kr får du inte bara en exklusivt designad flaska, som med det uppblåsta metallhöljet ger ett eteriskt och graciöst uttryck, men också en utsökt champagne med toner av hallon, viol, pioner och vitpeppar. Skulle man mot all förmodan lyckas lägga tassarna på den här dyrgripen så är det nog inget man korkar upp i första taget!

Video: Sabrera champagne – så gör duBrand logo
Video: Sabrera champagne – så gör du
Annons