En helkväll med bubbel

En helkväll med bubbel

Nyårsafton är ett gyllene tillfälle att bubbla hela natten, det vill säga att genomgående servera mousserande vin i olika form. Här är Maya Samuelssons bästa tips från mingel till tolvslaget – och en champagne som du gör bäst i att gömma undan!
01 november, 2022
Mousserande vin – så väljer du rätt glas
1:27

Efter reklamen: Mousserande vin – så väljer du rätt glas

(1:27)

Slå på ljud

Fördrink

Launois Blanc de Blancs Grand Cru Réserve, Frankrike, Champagne (7450) 359 kr.

Gästerna droppar in, du springer runt för fixa det sista och stämningen är så där härligt förväntansfull. Snacket är i full gång, sprudlande och stimmigt! Drycken kommer inte att stå i centrum men smaklökarna är fräscha och pigga så självklart ska vi ha ett bra bubbel i glaset. Det här är ett av bolagets bästa fynd-champagner.

Bästa druvorna till säsongens skaldjur – Maya Samuelsson guidar

Förrätt

A.R. Lenoble Grand Cru Chouilly Blanc de Blancs Brut 2012, Frankrike, Champagne (79546) 739kr, BS.

Vi sitter till bords och plötsligt är maten och drycken i fokus. För att försiktigt höja intensiteten i glaset väljer jag ett årgångsvin, fortfarande i den eleganta druvan chardonnays tecken men med den betydligt längre jästlagringen kommer vinet att smaka mer. Nu är det pilgrimsmusslor, brynt smör, gratinerade havskräftor och hummer som ska fram!

Varmrätt

Pol Roger Brut Rosé 2015, Frankrike, Champagne (77071) 649 kr.

Här har vi kvällens utmanare. Vi har inte så stor vana att kombinera mousserande viner med mat, och framför allt inte till kött. Men den här vintagerosén har stor smak och intensitet vilket gör den utmärkt till kyckling och fläsk. Servera gärna en secreto iberico eller majskyckling med krämiga tillbehör som potatisgratäng, friterad jordärtskocka eller varför inte hasselbackspotatis?

Efterrätt

Brachetto d’Acqui Braida 2021, Italien, Piemonte (6260) 99 kr 375ml.

För att kombinera en söt dessert med vin behöver vi även sötma i vinet. Personligen tycker jag sällan de söta vinerna från champagne är värda priset, men var inte orolig, det finns andra viner som är det! Här ett rött läskande mousserande vin från Piemonte gjort på druvan brachetto. Garanterad succé till chokladdesserten!

Tolvslaget

Rotari Brut Riserva 2017, Italien, Trentino (7567) 259 kr, 1 500 ml.

Festen är igång och smaklökarna är trötta. Vi ska såklart ha ett bra vin i glaset men nu snarare ett bubbel som inte kräver din direkta uppmärksamhet. Satsa istället på något så festlig som en magnumbutelj att poppa på tolvslaget. Det här goda vinet gjort på chardonnay enligt den traditionella metoden är orimligt prisvärt!

Maya Samuelsson lär dig allt om champagne – 4 saker du inte visste

Spara eller lagra

Duval-Leroy Femme de Champagne Grand Cru Brut, Frankrike, Champagne (52372) 829 kr, BS.

Champagne är ett av de viner som vi kan lagra längst och det är tack vare enormt hög syra som gör vinet tåligt och trycket i flaskan som gör att syret i luften håller sig borta. Även jästlagringen bidrar till lagringsduglighet. Denna godbit håller i minst 10 år till om du lagrar den rätt.