Bästa druvorna till säsongens alla skaldjur

Bästa druvorna till säsongens alla skaldjur

Skaldjurssäsongen är här, och det är äntligen dags att njuta av hummer, musslor, ostron, kräftor och räkor. Men vad dricker man till, egentligen? Här tipsar Maya Samuelsson om sex gröna druvor som ger krispiga viner, utmärkta till skaldjur.
06 september, 2022
Öppna en champagneflaska – så gör du
2:05

Efter reklamen: Öppna en champagneflaska – så gör du

(2:05)

Slå på ljud

ALVARINHO

Alvarinho Contacto 2021, Portugal, Vinho Verde (6707) 124 kr.

I norra Portugal längs kusten hittar vi den vackra vinregionen Vinho Verde. Här odlas druvan alvarinho som både är denna regions stolthet och regionen Rias Biaxas som mer eller mindre ligger vägg i vägg. I Rias Biaxas byter druvan dock namn till albarino, vi har nämligen flyttat oss över gränsen till Spanien. Druvan ger friska viner med smak av päron, persika och lime.

RIESLING

Saar Riesling 2017, Tyskland, Mosel (52987) 199 kr, BS.

Riesling är en druva vi kan se i många skepnader; bubblande, stilla, torra eller söta. Till skaldjur väljer jag gärna en torr variant. Druvan trivs som bäst i kallt klimat, och i Tyskland, Österrike och franska Alsace skapas viner med en av de högsta syrorna vi kan hitta och fulla med smaker som passionsfrukt, honung och mogen citron.

Dryckesexperten Maya Samuelsson trendspanar på svenska frukt- och bärviner

FURMINT

Barta Tokaji Furmin Öreg Király Dülö 2018, Ungern, Tokaj (92097) 269 kr, EKO.

I nordöstra Ungern ligger vindistriktet Tokaj som är världskänt för sina utmärkta söta botrytiserade viner. Den främsta druvan heter furmint och av denna görs även utmärkta torra viner, dock inte alls lika välkända. Druvan har både mycket socker och syra vilket kan ge viner med aningen högre alkohol när det är torra varianter, men också fin koncentration. Smak av grönt äpple, örtighet och rökig mineral.

GRÜNER VELTLINER

Bründelmayer Grüner Veltliner Kamptal Terrassen 2020, Österrike, Niederösterreich (70327) 179 kr.

Grüner veltliner är Österrikes nationaldruva. Det är landets mest planterade druvsort och odlas i princip ingen annanstans i världen. Kamptal, som detta vin kommer ifrån, anses som ett av toppdistrikten och skapar druvtypiska viner med en karaktäristisk ton av vitpeppar.

MELON DE BOURGOGNE

Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2020, Frankrike, Loiredalen (2275) 89 kr.

Längs floden Loire sträcker sig den spännande vinregionen med samma namn. Där den mynnar ut i Atlanten ligger distriktet Muscadet som gör viner på druvan melon de bourgogne. Området har fantastiska ostron och vinerna är som gjorda för dem. Melon de bourgogne är en neutral druva som man ofta låter ligga på sin jästfällning ”sur lie” ett par månader för att få lite mer struktur och smak.

ASSYRTIKO

Santorini Assyrtiko Vassaltis 2020, Grekland, Santorini (94462) 329 kr, TS.

Grekland är ett vinland som de senaste åren visat att de är att räkna med och vinerna börjar poppa upp på vinlistor runt om i världen. Inte minst får deras vita viner gjorda på druvan assyrtiko uppmärksamhet och de bästa vinerna kommer från paradisön Santorini. Ö-vinerna får en svag men tydlig sälta som bidrar med extra komplexitet.